Меню Закрити

Лікарі з Португалії поділилися практичним досвідом з українськими медиками

Упродовж шести днів 28 лютого – 5 березня 2023 року досвідчені лікарі з Португалії передавали свій досвід українським медикам на базі центру симуляційного навчання Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського. До складу команди увійшли Вітор Алмейда (лікар в лікарні Тондела, Візеу), Кароліна Могош (лікар в Центральному госпіталі адміністративного центру Тамега е Суза (Centro Hospitalar Tamega e Sousa)), Уляна Підгірна (Університетська клініка Фару (Університет Алгарве)), Олена Березовська-Лоуренцо (лікар мережі амбулаторних клінік Естуаріу-ду-Тежу, Центральна адміністрація регіону Лісабону).

Тренінговий курс розрахований на два дні для однієї групи учасників. Нові знання і практичні навички насамперед отримали понад 20 фахівців медицини невідкладних станів з декількох областей України, які є учасниками іншого проєкту – навчання інструкторів навчально-тренувальних відділів центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Нагадаємо, що ця програма упродовж декількох місяців реалізовується на базі центру симуляційного навчання ТНМУ як один з етапів масштабного освітнього проєкту в системі екстреної медичної допомоги, який організований Міністерством охорони здоров’я України за підтримки Світового банку.

Окрім того, тренінговий курс пройшли військові лікарі, які безпосередньо на лінії фронту займаються евакуацією критичних пацієнтів (поранених бійців) і надають їм допомогу. І третьою групою курсантів є представники центрів екстреної медичної допомоги, які працюють на звільнених територіях і прифронтових зонах, науковці і викладачі з медицини катастроф і екстреної медицини медичних вишів Тернополя, Києва і інших міст.

Тренінговий курс з симуляційної медицини від лікарів з Португалії охоплює такі питання, як організаційні та правові аспекти медичного транспортування критичного пацієнта; медичне транспортування критичних пацієнтів: безпечність та особливості; аеромедичне транспортування критичних пацієнтів; ускладнення та конфлікти під час медичного транспортування критичних пацієнтів; медичне транспортування критичних пацієнтів дитячого віку.

«Навчально-практичний курс з міжгоспітального перевезення, який упродовж 6 днів проводить Вітор Алмейда разом зі своєю командою, є доволі важливим в українських реаліях. Ми раді, що цей курс започатковано на базі центру симуляційного навчання і першими його освоїли учасники програми з навчання інструкторів навчально-тренувальних відділів центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, який організований Міністерством охорони здоров’я України за підтримки Світового банку. Серед них представники Харківської, Миколаївської, Донецької, Чернівецької-Івано-Франківської та інших областей. Це двадцять осіб, які стануть кваліфікованими інструкторами з догоспітальної допомоги і будуть організовувати вишколи для інших. Це саме ті люди, які займаються перевезенням пацієнтів», – розповіла керівник центру симуляційного навчання Галина Цимбалюк.

Вона також наголосила на актуальності таких навчань, адже в Україні відсутня законодавча база, яка би регламентувала процес транспортування критичних пацієнтів. За її словами є велика потреба у створенні низки нормативних документів і чек-листів, адже у своїй повсякденній діяльності бригади екстреної медичної допомоги здійснюють багато перевезень критичних і сильно травмованих пацієнтів.

«Упродовж цих днів вони ретельно відпрацьовували навички, які забезпечують ефективне і адекватне транспортування пацієнтів у критичних станах. Вони вивчають те, що потрібно знати для цього, бо критичного пацієнта з однієї лікарні до іншої потрібно довезти у такому ж стані, як його було забрано. Відповідно для бригади екстреної допомоги необхідні чек-листи чи регламентуючі документи. В Україні є лише наказ, який стосується перевезення вагітних, породіль і роділь. Нема документів, які би регламентували транспортування критичних пацієнтів. Ми сподіваємося, що цей курс стане початком для розроблення нормативної бази в Україні. Організатор курсу Вітор Альмейда за допомогою учасників створить взірець подібного документу з урахуванням української специфіки служби екстреної допомоги. У цьому документі буде враховано те, що потрібно мати з собою, як перевіряти і готувати машину для транспортування, як розраховувати кількість ліків і кисню, щоб можливо було транспортувати пацієнта на різні відстані, як приймати пацієнта, юридична відповідальність. Сподіваємося, що вдасться змінити ситуацію, бо нам це сьогодні дуже потрібно», – додала Галина Цимбалюк.

Одна з тренерів Олена Березовська-Лоуренцо сказала, що вони хотіли зробити свій внесок у те, щоб якомога більше українських воїнів повернулися живими і з найменшими ушкодженнями для їх здоров’я, щоб постраждалі у прифронтових зонах були врятовані. «Мета курсу – полегшити комунікацію в команді і з лікувальними закладами, навчити правильно організувати транспорт, забезпечити перевезення пацієнта до лікувального закладу з найменшими втратами для його здоров’я. Ми також приїхали багато чого навчитися в українців, бо попри всю складність в країні наш народ проявляє свою мужність і інтелігентність, яку високо оцінюють в Європі», – поділилася пані Олена.

Вітор Альмейда повідомив, що він і його команда має тісні контакти з Тернопільським національним медичним університетом, що посприяло в організації і реалізації навчально-практичного курсу. «Ми розуміємо, що багато лікарень в Херсонській, Харківській та інших областях зруйновані і далі зазнають руйнувань внаслідок російської агресії, а також те, що в багатьох містах України є багато жертв, тому вирішили поділитися своїм досвідом і знаннями щодо транспортування критичних пацієнтів з однієї лікарні до іншої. Хочу відзначити, що в центрі симуляційного навчання Тернопільського медичного університету створені всі умови для проведення подібних курсів. Це справді відповідає європейському рівню. Також ми побачили високий рівень підготовки з боку учасників і приємно відзначити їхню вмотивованість», – підсумував Вітор Альмейда.  

Прес-секретар Яніна Чайківська.

Світлини Миколи Василечка.