Меню Закрити

Діалог і співпраця – запорука успіху у вивченні основ ультразвукової діагностики

30 березня 2023 року відбулася нарада співробітників кафедр фізіології з основами біоетики та біобезпеки та внутрішньої медицини № 2. Зібрання організовано за ініціативи завідувача кафедри фізіології, професора Степана Вадзюка. Під час розмови обговорено низку суттєвих та перспективних питань ультразвукової діагностики.

Професор Коморовський Р. Р. ознайомив присутніх з сучасною літературою з основ ехокардіографії (ЕхоКГ). Присутні обговорили питання фізіологічної норми параметрів ЕхоКГ в осіб різного віку та статі у клінічній практиці, а також важливість індексації зазначених показників. Зокрема, взято до уваги рекомендації Британського товариства ехокардіографії (British Society of Echocardiography), Європейської асоціації кардіоваскулярної візуалізації (European Association of Cardiovascular Imaging) та Американської асоціації ехокардіографії (American Society of Echocardiography).

Учасники наради ознайомилися з використанням різних режимів у клінічній ЕхоКг, зокрема при оцінці індексу TAPSE, контрастної та 3D-візуалізації серця. Жвава дискусія, ініційована доцентом Папінком  І. Я., виникла щодо питання перспективи використання штучного інтелекту в ультразвуковому дослідженні серця та у медицині загалом.

Професор Коморовський Р. Р. поділився із колегами досвідом візуалізації рідкісних клінічних випадків. Однією із вагомих проблем ЕхоКг є виникнення артефактів при спробі отримання якісного зображення структур серця та подальша достовірна оцінка параметрів кровотоку. Окрім того, було порушено питання застосування сучасних методик ультразвукового обстеження, зокрема «спекл-трекінг» та доплерівського дослідження серця.

Присутні підсумували дискусію обговоренням подальших перспектив розвитку сучасної ЕхоКг в Україні та підкреслили важливість продовження обміну досвідом.

Підготувала асистентка кафедри фізіології з основами біоетики та біобезпеки Горбань Л. І.