Професор ТНМУ взяла участь в науково-практичному семінарі «Збалансоване харчування – запорука здорового і активного життя»
У рамках відзначення Всесвітнього дня здорового харчування, який щорічно припадає на 16 жовтня, у Національному фармацевтичному університеті відбувся науково-практичний семінар «Збалансоване харчування – запорука здорового і активного життя». З вітальним словом до учасників семінару звернулася проректор з науково-педагогічної роботи Національного фармацевтичного університету, доктор фармацевтичних наук, професор Інна Владимирова.

У науково-практичному семінарі взяла участь завідувач кафедри фармакогнозії з медичною ботанікою ТНМУ, професор Світлана Марчишин з доповіддю «Лікарські рослини – продукти здорового харчування». Вона звернула увагу на важливість вживати правильну їжу, щоб запобігти і попередити розвиток цілої низки захворювань; вести здоровий спосіб життя; доповнювати свій раціон фруктами, овочами, морською рибою, продуктами, що містять жирні кислоти, рослинний білок; споживати як їжу чи приправи до страв цілу низку лікарських рослин. Спостереження і дослідження деяких лікарських рослин на кафедрі фармакогнозії з медичною ботанікою показали, що біологічно активні речовини, що містяться у цих рослинах, мають не лише лікувальні властивості, рятують нас від багатьох недуг, а їх також можна використовувати у дієтичному харчуванні, кулінарії тощо. Наприклад, страви з настурції (Красоля велика, Tropaeolum majus L.) мають дієтичні і лікувальні властивості, зі свіжого листя та квіток готують вітамінні салати, пюре, сандвічі тощо, з квіток – оцет, пуп’янки і зелені плоди маринують і подають до столу як гостру приправу або додають при маринуванні огірків, томатів, патисонів, брюсельської і савойської капусти.

У харчовій промисловості та у харчуванні використовують багато видів роду Чорнобривці, завдяки наявності пігментів, глікозидів, органічних кислот, ефірних олій та вітамінів. Висушені квіти застосовують як спеції при солінні і маринуванні овочів, квітками декорують салати, сирні запіканки, бутерброди, холодні закуски і т. д. Професор Світлана Марчишин повідомила учасників семінару про те, що ТНМУ уклав угоду і співпрацює з кафедрою харчової біотехнології і хімії Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя, впроваджуючи дослідження з чорнобривців у практику. Колеги з ТНТУ випікають хлібобулочні вироби з додаванням до них екстрактів з квіток чорнобривців розлогих.
Учасники семінару довідались також про вживання у їжу катрану, яконa, смикавця їстівного (чуфи), любистку лікарського, бедринцю ломикаменевого, пирію повзучого тощо.

У науково-практичному семінарі взяли участь також науковці і провідні фахівці НФаУ, Харківського національного медичного університету, ДУ «Інститут громадського здоров’я ім. О. М. Марзєєва НАМН України».