Кабачки та патисони – плоди здоров’я й краси

Літо та осінь тішить нас свіжими овочами, кабачками та патисонами зокрема, тож потрібно використати момент, аби отримати найбільшу користь від цих дарів природи.

Плоди кабачків і патисонів містять багато калію, фосфору, магнію, заліза, органічних кислот, багаті на вітаміни групи В, вітамін А (який корисний для зубів і волосся, добре впливає на зір), порівняно з гарбузами в них менше каротину й вуглеводів, але вітаміну С (який бере участь у виробленні колагену й впливає на шкіру) вдвічі більше. Кабачки та патисони надзвичайно корисні за всіх захворювань травного тракту. Клітковина м’якоті кабачків сприяє активізації роботи органів травлення. Кабачки та патисони, як і гарбузи, легко засвоює організм і допомагають засвоєнню іншої, більш важкої, їжі.

Харчові волокна кабачків добре адсорбують токсичні речовини, надлишок холестерину й води, виводячи їх з організму. Надзвичайно корисні кабачки також людям літнього віку. Їх рекомендують вводити в раціон харчування в разі захворювань нирок, печінки, гіпертонії. М’якуш плода містить цукор, білки, мінеральні речовини, які легко засвоює організм, не подразнюючи шлунок і кишківник, сприятливо впливають на кровотворення, перешкоджаючи розвитку атеросклерозу. Багаті на калій та мідь, кабачки незамінні також за недокрів’я.

Їх вводять у дієту людей, які страждають від серцево-судинних і ниркових хвороб, атеросклерозу, діабету, хвороб печінки. М’якуш, насіння й квітки кабачка, як сечогінний засіб, незамінні за різних набряків. Кабачки та патисони здебільшого складаються з води, вони малокалорійні (майже 30 ккал в 100 г «живої» ваги, харчових волокон усього 0,7%) і створюють ілюзію швидкого насичення, а отже, знижують споживання іншої, більш висококалорійної їжі, тому їх варто вживати людям, які бажають схуднути.

Кабачки дуже добре засвоюються й служать чудовим дієтичним продуктом. І що цікаво, ідеально годяться для різних дієт. Наприклад, відварені кабачки, а також пюре й пудинги, зроблені з цих овочів, активно використовують у разі щадних дієт у хворих, що мають проблеми з травним трактом.

Хімічний склад кабачків робить цей овоч корисним продуктом для діабетиків, для яких у харчуванні дуже важливе обмеження вуглеводів і жирів. Дієтичні властивості роблять кабачки одним з поширених продуктів, який використовують для приготування дитячого харчування.

У кабачках містяться речовини, які є хорошими природними антиоксидантами. Це означає, що плоди активно піклуються про еластичність сполучної тканини людини, зменшують ризик виникнення онкологічних захворювань, знижують інтенсивність появи ознак старіння.

Вони «дбають» про красу та здоров’я волосся, шкіри, одночасно оберігаючи її від передчасного старіння, поліпшують мікроциркуляцію кровоносних судин шкіри, створюють надійний захист від ультрафіолетових променів. Доведено також і те, що кабачки допомагають волоссю чинити опір передчасній сивині.

Найбільш корисні недозрілі кабачки завдовжки майже 20-25 см. Їх використовують разом зі шкіркою, злегка провареними без солі й жирів. Квітки, які самі впали на землю, заварюють по 7-9 штук на склянку окропу й п’ють протягом дня, незалежно від прийому їжі.

Як протиалергійний засіб 5-6 разів на день між прийомами їжі п’ють по третині склянки настою з 10-12 квіток рослини, залитих 0,5 л окропу й настояних 2-3 години. Насіння не смажать, а сушать у гарячій духовці й систематично вживають по 15-25 насінин на день.

Увага! Не рекомендують захоплюватися кабачками в разі захворювань нирок, які пов‘язані з порушенням виведення калію.

Лілія БАСОК