Хурма допоможе від багатьох недуг

Хурма, корольок, шарон – всі ці три сорти – одного виду: хурма, що в перекладі з латини означає «їжа богів». Уже лише це має поліпшити настрій!

Хоча насправді хурма багата на магній, якого особливо потребує наш організм за холодної й темної пори року, коли депресія та песимізм є її супутниками. Достатньо з’їсти одну-дві ягоди на день, щоб збадьоритися й наситити організм багатьма вітамінами та мікро- елементами. Їх же там зібрано якраз стільки, щоб отримати цілий «бойовий комплект» для боротьби з найрізноманітнішими недугами. Велика кількість води, білків, вуглеводів, золи, органічних кислот і дубильних речовин, вітаміни А, С і P. У хурмі вдвічі більше харчових волокон і корисних мікроелементів (калій, кальцій, магній, фосфор, залізо), ніж у яблуках, а також багато антиоксидантів. Тому хурму корисно вживати за анемії, для профілактики раку, вона знижує ймовірність утворення каменів у нирках.

Завдяки пектину, хурма помічна за розладів травлення. Вона дуже добре тонізує, заспокоює й водночас підвищує працездатність. Тим, на кого чекає важкий робочий день, варто з’їсти 1-2 цих плоди.

Щоб не давитися звичайною хурмою, яка має терпкий смак (через вміст у ній таніну), її потрібно на добу покласти в морозильник. Терпкість зникне.

Корольок здатний боротися з вільними радикалами й тому є гарною профілактикою старіння шкіри. Курцям корольок просто «прописаний» самою природою, бо знижує ризик появи раку легень. Бактерицидні властивості королька також стануть у пригоді в лікуванні кишкової й сінної палички, золотистого стафілококу. Його плоди застосовують у разі базедової хвороби й захворювань ясен. Радять вживати й за авітамінозу, а також замість аптечних сечогінних препаратів. Корольок – чудовий продукт для «розвантажувальних» днів: він дуже добре очищує організм від токсинів і шлаків.

Якщо цей фрукт вживати замість сніданку чи вечері, можна позбутися майже 2 кг маси тіла за тиждень. Цей дивовижний плід поєднує у собі дві найважливіші функції: з одного боку, добре тамує голод, з другого – має невелику калорійність, і ним можна насолоджуватися замість цукерок і шоколаду. Втім, більше двох плодів королька на день з’їдати не варто. Інакше цукор, що міститься в ньому, підвищить калорійність, і схуднути вже не вийде.

Шарон – мабуть, найсмачніший сорт хурми. Він без кісточок, у ньому мало таніну, тому немає в’язкої кислоти. Шарон – твердий на дотик, але м’який на смак і солодкий, тривалий час не псується. Він має всі ті корисні властивості, що й попередньо згадані сорти: й нирки від шкідливих речовин очищує, й з анемією бореться, й появі зморщок запобігає, й процес старіння сповільнює, й курцям потрібно його їсти. Якщо шарон регулярно вживати, він зміцнить судини та зменшить їх ламкість, значно підвищить імунітет, поліпшить функцію головного мозку й очей.

Якщо комусь не хочеться гризти моркву, щоб поліпшити зір, замініть її хурмою. У ній бета-каротину більше, ніж у гарбузах, томатах і солодкому перці. Це дуже ефективний засіб для профілактики атеросклерозу. У шароні достатньо йоду, лікарі рекомендують вживати його тим, хто має проблеми зі щитоподібною залозою.

У цьому плоді також міститься достатня кількість харчових волокон, що чинять дуже сприятливий вплив на роботу кишківника.

Шарон можна використовувати як чудову добавку до салатів: він ідеально поєднується з волоськими горіхами, помідорами й навіть з цибулею.

Увага! Дітям уводити хурму в раціон можна після двох років, коли травна система вже сформувалася й зміцніла. Починати слід з 1/5 чи 1/6 частини плоду. У всіх сортах хурми міститься значна кількість легкозасвоюваних жирів, тому вживати її людям з цукровим діабетом та ожирінням слід обережно. Протягом дня достатньо з’їдати не більше половини хурми. Вона потрібна для того, щоб призупинити прогресування ниркової хвороби, яку зазвичай діагностують у багатьох діабетиків.

Не можна захоплюватися цим фруктом людям, які перенесли операції на шлунку, кишківнику чи інших органах черевної порожнини, особам, які страждають від виразки шлунка чи спайкової хвороби. Надмірне вживання хурми може призвести до кишкової непрохідності чи спричинити гостру алергію. Тому перш ніж регулярно їсти цей плід, потрібно перевірити свій організм на його переносність.

Купуючи «золоте» яблуко, зверніть увагу на його шкірку. Вона має бути тонкою, гладкою, але при цьому щільною, напівпрозорою, від яскраво-оранжевого до темно-коричневого кольору (залежно від сорту), що більше коричневих смужок на шкірці, то солодший фрукт. Листя та плодоніжка мають бути сухими, бурого кольору. М’якоть стиглої хурми – напіврідка, желеподібна чи борошнисто-пастоподібна. Темні цятки та плями свідчать про те, що плід почав псуватися.

Підготувала Лілія ЛУКАШ