Вона має безліч корисних властивостей та є незамінним продуктом харчування. Крім того, що квасоля – це джерело вітамінів і мінералів, її харчова цінність незрівняно вища, ніж багатьох продуктів тваринного походження.
Насіння квасолі містить майже 25% білка, до того ж цей білок організм засвоює на 70-80%, чого не можна сказати про м’ясний білок. Квасоля багата на мінеральні речовини – залізо, магній, калій, а наявність вітамінів В2 і В6, а також С, Е, РР і важливих амінокислот робить її незамінним продуктом для людей, особливо старшого віку. Наявність заліза підвищує опірність організму до різних інфекцій, а також сприяє утворенню еритроцитів і притоку кисню до клітин. Ці боби також містять багато сірки, особливо потрібної за кишкових інфекцій, шкірних захворювань, хвороб бронхів, легень. Лікарі рекомендують хоча б один раз на тиждень готувати страви з квасолею.
Квасолю здавна використовують у лікуванні різних захворювань, насамперед вона є вкрай потрібним продуктом у раціоні людей, хворих на цукровий діабет. У квасолевих бобах міститься аргінін, який сприяє зниженню цукру в крові. Аргінін бере участь й у синтезі сечовини та чинить інсуліноподібну дію на обмін речовин. Квасоля сприятливо впливає також на нервову систему, помічено, що люди, які часто вживають квасолеві страви, є добросердечними та спокійними. Крім цього, завдяки своїм бактеріальним властивостям, квасолеві боби перешкоджають утворенню зубного каменю.
До корисних властивостей квасолі можна віднести й те, що її активні компоненти позитивно впливають на серцево-судинну систему. Так, людям у разі гіпертонії, атеросклерозу, а також порушень ритму серцевої діяльності рекомендують вводити у свій раціон страви з квасолею. Цинк, що входить до складу цих бобів, сприяє нормалізації вуглеводного обміну, а мідь активізує синтез гемоглобіну та адреналіну. Квасолю рекомендують в їжу в разі гастриту зі зниженою кислотністю.
Тим, хто страждає від надмірної маси тіла, дієтологи радять урізноманітнити свій раціон стравами, що містять квасолю. Завдяки корисним властивостям, які впливають на травлення людини, квасолеві боби здатні нормалізувати обмін речовин.
Квасоля сприяє поліпшенню потенції та сприятливо впливає на сечостатеву систему. Вона також здатна виводити шлаки й розчиняти камені в нирках, посилювати секрецію шлункового соку, корисна в разі каменів у жовчному міхурі. Її антибактеріальні властивості здатні знімати запальні процеси в печінці. У консервованій квасолі всі корисні властивості зберігаються.
Відвар бобів квасолі помічний за набряків ниркового та серцевого походження, запальних захворювань сечового міхура, ревматизму й подагри. Для його приготування 1 ст. л. бобів заливають 1 склянкою гарячої води, кип’ятять на водяній бані 30 хв., остуджують 10 хв. і проціджують гарячим. Приймають по 2 ст. л. 3-4 рази на день.
Підготувала Лілія БАСОК