Насправді ягодою вважається цей екзотичний плід. Хоча вже впродовж кількох років банан добре прижився на прилавках наших крамниць і нікого не дивує. Він не просто надзвичайно смачний, а ще й лікувальний. У багатьох африканських країнах народна медицина визнає банан саме як лікувальний фрукт. До того ж лікувальними вважають усі частини банана. Але ми можемо користуватися лише самими плодами та шкіркою.
І ось які корисні речовини можуть нам допомогти бути здоровими, красивими, спокійними, привабливими та успішними.
Калій. Він зміцнює серцевий м’яз. Тому банани корисні для мозку, за серцевих та всіх супутніх захворювань: набряків, гіпертонії, цукрового діабету, хвороб нирок, печінки й травного тракту. Скандинавські вчені досліджували зв’язок між вживанням бананів і підвищеним тиском, що дало їм привід стверджувати: щоденне їх вживання звільняє гіпертоніків від потреби постійно приймати ліки. Але цього мікроелемента в одному банані міститься велика кількість. Тому достатньо двох бананів денно, щоб потреба організму в ньому була поповнена.
Магній. Сприяє підтриманню правильного ритму серцевого м’яза й знижує показник згортання крові. Він потрібен у разі судом і спазмів м’язів, втрати апетиту.
Натрій. Чинить сечогінну дію й рекомендують гіпертонікам.
Залізо. Це профілактика низького рівня гемоглобіну.
Натрій, фосфор, кальцій. Сприяють формуванню й росту м’язових тканин, нормалізують водний баланс в організмі.
Вітаміни допомагають протистояти дратівливості й стресу, підвищують працездатність, борються з безсонням, корисні для здоров’я волосся й позбавляють від прищів, підтримують стан нашої шкіри, надаючи їй еластичності, позитивно впливають на настрій та самопочуття.
Каротин долає процеси старіння, запобігає серцево-судинним захворюванням і розвитку раку, подовжує молодість та оберігає від хвороб серця й судин.
Також банани корисні за діареї, артриту, подагри, дизентерії, туберкульозу, порушень функції нирок і сечовидільної системи.
Унікальний засіб для травного тракту
Банан добре сприяє одужанню за геморою, ентероколіту, закрепів, виразки дванадцятипалої кишки, проносів та інших порушень у системі травлення, відновлює печінку за багатьох її захворювань та є цілющим у разі утрудненого відтоку жовчі. Сприяє ж таким його чудовим властивостям волокниста структура.
Завдяки високому вмістові клітковини, банани є гарним проносним засобом. Регулярне та помірне їх вживання сприяє плавному й легкому виведенню фекальних мас з організму. Тому гастроентерологи рекомендують хворим на хронічний гастрит у разі загострень вживати лише банани, вилучаючи з раціону інші фрукти. Як проносний засіб у разі закрепів вони замінять таблетовану сену.
До них не розвивається звикання, а людям поважного віку від них подвійна користь – і для серця, й для кишківника.
Але слід брати до уваги певні особливості цієї солодкої ягоди. По-перше, банан має бути не терпким, а справді солодким, а отже – стиглим. Терпкості бананам надає дубильна кислота, яка якраз і свідчить про їх недозрілість. Найчастіше на наші прилавки надходять саме такі плоди, оброблені різними хімікатами для збереження їх у дорозі. Дубильна кислота сприяє посиленню функції стискання й тому може спричинити затримку випорожнення, а відтак призвести до закрепу.
По-друге, треба зважати на індивідуальні особливості організму. Наприклад, у людей похилого віку закрепи часто пов’язані зі зменшенням нормального тонусу як кишківника, так і сфінктерів. Харчові волокна допомагають усунути цю проблему, але перенасичення ними немолодого організму може призвести до неконтрольованих випорожнень, і тоді кількість рослинної їжі має бути обмежена.
По-третє, банан не є легкозасвоюваним продуктом, а отже, перевантажувати кишківник зайвий раз теж не варто. Одного-трьох бананів на день для профілактики порушень випорожнення чи як допоміжний засіб у разі закрепів буде достатньо. Але за спастичних закрепів, які, як правило, супроводжуються не лише спазмами, а й здуттям, банани з раціону слід вилучити. В цьому разі можна харчуватися тільки теплою їжею – холодна «навантажує» травний тракт, що може додатково погіршити стан. Не варто захоплюватися бананами вагітним жінкам – надто, коли є закрепи. Банани здатні провокувати здуття й у майбутньої мами, й у плода.
Лілія ЛУКАШ