Сучасна хірургія нині володіє інноваційними малоінвазивними технологіями лікування серйозних захворювань, які ще вчора, здається, були неможливими. Йдеться про сучасні методики лікування раку стравоходу. Процедуру ендоскопічного стентування стравоходу запровадили нещодавно в Тернопільському обласному клінічному онкологічному диспансері. Втручання минуло успішно, прооперований почувається добре й це надихає лікарів на подальші перспективи в лікуванні цієї патології.
За словами генерального директора Тернопільського обласного онкодиспансеру Леоніда Шкробота, лікарі медичного закладу постійно удосконалюють методики надання хірургічної допомоги пацієнтам: «Ендоскопічне стентування стравоходу є малоінвазивним, проте надзвичайно ефективним, бо відчиняє вікно нових можливостей для наших пацієнтів. Відтак вони можуть отримувати повноцінне лікування, зокрема хіміотерапію, променеву терапію, яку в нас проводять за європейськими та американськими стандартами».

Онкохірург торакального відділення Назарій Чорний каже, що оперативне втручання відбувається в умовах загального знеболення та під ендоскопічним контролем, але найбільша його перевага в тому, що пацієнт може повноцінно харчуватися, тобто їжа вже вільно просувається стравоходом. Стентування стравоходу найперше потребували пацієнти з дисфагією другого або третього ступеня, коли зміни тканини пухлинного вузла, що перекривають просвіт стравоходу, не дозволяли їжі потрапляти у шлунок. «Колись у таких ситуаціях ми встановлювали гастростому, що, звісно, викликало певні незручності для пацієнта, – зазначає пан Назарій. – Встановлення ж стента, який, по суті, служить каркасом для стінок стравоходу, забезпечує вільне проходження їжі в шлунок». Отож кахектичні, виснажені хворобою пацієнти мають можливість відновитися за допомогою повноцінного харчування та продовжити спецлікування, тобто отримувати хіміо-, променеву терапію, що є основним у лікуванні запущених форм раку стравоходу. Сучасна методика дозволяє перевести пацієнта з неоперабельної стадії раку в операбельну.
Щороку за допомогою з приводу раку стравоходу до фахівців онкологічного диспансеру звертається загалом 300-350 осіб. Узагалі ж серед різних онкологічних захворювань рак стравоходу перебуває дещо відокремлено – з одного боку, ця патологія не посідає перші місця у структурі захворюваності та смертності, з іншого – це один з агресивних видів раку, що дуже часто призводить до смерті. За статистикою, виживаність пацієнтів зі злоякісним ураженням стравоходу протягом п’яти років становить менше 25%. Це зумовлено майже завжди запізнілою діагностикою, позаяк на ранніх стадіях рак стравоходу, як правило, має безсимптомний перебіг чи неспецифічні симптоми диспепсії. Клінічні особливості перебігу раку стравоходу пов’язані з анатомічною здатністю органа до розтягування. Тому пацієнт починає відчувати дисфагію лише коли діаметр просвіту стравоходу скорочується менше 14 мм. Через те люди звертаються до лікаря лише за значного поширення пухлини. Загалом тривалість анамнезу хвороби становить від двох до чотирьох місяців.
Назарій Чорний каже, що частіше хворіють чоловіки та ті, хто зловживає гарячою їжею, особливо любителі гострих приправ, спецій. Хто постраждав від хімічного чи термічного опіку, також потрапляють до групи ризику. Найбільше ця патологія поширена серед мешканців країн Азії, Японії, які, як відомо, полюбляють гостру їжу. Для нашого регіону найчастішим чинником, що провокує хворобу, є хімічний опік, тобто випадки, коли людина проковтнула оцет або іншу хімічну речовину та обпекла стравохід. Наразі в обласному онкологічному диспансері є достатньо сучасної медичної апаратури для діагностики раку стравоходу – комп’ютерний томограф, апаратура для проведення відеогастроскопії, з допомогою якої візуалізують пухлину, а також методики, які дозволять провести гістологічне дослідження пухлини для адекватного та повноцінного спецлікування.
Та все ж таки фахівці наголошують, що рання діагностика відіграє головну роль у лікуванні раку стравоходу. Через відсутність якісної діагностики та лікування захворювання на ранніх стадіях у країнах з низьким і середнім рівнем доходу смертність від раку значно вища, ніж в економічно розвинутих країнах.
Лариса ЛУКАЩУК
Світлина Миколи ВАСИЛЕЧКА
Зауважте!
Гарячий напій провокує рак стравоходу. Більш ранні наукові роботи виявили зв’язок між звичкою пити гарячий чай та ризиком розвитку цього типу раку. Проте вчені не змогли встановити граничні значення критичної температури цього напою. Це змогло зробити нове популяційне дослідження, в якому вивчалися дані 50 045 осіб у віці від 40 до 75 років, що збиралися протягом майже 10 років. Автори роботи проаналізували зв’язок температури споживаного чаю, виміряної об’єктивно й суб’єктивно на самому початку дослідження, з ризиком розвитку раку стравоходу. Після обробки даних з’ясувалося, що порівняно зі вживанням менше 700 мл чаю щодня температурою нижче 60 градусів Цельсія вживання 700 мл чаю на день з більш високою температурою було пов’язано з 90-відсотковим підвищенням ризику розвитку езофагіального раку. Отримані результати істотно підкріплюють уже зібрані дані, що вказують на зв’язок між вживанням гарячих напоїв і плоскоклітинним раком стравоходу.