Навесні це цілюще деревце тішить нас заворожливими пахощами, а восени дарує маленькі ягідки здоров’я. Науковці стверджують, що до складу цвіту глоду входить майже 50 біологічно активних речовин, чим пояснюється його різнобічна дія на людський організм.
Найперша принада глоду – він лікує серце, цей потужний двигун життя. Якщо самому складно впоратися з надмірним збудженням нервової системи, варто обпертися на міцне плече надійного друга. Ним і є глід за суттю та за назвою. Адже назва Crataequs з латини перекладається як «міцний». І саме завдяки біофлавоноїдам, тритерпеновим сполукам, бета-ситостерину (він очищає кров від надмірного холестерину) розширюються судини серця (мозку – теж), активізується в них кровообіг, а серцевий м’яз ніби молодшає й наливається енергією, уповільнюється швидкість пульсу у хворих на стенокардію, усувається перезбудження. Недарма відомий німецький фітотерапевт Г. Мадаус писав: «Глід – чудовий засіб, чи не найнеперевершеніший у разі початкової слабкості серцевого м’яза, головним чином, у старості. Важливою лікувальною властивістю рослини є здатність знижувати гіперфункцію щитоподібної залози. Цим глід лікує від багатьох негараздів у здоров’ї – супутників цієї патології.
Рецепти здоров’я
Відвар листя та квітів вживають у разі аритмії: 1 ст. л. залити 3 склянками окропу, настояти в теплі впродовж трьох годин. Пити по 1 склянці після їди тричі на день протягом 2-3 тижнів. Відомий травознай М.А. Носаль радив дуже простий спосіб використання цвіту глоду: 3 ст. л. сировини залити трьома склянками окропу, обкутавши, настояти 45 хв., перецідити, сировину здушити. Уживати по склянці за півгодини до їди двічі-тричі на день за таких показань: захворювання серця, запаморочення, задуха, спричинена серцевою недостатністю, вегетоневроз, початкові прояви клімаксу.
Узяти квіти глоду, траву собачої кропиви, траву сухоцвіту багнового – по 15 г, цвіт ромашки – 5 г. Столову ложку подрібненої суміші залити склянкою окропу, настоювати 8 годин, перецідити. Пити по половині склянки тричі на день за годину після їди в разі нервових розладів і серцевої слабості із задухою та головокружінням.
Одну столову ложку суміші цвіту глоду, липи серцелистої, бузини чорної, ромашки лікарської (порівну) залити 1 склянкою окропу, настояти 1 годину, перецідити. Пити по 2 ст. л. 5-6 разів на день як потогінний та жарознижувальний засіб.
Чотири столові ложки подрібненої суміші (цвіт глоду, трава собачої кропиви звичайної, трава сухоцвіту багнового, гілки омели білої-порівну) залити 1 л окропу, настояти 8 годин, перецідити. Пити по половині склянки тричі на день за годину після їди в разі гіпертензії.
Повну столову ложку суміші цвіту глоду (10 г), трави кропиви собачої (20 г), маренки запашної (20 г), листя ожини сизої (25 г), трави сухоцвіту багнового (15 г) залити склянкою окропу, настояти впродовж 10 хв. Пити по 1 склянці тричі на день. Показання: дратівливість, істеричні напади, клімакс.
Лілія ЛУКАШ