Полуниця – королева ягід

Полуниця, без сумніву, – царівна перших ягід. І справа тут не втому, що вона має дивний смак і привабливу зовнішність. Її запах містить кілька десятків активних компонентів, що запускають резерви бадьорості, доброго настрою та рятують нас від стресу.

За хімічним складом полуниця немає конкурентів. Судіть самі: за вмістом аскорбінової кислоти, духмяна червонобока ягідка поступається хіба смородині. А в п’яти ягодах полуниць вітаміну С стільки, скільки в середньому апельсині. Фолієвої кислоти в полуниці більше, ніж у малині і винограді, до того ж у її складі є йод.

Цю ягоду з успіхом застосовують для підвищення імунітету та зміцнення стінок судин. Атеросклероз, варикозне розширення вен, ламкість судин, часті застуди й хронічні захворювання органів дихання – ось не повний перелік показань до її застосування. Полуниця має протизапальну й протимікробну дію. Урологія також має право оголосити королеву ягід своєю вірною «помічницею». Перша літня ягода є природним сечогінним засобом. При захворюваннях нирок і сечогінних шляхів варто щодня вживати чотириста грам запашних ліків. Ось такий доволі приємний спосіб підлікуватися.

Не останнє місце займає полуниця і в раціоні хворих з патологією щитовидної залози, бо ж містить йод. А ще ця цілителька знижує рівень цукру в крові. Для тих, хто хоче схуднути, добре було б зробити розвантажувальні полуничні дні. За допомогою полунички можна «відремонтувати» серцево-судинну систему, шлунково-кишковий тракт, печінку, позбутися набряків, болю у суглобах. Полуниця поліпшує апетит і травлення. Хороший терапевтичний ефект є при гіпертонічній хворобі, атеросклерозі. Фітотерапевти стверджують, що ця ягода-красуня не лише оздоровлює людей фізично, а й психоемоційно для поліпшення емоцій та настрою, кращої ягоди, ніж полуниця та суниця, не знайти.

Увага! Піддаватися полуничній спокусі не варто людям з гастритом, гастродуоденітом, виразковою хворобою. Винні ж у всьому дрібні кісточки, які подразнюють слизову шлунка та кишківника. Існує думка, що не потрібно захоплюватися полуницею людям з подагрою: вона може підсилити проблеми із суглобами. Обережними потрібно бути гіпертонікам, які вживають препарати на основі енапрілу: в поєднанні з полуницею цей препарат може створити навантаження на нирки. І звичайно ж, дотримуйтеся обережності, якщо ви алергик (через свою пористу структуру полуниця нагромаджує сильний алерген – пилок).

Смачний полуничний десерт.

На 16 порцій: 1 пачка вершкового крекеру або один готовий бісквітний рулет, 200 г полуниці, 1-5 пакетиків ванільного цукру, 6 столових ложок коньяку, 8 г желатину, 4 жовтки, 100 г цукру, 250 г молока, 250 мл вершків.

Приготування:

  1. 3/4 частини крекеру або рулету викласти щільно один до одного на застелену фольгою форму.
  2. Ягоди розрізати навпіл. Посипати одним пакетиком ванільного цукру, залити коньяком, витримати 30 хвилин. Замочити желатин. Жовтки збити з цукром. Молоко довести до кипіння, додати желатин, збити вершки та додати в крем.
  3. 2/3 крему викласти на бісквіт або крекер. До крему, що залишився, додати полуницю й також викласти в чашу. Накрити шматочками бісквіта чи крекеру та винести на холод.

Лариса ЛУКАЩУК