Полуниця, без сумніву, – царівна перших ягід. І справа тут не втому, що вона має дивний смак і привабливу зовнішність. Її запах містить кілька десятків активних компонентів, що запускають резерви бадьорості, доброго настрою та рятують нас від стресу.
За хімічним складом полуниця немає конкурентів. Судіть самі: за вмістом аскорбінової кислоти, духмяна червонобока ягідка поступається хіба смородині. А в п’яти ягодах полуниць вітаміну С стільки, скільки в середньому апельсині. Фолієвої кислоти в полуниці більше, ніж у малині і винограді, до того ж у її складі є йод.
Цю ягоду з успіхом застосовують для підвищення імунітету та зміцнення стінок судин. Атеросклероз, варикозне розширення вен, ламкість судин, часті застуди й хронічні захворювання органів дихання – ось не повний перелік показань до її застосування. Полуниця має протизапальну й протимікробну дію. Урологія також має право оголосити королеву ягід своєю вірною «помічницею». Перша літня ягода є природним сечогінним засобом. При захворюваннях нирок і сечогінних шляхів варто щодня вживати чотириста грам запашних ліків. Ось такий доволі приємний спосіб підлікуватися.
Не останнє місце займає полуниця і в раціоні хворих з патологією щитовидної залози, бо ж містить йод. А ще ця цілителька знижує рівень цукру в крові. Для тих, хто хоче схуднути, добре було б зробити розвантажувальні полуничні дні. За допомогою полунички можна «відремонтувати» серцево-судинну систему, шлунково-кишковий тракт, печінку, позбутися набряків, болю у суглобах. Полуниця поліпшує апетит і травлення. Хороший терапевтичний ефект є при гіпертонічній хворобі, атеросклерозі. Фітотерапевти стверджують, що ця ягода-красуня не лише оздоровлює людей фізично, а й психоемоційно для поліпшення емоцій та настрою, кращої ягоди, ніж полуниця та суниця, не знайти.
Увага! Піддаватися полуничній спокусі не варто людям з гастритом, гастродуоденітом, виразковою хворобою. Винні ж у всьому дрібні кісточки, які подразнюють слизову шлунка та кишківника. Існує думка, що не потрібно захоплюватися полуницею людям з подагрою: вона може підсилити проблеми із суглобами. Обережними потрібно бути гіпертонікам, які вживають препарати на основі енапрілу: в поєднанні з полуницею цей препарат може створити навантаження на нирки. І звичайно ж, дотримуйтеся обережності, якщо ви алергик (через свою пористу структуру полуниця нагромаджує сильний алерген – пилок).
Смачний полуничний десерт.
На 16 порцій: 1 пачка вершкового крекеру або один готовий бісквітний рулет, 200 г полуниці, 1-5 пакетиків ванільного цукру, 6 столових ложок коньяку, 8 г желатину, 4 жовтки, 100 г цукру, 250 г молока, 250 мл вершків.
Приготування:
- 3/4 частини крекеру або рулету викласти щільно один до одного на застелену фольгою форму.
- Ягоди розрізати навпіл. Посипати одним пакетиком ванільного цукру, залити коньяком, витримати 30 хвилин. Замочити желатин. Жовтки збити з цукром. Молоко довести до кипіння, додати желатин, збити вершки та додати в крем.
- 2/3 крему викласти на бісквіт або крекер. До крему, що залишився, додати полуницю й також викласти в чашу. Накрити шматочками бісквіта чи крекеру та винести на холод.
Лариса ЛУКАЩУК