Меню Закрити

Стажування науковця ТДМУ в Університеті Поля Сабатьє у м. Тулуза (Франція)

Асистент кафедри педіатрії № 2 Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського Ірина Сарапук у рамках програми Erasmus Mundus MEDEA  з 26 грудня 2015 р. по 15 червня 2016 р. стажувалася в Університеті Поля Сабатьє у м. Тулуза (Франція).

Стажування відбувалося на базі неонатологічного відділення дитячої університетської лікарні PURPAN.

1

Дитяча лікарня PURPAN м. Тулуза.

Відділення налічує 43 ліжка та складається з трьох частин: 5 палат інтенсивного догляду (26 ліжка), 2 палати стандартного догляду (12 ліжок) та 5 палат спільного перебування дитини та батьків. Варто зазначити, що відповідно до сучасних підходів лікування та виходжування новонароджених дітей, зокрема недоношених, батьки мають можливість цілодобового перебування або відвідування своїх дітей, включаючи і реанімаційні відділення. Палати інтенсивного догляду обладнані згідно всіх вимог сучасного виходжування доношених і недоношених новонароджених. Відбувається послідовна ротація пацієнтів з палат інтенсивного догляду у стандартні, а згодом у палати для спільного перебування дитини з батьками, що дозволяє підготувати батьків до самостійного догляду за немовлям ще до виписки зі стаціонару під наглядом медичного персоналу.

2

Неонатологічне відділення дитячої університетської лікарні.

3

Палата стандартного догляду неонатологічного відділення.

Відділення оснащене сучасним обладнанням – наявні апарати неінвазивної вентиляційної терапії (апарати для CPAP-терапії, високопоточні назальні канюлі), моніторингу показників гемодинаміки, інфузомати з шприцевими фільтрами для інфузійної терапії та ентерального харчування.

4

Інфузомат для ентерального харчування.

Під час стажування ознайомилася з новітніми підходами щодо організації роботи даних відділень, діагностичного та лікувального процесу найбільш поширених захворювань новонароджених, зокрема вродженої та нозокоміальної інфекції у новонароджених, вроджених вад розвитку, дихальних розладів, неонатальних жовтяниць та особливостей виходжування недоношених новонароджених. Освоїла сучасні методики неінвазивної вентиляційної підтримки.

Основним пріоритетом практичної та наукової діяльності колективу відділення є активне впровадження та реалізація програми NIDCAP. The Newborn Individualized Developmental Care and Assessment Program (NIDCAP)  – неонатальний індивідуальний догляд, спрямований на розвиток, та програма його оцінки – сформована на основі еволюціонізуючої перспективи розвитку передчасно народжених дітей, яка розглядає дуже недоношених немовлят, як плодів, які розвиваються в позаматковому оточенні у той час, коли їх мозок росте найшвидше, ніж у будь який інший період життя.

Програма забезпечує та покращує адекватний неврологічний розвиток новонародженого, зменшуючи стрес як для дитини, так і для батьків. Важлива увага приділяється профілактиці болю з використанням немедикаментозних та медикаментозних методів.

Ця програма активно функціонує в Університетській клініці м. Тулузи уже впродовж 10 років.

5

Палата інтенсивного догляду (освітлення лише індивідуальне, біля кожного кювезу).

6 

Виходжування недоношеного у «гніздечку» за принципом NIDCAP.

Стажування відбувалося під керівництвом професора Шарлоти Каспер, яка є одним з провідних спеціалістів з неонатології у Франції. Основними напрямками наукової її діяльності є: вивчення вродженої інфекційної патології, зокрема цитомегаловірусної інфекції, а також виходжування та вигодовування недоношених немовлят.

За час стажування взяла участь у Конгресі педіатрів Франції, що проходив у м. Лілль 18-20 травня 2016 р. Конгрес проводився за участю повідних науковців Франції Бельгії та Швейцарії і був присвячений актуальним питання педіатрії та неонаталогії.

7

На конгресі педіатрів Франції у м. Ліль.

Хочу висловити щиру подяку адміністрації університету, особливо ректору ТДМУ, професору Михайлу Корді, координаторам проекту – Наталії Лісничук та Олександрі Олещук, завідувачу кафедри педіатрії № 2, професору Галині Павлишин, а також головному менеджеру ERASMUS MUNDUS MEDEA в університеті Тулузи (Франція) пані Елоді Балонас за допомогу в організації та виконанні post-doc програми академічної мобільності ERASMUS MUNDUS MEDEA.

  Інформацію подала асистент кафедри педіатрії № 2 Ірина Сарапук.