Меню Закрити

ТНМУ – співзасновник Євразійського Альянсу з Глобального здоров’я

25 червня 2021 року Тернопільський національний медичний університет імені І.Горбачевського став одним з засновників Євразійського альянсу з глобального здоров’я, важливими завданнями якого є нарощування потужностей академічного та наукового потенціалу учасників цього альянсу. Рівноправними партнерами ТНМУ у створенні цього альянсу є Києво-Могилянська Академія, Україна, а також університети та заклади громадського та глобального здоров’я Німеччини, Норвегії, Грузії, Казахстану.

Ця важлива для розвитку системи громадського здоров’я в Україні та  інтеграції України у міжнародні організації громадського та глобального  здоров’я подія відбулася завдяки активній участі ТНМУ в ЕРАЗМУС+ проєкті «Building Academic Capacity in Global Health in the Eastern Europe – Central Asia Region (BACE)» – «Нарощування академічних можливостей у галузі глобального здоров’я в регіоні Східна Європа – Центральна Азія», який спрямований на створення або модернізацію освітніх програм у галузі охорони здоров’я і навколишнього середовища, модернізацію врядування закладів вищої освіти та сприятиме зміцненню зв’язків між ЗВО України та інших країн Євразійського континенту і світу.

На першому установчому засіданні Євразійського Альянсу з Глобального здоров’я ректора ТНМУ д-р мед. наук, проф. Михайла Корду було обрано членом правління Євразійського альянсу з глобального здоров’я. У своїй промові ректор ТНМУ, проф. Михайло Корда схвально оцінив Концепцію та Статут Євразійського Альянсу з Глобального здоров’я, наголосив на успіхах ТНМУ у даній сфері – успішному започаткуванню освітньо-професійної магістерської програми в ТНМУ та випуску перших магістрів «Громадського здоров’я», введення навчальної дисципліни з Глобального здоров’я у дану програму, а також окреслив перспективи розвитку наукового та освітнього потенціалу ТНМУ у галузі громадського та глобального здоров’я завдяки членству у Євразійському Альянсі з глобального здоров’я та участі у ЕРАЗМУС+ проєкті «Нарощування академічних можливостей у галузі глобального здоров’я в регіоні Східна Європа – Центральна Азія».

У цьому засіданні співзасновників Євразійського альянсу з глобального здоров’я, присвяченому обговоренню та затвердженню концепції альянсу та угоди між організаціями-членами альянсу, від ТНМУ прийняли участь також проректор з науково-педагогічної роботи, д-р мед. наук, проф. Аркадій Шульгай та завідувач кафедри громадського здоров’я та управління охороною здоров’я ТНМУ, д-р мед. наук, професор Ганна Сатурська.

Представники від усіх організацій-членів Альянсу обговорювали питання, пов’язанні із ситуацією в країнах щодо захворюваності та вакцинації проти коронавірусної хвороби COVID-19, спричиненої вірусом SARS-CoV-2, можливості та шляхи оперативного реагування та контролю епідситуації в країнах-учасницях проекту.

Про ситуацію в Україні з даного питання доповіла професор ТНМУ Ганна Сатурська.

Представники від Бергенського університету, Норвегія, Бенте Моен та Інституту глобального здоров’я, Грузія, Георгій Шакарішвілі, детальніше розповіли про концепцію та статут Євразійського альянсу з глобального здоров’я.

Під час обговорення установчих документів альянсу було підкреслено, що в даний час більшість країн Євразійського континенту не мають встановленої глобальної ролі в галузі охорони здоров’я на світовій арені, а також не розробили глобальних академічних центрів охорони здоров’я для генерування та розповсюдження знань про глобальні виклики та рішення в галузі охорони здоров’я.

Також було відмічено, що пандемія COVID-19 показала, наскільки непідготовленим був світ до ефективного вирішення глобальних проблем охорони здоров’я. Ці виклики вимагають справді спільних зусиль на міжнародному рівні. Це обумовлює необхідність створення спільної платформи для академічних установ євразійського регіону, яка може допомогти цим країнам підвищити свою професійну компетентність у галузі глобальної охорони здоров’я, щоб міцно утвердитися на світовій арені.

Після обговорення концепції альянсу, статуту та угоди між організаціями-членами консорціуму представника від Гейдельберзького інституту глобального здоров’я (Німеччина), проф. Олафа Хорстика було обрано головою правління Євразійського альянсу з глобального здоров’я.

Координатор проекту Джаміла Набієва, представник Гейдельберзького інституту глобального здоров’я (Німеччина) висловила підтримку створення альянсу та доповіла про подальші плани щодо участі у ЕРАЗМУС+ проєкті «Building Academic Capacity in Global Health in the Eastern Europe – Central Asia Region (BACE)» – «Нарощування академічних можливостей у галузі глобального здоров’я в регіоні Східна Європа – Центральна Азія».