Меню Закрити

Продовжуються зустрічі груп рівних у ТНМУ

30 червня 2021 року в приміщенні бібліотеки ТНМУ на вул. Січових стрільців, 8 відбулася об’єднана зустріч груп рівних в офлайн-форматі.

Можливість навчатися, підвищувати свою педагогічну чи лікарську майстерність у форматі групи рівних була апробована в рамках Україно-швейцарського проєкту «Розвиток медичної освіти». Перші зустрічі груп рівних відбувалися он-лайн, починаючи з червня минулого року (більше тут), та були присвячені оволодінню мистецтвом зворотного зв’язку, пізніше тематика розширилася і охопила методики фасилітації. Іншим напрямком для формування груп рівних може бути обговорення клінічних випадків та мистецтва лікування.

Групи рівних (далі – ГР) – це можливість систематично зустрічатися з групою колег, аби, використовуючи структуровані підходи до проведення таких зустрічей, здобути сучасні знання, розібрати складні випадки у викладанні, побудувати професійні зв’язки з колегами з метою безперервного поліпшення якості медичної освіти.

Навчання в ГР передбачає процес безперервного, систематичного, критичного розгляду власної професійної діяльності й професійної діяльності колег з використанням структурованого аналізу з метою поліпшення якості своєї медичної освіти. Цей процес можливий лише за умови, коли члени ГР довіряють одне одному і вчаться аналізувати складні питання разом, підтримують ефективний зворотний зв’язок.

Група рівних має кілька переваг порівняно з традиційними методами безперервної медичної освіти (БМО):

Група рівних є проблемно-орієнтованою. Учасники обговорюють реальні проблеми, з якими вони стикаються в щоденній викладацькій діяльності.

Група рівних заохочує самостійне навчання. Учасники ГР готують теми для представлення на групі, а щоб зробити це добре, їм необхідно навчатися.

  • Під час зустрічей ГР основна увага приділяється практичній діяльності фахівця. Теми є дуже практичними й можуть безпосередньо впливати на педагогічний процес і якість медичної освіти.
  • Усі учасники ГР рівноправні. Це дає змогу вільніше обговорювати проблеми, пов’язані з роботою, не турбуючись про наслідки.
  • Група рівних дає можливість обмінюватись ідеями. Члени ГР можуть поділитися особистим досвідом з іншими.
  • Учасники ГР знайомі з робочим середовищем одне одного. Оскільки учасники ГР працюють територіально близько (можливо, в одному ЗВО), вони добре розуміють місцеві проблеми й можуть допомогти одне одному в їх розв’язанні.
  • Група рівних сприяє створенню професійних спільнот. Оскільки члени ГР знайомі, вони можуть телефонувати одне одному, коли мають запитання або потребують підтримки.
  • Групою можна досягти більшого, ніж самостійно. Існують ситуації, з яких працівник не може вийти самостійно, а група може.

 У нашому університеті у січні цього року стартувало 3 групи рівних, які через карантинні обмеження працювали он-лайн. Перша група була організована Іриною Боровик, друга – Наталією Галіяш, третя – Софією Гусак та Оксаною Сидоренко. Усі фасилітаторки пройшли навчання у форматі групи рівних в рамках Україно-швейцарського проєкту та отримали сертифікати про оволодіння майстерністю фасилітатора ( більше тут).

На фото: під час зустрічі групи рівних під керівництвом фасилітаторок Софії Гусак та Оксани Сидоренко.

На фото: моменти із зустрічей групи рівних під керівництвом фасилітаторки Наталії Галіяш.

На останній зустрічі у цьому семестрі в об’єднаному складі було обговорено тему «Викладач чи фасилітатор: чи має мінятися роль викладача в сучасній освіті?», яку представила Наталія Галіяш. Це питання викликало жваву дискусію, оскільки усі учасники мають той чи інший досвід викладання і розуміють виклики сьогодення. Усі погодилися, що формат груп рівних є корисним, цікавим і зручним, і висловили побажання продовжити зустрічатися і в наступному семестрі, оскільки залишилося ще багато цікавих тем для обговорення.

На фото: об’єднана зустріч груп рівних.

На фото: учасники груп рівних в ТНМУ.

Наприкінці зустрічі усім учасницям і учасникам було вручено сертифікати про підвищення кваліфікації у форматі групи рівних. Ці сертифікати були видані в рамках Україно-швейцарського проєкту «Розвиток медичної освіти». В подальшому діяльність груп рівних буде регламентуватися затвердженим Положенням про організацію та порядок проведення груп рівних як формату безперервного професійного розвитку викладачів Тернопільського національного медичного університету імені І. Я. Горбачевського МОЗ України.

     

На фото: вручення сертифікатів учасникам груп рівних в ТНМУ.

Висловлюємо щиру вдячність керівниці проєктного офісу україно-швейцарського проєкту «Розвиток медичної освіти» Тетяні Степурко, координаторам проєкту Дарині Богдан та Олені Ігнащук, а також адміністрації ТНМУ ім. І. Горбачевського за надану можливість учитися та учити і за всебічну підтримку.

Інформація надана Наталією Галіяш та Софією Гусак.

Світлини прессекретаря ТНМУ Яніни Чайківської та авторів.