Меню Закрити

Професор ТНМУ Світлана Марчишин взяла участь у конференції «1st Natural Cosmetics International Meeting»

Завідувач кафедри фармакогнозії з медичною ботанікою Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського, професор Світлана Марчишин взяла участь у конференції «1st Natural Cosmetics International Meeting». Захід відбувся 22-24 вересня 2021 року у Центрі міжнародної освіти в Кельнарові поблизу Жешува і був організований Університетом інформаційних технологій та менеджменту (University of Information Technology and Management). Україну представляла також кандидат фармацевтичних наук Соломія Козачок, яка працює у наукових лабораторіях Польщі над виконанням докторської дисертації (науковий консультант – проф. С.Марчишин).

Prof. dr hab. Kazimierz Głowniak на відкритті конференції.

Метою заходу було охопити всі аспекти, які пов’язані з натуральними продуктами та сучасними методами досліджень щодо отримання активних природних інгредієнтів, одержаних, в основному, з рослинної сировини.

У конференції взяло участь 60 науковців з Польщі, Австрії, Греції, Словаччини, Бельгії, Туреччини, України, Австралії, Греції, Казахстану та Гонконгу, які презентували результати своїх досліджень у 16 пленарних лекціях,  5 коротких лекціях та у 40 постерних презентаціях.

Нами були представлені постерні доповіді на теми: «Essential oils of herbs of some species of marigold genus (Tagetes L.)» – автори Kostyshyn L., Valko T., Marchyshyn S., Mashkovska S.; та «Foamability and foam stability potential of Herniaria glabra L. saponins» – автори Kozachok S., Pecio Ł., Marchyshyn S., Oleszek W.

У рамках форуму відбулася низка майстер-класів, у яких Світлана Марчишин і Соломія Козачок взяли активну участь. На майстер-класі «Calculations of the natural and organic index of cosmetics according to ISO 16128-1:2016 and ISO 16128-2:2017 guidelines» учасники ознайомилися з визначеннями «натуральні інгредієнти», «похідні натуральних інгредієнтів», «органічні інгредієнти» та «похідні органічних інгредієнтів», з вимогами до натуральної та органічної косметики відповідно до ISO 16128, законодавчими нормами щодо реклами та збуту цієї продукції у світі. Учасники мали можливість перевірити два основні методи визначення та підтвердження натуральності та органічності косметичної продукції, розрахувати природні індекси, індекси природного походження, органічний індекс та індекс органічного походження у вибраних зразках косметичних продуктів.

Майстер-клас «Basics on natural cosmetics formulations» проводився з метою інформування широкого загалу про те, що рослинні екстракти є важливою групою активних інгредієнтів, що використовуються у косметичних продуктах. На семінарі були представлені різні зразки рослинних екстрактів, що використовуються у косметичній промисловості. Учасники мали змогу самостійно підготувати рецептуру для певного косметичного засобу, а також вивчити методи введення рослинних екстрактів у рецепт залежно від їх фізико-хімічних властивостей.

Інформація та досвід, отримані під час «1st Natural Cosmetics International Meeting», буде використано у навчальному процесі при читанні лекцій та проведенні практичних занять з фітотерапії, нутриціології, фармакогнозії та фармацевтичної ботаніки, а також у науково-дослідній роботі кафедри фармакогнозії з медичною ботанікою Тернопільського національного медичного університету імені І. Горбачевського.