Меню Закрити

Студентський парламент ТНМУ: «З вірою в перемогу!»

Студентський парламент Тернопільського національного медичного університету завжди був осередком активної молоді, організовував багато заходів, ініціював благодійні проекти. Під час повномасштабної війни майбутні лікарі, стоматологи, провізори, фізичні терапевти, медсестри продовжували свою роботу, адаптувавшись до нових умов і переорієнтувавши свою увагу на потреби армії та тих людей, які потерпіли від військового нападу Росії.

Голова Студентського парламенту Аліна Голенко згадує, що емоції переповнювали всіх, їх хотілося вихлюпнути, поділитися, але прагнули зробити це в конструктивному руслі. «Ми вирішили організувати онлайн проект «Все буде Україна». Його девізом став заклик: «Поділися власною поезією – зроби свій внесок у перемогу!». У нас є багато поетів серед студентів, тому для них ми створили можливість своєю творчістю підтримати ЗСУ. Якщо раніше мало хто писав на патріотичну тематику, то тут для інших тем вже місця не було. Символічним був внесок за участь у цьому проектів – 50 гривень. Зібрані кошти ми спрямували на рахунки волонтерської акції «Об’єднаймося ж, брати мої!». Насправді приємно відчувати, що ти своєю працею долучаєшся до дуже важливих речей. Нехай це була не така велика сума, як збирають відомі волонтери, але завдяки спільним зусиллям всіх студентів України Київському гуманітарному штабу вдалося закупити потрібну кількість рацій для ЗСУ. Ми розуміємо, що таких приладів треба в рази більше, але стараємося робити все, що в наших силах», – емоційно розповідає Аліна.

Студенти ТНМУ мають розгалужені соціальні зв’язки і стараються бути задіяними в проектах міського, всеукраїнського і міжнародного значення. Вони не мали жодного сумніву щодо підтримки акції, покликаної забезпечити діток, які прибули зі інших регіонів книгами. Бібліотекарі були приємно вражені тим, як організувалася молодь. «Спільно з Тернопільською обласною універсальною бібліотекою та молодіжною міською радою Тернополя ми реалізували акцію «Подаруй дитині книжку – подаруй дитині радість». Навіть не очікували, що можемо зібрати п’ять сотень книжок. Повірте, це доволі велика кількість. А ще так радісно, що всі книги були новими, сучасними і цікавими. Так приємно брати до рук гарне видання, гортати, переглядати ілюстрації і читати. Ми не тільки зібрали книги, ми ще й організували святкування Міжнародного дня захисту дітей. І саме під час цього подарували зібране діткам. Стільки емоцій було пережито упродовж цих всіх заходів, що вони надовго залишаться у пам’яті. Діти ж написали листи солдатам. Це так мило і так зворушливо. Якби я була воїном на фронті, то дитячі щирі побажання мене би дуже надихали», – з трепетом говорить дівчина.

Це не єдиний щемливий момент у діяльності Студентського парламенту Тернопільського медуніверситету у цей час. Його представники отримували розриваючі серце історії своїх однолітків, які через війну були змушені пережити жахливі події. І це стало поштовхом зробити новий захід. «Кожна історія повинна бути почутою!», – таким стало гасло акції «Хроніки війни». Студентський парламент разом з волонтерським проєктом «Життя переможе смерть, а світло – темряву» був спрямований на збір коштів для закупівлі дронів для ЗСУ. Студенти надсилали і публікували світлини, зроблені у період з 24 лютого 2022 року до сьогодення. Кожен ділився власними емоціями, пережитим досвідом, хвилюваннями, бойовим духом і згуртованістю за допомогою власної творчості! «З одного боку важко було читати всі ці історії, переглядати світлини. Але у кожного є вибір – плакати, впадати у відчай або ставати сильнішим і виборювати своє право бути вільними і щасливими. Ми пишаємося тим, що вдалося зібрати кошти і закупити дрони. А ще більше надихає нас те, що ця техніка використовується нашими захисниками. Це так важливо усвідомлювати, що можеш долучитися до наближення перемоги», – зазначає Аліна Голенко.

Війна не завадила студентам успішно скласти сесію. Молоді люди продовжують і під час канікул бути корисними в різних напрямках. Наприклад, допомагають у вихованні діток в патріотичному руслі, а саме разом з іншими організаціями Тернополя прочитали курс лекцій з історії України.

«Усвідомлення того, що наша армія потребує багато новітніх гаджетів, приладів, ми продовжуємо збирати кошти на закупівлю дронів. 8-го липня у студентському кафе ми організували акцію «Вечір п’ятниці». Тут було кілька цілей – дати можливість студентам відпочити від новин і емоційно наповнитися позитивом за допомогою перегляду цікавих фільмів, послухати патріотичні пісні від одного з музичних гуртів Тернополя та зіграти у настільні ігри. Ми зібрали першу суму для нашої мети – купівлю дрона. Зараз плануємо інші акції. Дрон ми обов’язково купимо! А ще ми хочемо перемоги України», – завершує свою розповідь Аліна Голенко.

Софія Берегуляк, студентка Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського, членкиня Студентського парламенту ТНМУ