Меню Закрити

У ТНМУ відзначили найкращих студентів 2022 року

У Тернопільському національному медичному університеті упродовж багатьох років реалізовується проєкт «Кращий студент року». Наприкінці кожного календарного року відбувається конкурс на здобуття перемоги у таких номінаціях: «За відмінні успіхи у навчанні», «За вагомі досягнення в науковій роботі» (премія імені І.Горбачевського), «За активну громадянську позицію», «За вагомі досягнення в розвитку культури», «За вагомі досягнення у спорті», «За активну волонтерську діяльність». У цьому відборі можуть брати участь студенти денної форми навчання 1-6 курсів, які мають високі показники у навчанні, займаються науково-дослідною роботою, беруть активну участь у житті університету загалом.

Для участі у конкурсі молоді люди подають до центру виховної роботи та культурного розвитку ТНМУ заповнену анкету та копії документів, які засвідчують успіхи студента (дипломів, відзнак, грамот, подяк, наукових статей, патентів).

Відзначення переможців цього разу відбулося 31 січня 2023 року під час планового засідання вченої ради Тернопільського національного медичного університету. Подяки вручив ректор вишу, професор Михайло Корда, який побажав молодим людям нових досягнень, успіхів і миру в нашій країні.

Отже, за підсумками 2022 року та за результатами розгляду конкурсної комісії, перемогу у номінації «За відмінні успіхи у навчанні» здобула студентка п’ятого курсу медичного факультету Тетяна Опер. Її бал у навчанні становить 187,5.

У номінації «За вагомі досягнення в науковій роботі» (премія імені І.Горбачевського) найкращим став студент другого курсу медичного факультету Ярослав Білик. Він є співавтором наукових публікацій у виданнях, які внесені у наукометричну базу Scopus (2 статті), наукових публікацій у вітчизняних фахових виданнях (7 статей), тез у збірниках матеріалів міжнародних і всеукраїнських наукових форумів (10 публікацій), закордонних науково-публіцистичних робіт (3 публікації), а також учасником 6 наукових форумів, переможцем II етапу Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт, отримав диплом I ступеня (тричі) та диплом II ступеня (двічі) за результатами Міжнародного медичного конгресу студентів та молодих вчених, учасник міжнародного проєкту «Чотири стихії природи – гармонія у повсякденному житті Тернопільського краю та Підкарпатського воєводства», що реалізується між Жешувським університетом і Тернопільським національним медичним університетом імені І.Горбачевського.

Студентка п’ятого курсу фармацевтичного факультету Аліна Голенко виборола перемогу у номінації «За активну громадянську позицію». 18 лютого 2022 року вона була організаторкою заходу «Страшно жити – рано вмирати: як боротися з окупантом», 19-23 серпня 2022 року – організаторкою всеукраїнської «Програми лідерства 2022» на території Меджибіжського замку та функціонеркою ГО «Українські студенти за свободу», 24 вересня 2022 року – організаторкою Всеукраїнського освітнього заходу «Вишка, вишка, ну як так вийшло» (розглянуті сучасні проблеми вищої освіти в Україні), 1 жовтня 2022 року – головою Хмельницького осередку ГО «Українські студенти за Свободу». З березня 2022 року є членкинею ГО «Київський гуманітарний штаб», який займається гуманітарним та технологічним забезпеченням ЗСУ, працює у відділі SMM та займається написанням освітніх дописів, з вересня 2022 року співпрацює з волонтерським штабом «Другий фронт», допомагаючи з організацією тренінгів з тактичної медицини, 29 грудня 2022 року стала однією з організаторів заходу «Що таке кар’єра: які компетенції необхідно розвивати» на базі Студентського парламенту ТНМУ, з вересня 2021 року по жовтень 2022 року була головою Студентського парламенту ТНМУ, з листопада 2022 року є першою заступницею голови Студентського парламенту ТНМУ. Також ГО «Українські студенти за свободу» стала переможцем цьогорічної нагороди – Smith Student Outreach Award 2022 від Atlas Network у США.

У номінації «За вагомі досягнення в розвитку культури» найкращою визнано студентку п’ятого курсу стоматологічного факультету Богдану Білу. Під час молодіжного обміну за підтримки Erasmus+ 15-23 вересня 2022 року була відповідальна за домовленість з приймаючою стороною про те, що всі наступні молодіжні обміни та тренінги, організовані Asociación Juvenil Talasa у співпраці з Erasmus+, матимуть учасників з України. Брала участь у репрезентації України під час молодіжного обміну в Альвадосі та Порту-де-Мош (Португалія), організованого Associaçao Rodasouto Team за підтримки Erasmus+, який відбувся 2-13 листопада 2022 року. Під час молодіжного обміну, організованого Kiyikoy Nature Sports Club Association за підтримки Erasmus+, «Stay Online and afe» (Киркларелі, Туреччина), 9-19 грудня 2022 року Богдана Біла зустрілася з місцевим керівництвом, обговорила перспективи проживання та працевлаштування українських біженців, їх легалізацію в країні; також підготувала соціальний проект для турецької молоді і волонтерів «Are we really the same?!» про ситуацію з вимушеним переселенням українців за межами власної країни, їх асиміляцію за кордоном та кар’єрні можливості в інших країнах.

Кращою у номінації «За вагомі досягнення у спорті» стала студентка другого курсу медичного факультету Дарія Таран, яка за 2022 рік здобула такі перемоги: міжнародні змагання «Grand Prix Disco 2022» 11-13 лютого 2022 року у Києві (1 місце, 3х2місце, 4 місце), «Open Poland 2022» 18 червня 2022 року (1 місце, 2 місце), «IDO European Disco Dance and Disco Freestyle Championships 2022» (Чемпіонат Європи 2022) у Чехії 24-26 червня 2022 року (3 місце і титул ІІ віце-чемпіонки Європи), «Warsaw Dance Champs» міжнародні змагання у Польщі 15-16 жовтня 2022 року (1 місце, 2 місце, 3 місце, 2х4 місце, 5 місце), Чемпіонат України «ХІІ Ukrainian Dance Olympiad» (3х1 місце (три титули чемпіонки України 2022 року у різних номінаціях), 2 місце і титул віце-чемпіонки України 2022, 3 місце і титул бронзової чемпіонки України 2022).

Перемогу у номінації «За активну волонтерську діяльність» отримала студентка четвертого курсу медичного факультету Ольга Оплета, яка є співорганізаторкою акції в ТНМУ «Я з тобою» (написання листів, створення малюнків для підтримки дітей з інвалідністю чи сімей, що їх виховують) (грудень 2021 – січень 2022 рр.). Вона була лекторкою Всеукраїнського онлайн-проєкту «День здоров’я», волонтеркою БФ «Тернопіль» (сортування медикаментів, перевезення гуманітарної допомоги з Польщі, комплектація бойових аптечок), співорганізаторкою збору на акумулятори для радіостанцій «Motorola» для 35-ї Окремої бригади морської піхоти імені контр-адмірала М.Остроградського і розіграшу трофеїв, отриманих бійцями бригади під час виконання бойових завдань (грудень 2022 року); допомога в організації акції «Малюнки для воїнів» 30 квітня, 21 і 28 травня, 11 червня 2022 р.; волонтерка у військово-патріотичному козацькому наметовому таборі «Волинсько-Подільська січ» у ролі інструктора-медика (19-28 червня 2022 року) і виховника (3 заїзд) (17-26 липня 2022 року). В межах програми табору організовувала різноманітні активності для дітей, значна частина з яких є внутрішньо переміщеними особами або ж дітьми військослужбовців, волонтерів; отримала подяку міського голови Сергія Надала за активну волонтерську діяльність 5 грудня 2022 року.

Переможців визначала конкурсна комісія, до якої увійшли проректор з науково-педагогічної роботи, професор Аркадій Шульгай, проректор з наукової роботи, професор Іван Кліщ, голова Студентського парламенту Олександр Мехедок, декан медичного факультету, професор Петро Лихацький, декан стоматологічного факультету, доцент Світлана Бойцанюк, декан фармацевтичного факультету, доцент Дмитро Коробко, директор навчально-наукового інститут медсестринства Світлана Даньчак, завідувач кафедри фізичної терапії, ерготерапії та фізичного виховання, професор Дарія Попович, заступник голови Наукового товариства студентів Вікторія Мірошник і директор центру виховної роботи і культурного розвитку Марта Руденко.

Прес-секретар ТНМУ Яніна Чайківська.

Світлини Миколи Василечка.