Меню Закрити

Асистент кафедри хірургії №1 з урологією та малоінвазивною хірургією стажувався у клініці Фаворітен (Відень, Австрія)

З 13 по 30 травня 2023 року асистент кафедри хірургії №1 з урологією та малоінвазивною хірургією імені Л.Ковальчука ТНМУ Андрій Бурак стажувався на базі хірургічного відділення клініки «Фаворітен» у Відні (Австрія). Стажування було здійснене завдяки грантовій підтримці програми «ESDO trainee fellowship» від асоціації European Society of Digestive Oncology.

Клініка «Фаворітен» – це багатопрофільний державний медичний заклад, який крім загальноприйнятих відділень включає відділення діагностичної та інтервенційної радіології, радіаційної онкології, онкогематології, геріатричне та реабілітації, потужний лабораторний центр.

Метою стажування було вдосконалити та набути новий практичний та теоретичний досвід у хірургічному та комплексному лікуванні первинного раку печінки та її метастатичних уражень.

Ментором мого стажування був професор Томас Грунбергер – завідувач клініки хірургії, основним напрямком професійної діяльності якого є онкопатологія печінки та жовчевивідних шляхів.


Центральною складовою стажування була робота в операційній, де ознайомився з етапами резекційних операцій на печінці з застосуванням новітніх технологій за допомогою робота DaVinci, а також операціях з приводу онкопатології товстої кишки, підшлункової залози. Мав можливість брати участь у деяких з них в якості асистента, що додає нового досвіду та покращує практичні навики.

Мав можливість відпрацювати та вдосконалити практичні навички на DaVinci симуляторі.

Ще одним важливим етапом стажування, що сприяв розширенню знань та здобуттю досвіду була участь в ранкових клінічних обговореннях, конференціях, так званих «tumor board», що базуються на мультидисциплінарному підході щодо діагностики лікування хворого. Ознайомився з особливостями консультативного прийому пацієнтів з онкопатологією печінки, де професор Грунбергер щиро ділився своїм практичним досвідом з детальним розглядом та поясненням кожного клінічного випадку.

За рекомендацією професора Томаса Грунбергера ознайомив колектив хірургічного відділення з аспектами надання хірургічної допомоги в умовах війни в Україні та основними напрямками діяльності Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського.

Висловлюю щиру подяку адміністрації та відділу міжнародних зав’язків Тернопільського національного медичного університету за організацію відрядження, асоціації European Society of Didestive Oncology за наданий грант та сприяння у стажуванні, ментору мого стажування – професору Томасу Грунбергу, який щедро ділився своїм професійним досвідом та знаннями.