Меню Закрити

Літній табір THEA Ukraine X у Мюнстері

26-27 червня 2023 року у Мюнстері (Німеччина) за підтримки та фінансування DAAD відбувся літній табір THEA Ukraine X. До участі у заході залучили 13 представників з 6 університетів, які пройшли відбір, навчання і провели тренінги у своїх закладах вищої освіти на теми інтернаціоналізації, стратегічного планування, забезпечення якості освіти.

FH Münster University of Applied Sciences є одним з найбільших і найуспішніших університетів прикладних наук у Німеччині, де сьогодні навчається понад 15000 студентів на понад 100 бакалаврських та магістерських програмах.

З Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського взяли участь у заході професор Оксана Шевчук та доцент Софія Гусак.

Оксана Шевчук представила доповідь про першу українсько-європейську спільноту «Професійна мережа менеджерів освіти і науки України» (PNRM), місією якої є об’єднати менеджерів вищої освіти та науки з різних регіонів України з метою ефективної співпраці, реалізації освітнього та наукового потенціалу, взаємодії національних і міжнародних мереж.

Софія Гусак, пройшовши конкурсний відбір і навчання у грантовій програмі THEA Ukraine X у тандемі з Ларисою Калачевською, професоркою Сумського національного аграрного університету, та Іриною Боровик, доценткою кафедри терапії і сімейної медицини ТНМУ підготувала та провела у листопаді дводенний тренінг «Вдосконалення педагогічної компетентності: виклики в часі кризи». На завершення навчання була запрошена як учасниця проекту взяти участь в літньому таборі.

Це захід організовано оптимізації управління вищою освітою з точки зору перспективи майбутньої співпраці, а також використання можливостей нетворкінгу для посилення стійкості та гнучкості українських менеджерів вищої освіти в умовах війни. У рамках цього заходу були проведені такі семінари:

  • Сучасні тренди у напрямку інтернаціоналізації вищої освіти
  • Інтернаціоналізація контролю якості в часи змін
  • Гнучкість у менеджменті якістю освіти
  • Проєкт THEA Ukraine X: мультиплікаційні тренінги для адміністраторів вищої освіти в Україні (звіт, можливості для подальшої колаборації, майбутні перспективи)
  • Безперервний професійний розвиток викладача (викладацька діяльність, педагогічна майстерність, дослідницькі навички)
  • Презентація Фонду Олександра фон Гумбольдта та програми MSCA4Ukraine, що дає можливість українським науковцям проходити коротко та довготривалі програми стажування в ЄС
  • Презентація Німецько-українського академічного товариства (DUAG)
  • Нетворкінг та можливості для налагодження зв’язків між німецькими та українськими менеджерами вищої освіти.

Отримані знання показали, що необхідно реалізувати нові підходи в менеджменті якості вищої освіти (гнучкість, стійкість); розвивати  напрямок інтернаціоналізації вищої освіти; налагоджувати нові контакти щодо співпраці з освітніми закладами Німеччини в напрямку розвитку медичної освіти в Україні.

Висловлюємо вдячність проекту THEA Ukraine X за можливість взяти участь в цій програмі (https://en.fh-muenster.de/WWWeiterbildungen-int/internationale-weiterbildungen/thea-ukraine-startseite_2166744.php), FH Münster University of Applied Sciences за всебічну підтримку науковців, дослідників та студентів з України (детальніше за покликанням https://en.fh-muenster.de/studium/gefluechtete/ukraine.php) та адміністрації Тернопільського національного медичного університету за надану можливість взяти участь у цьому проекті.

Інформацію надала Софія Гусак.