Меню Закрити

Викладач ТНМУ представила свої наукові дослідження на міжнародному конгресі дитячої ендокринології «The 61st Annual ESPE Meeting 2023»

Асистент кафедри педіатрії №2 ТНМУ Анна-Марія Шульгай представила результати своїх наукових досліджень на Міжнародному конгресі дитячої ендокринології та діабетології «The 61st Annual ESPE Meeting 2023», який відбувся 21-23 вересня 2023 року у Гаазі (Нідерланди).

Асистент кафедри педіатрії №2 Шульгай Анна-Марія Аркадіївна на конгресі The 61st Annual ESPE Meeting 2023.

ESPE Meeting є найбільшим міжнародним конгресом з дитячої ендокринології та діабетології, який щорічно відбувається за участі провідних фахівців та експертів з усього світу.

Зустріч ас. Шульгай А-М.А. з проф. Тулай Гуран (Prof. Tulay Guran, посередині) та колегами з Туреччини, Сербії, Румунії, Болгарії та Чорногорії.

Тема 61-го конгресу ESPE – «Глобальні виклики в педіатричній ендокринології». У всьому світі ми стикаємося з різноманітними важливими викликами: змінами клімату, забруднення середовища, нещодавньою пандемією COVID-19 та її наслідками, і особливо, глобальною й локальною нерівністю в доступі до медичної допомоги. Зміни навколишнього середовища призводять до вирішення низки етичних питань та вимагають більш сталого й доступного медичного обслуговування у галузі дитячої ендокринології.

На конференції було проведено різноманітні сесії, що охоплювали різні аспекти дитячої ендокринології. Зокрема цікавими були новаторські дослідження гормональних розладів у дітей на генетичному та епігенетичному рівням, прогрес у лікуванні дефіциту гормону росту з використанням пролонгованих форм, обговорення нових технологій у діагностиці та лікуванні цукрового діабету, проблема зростання поширеності ожиріння та перспективи впровадження штучного інтелекту у практику дитячого ендокринолога. Неодноразово підіймалися етичні питання пацієнтів з порушенням статевого розвитку та гендерною дисфорією.

Доповідь ас.Шульгай А-М.А. «Effect of maternal diet and breastfeeding on growth and distribution of adiposity from birth up to 12 months: data from the European LIFE-MILCH project» (Вплив харчування матері та грудного вигодовування на ріст і розподіл ожиріння від народження до 12 місяців: дані європейського проекту LIFE-MILCH).

Анна-Марія Шульгай, яка сьогодні проходить стажування в Університеті Парми (м. Парма, Італія) під кервництвом Prof. Maria Elisabeth Street, представила перші результати своєї роботи у проекті у доповіді «Effect of maternal diet and breastfeeding on growth and distribution of adiposity from birth up to 12 months: data from the European LIFE-MILCH project» («Вплив харчування матері та грудного вигодовування на ріст і розподіл ожиріння від народження до 12 місяців: дані європейського проекту LIFE-MILCH»).
Вона також представила стендову доповідь «Effect of maternal diet on pubertal stages and ano-genital distance from birth up to 12 months: data from the European LIFE-MILCH project» («Вплив харчування матері на стадії статевого дозрівання та аногенітальну відстань від народження до 12 місяців: дані європейського проекту LIFE-MILCH»).

З колегами по проекту LIFE-MILCH з Реджіо Емілія, дитячим ендокринологом Chiara Sartori та Maddalena Petraroli.

У співпраці з Ewa Błaszczyk, PhD з кафедри педіатрії та дитячої ендокринології Сілезького медичного університету в м.Катовіце (Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach) під керівництвом та наставництвом експерта Prof. Aneta Gawlik представлено результати плідної роботи з синдрому Тернера у вигляді двох постерних доповідей «Changes in carbohydrate and lipid metabolism during 10-year follow-up of patients with Turner syndrome treated with growth hormone» («Зміни вуглеводного та ліпідного обміну протягом 10 років спостереження за пацієнтами із синдромом Тернера, які отримували гормон росту»), результати якого також опубліковані у Frontiers in Endocrinology та «The effect of growth hormone therapy on body composition in girls with Turner syndrome – a 10-year follow-up» («Вплив терапії гормоном росту на склад тіла у дівчат із синдромом Тернера – зміни на протязі 10-річного спостереження»). Ця тематика викликала зацікавлення та дискусію у слухачів.

За час стажування Анна-Марія Шульгай також взяла участь у міжнародному проекті Med4Youth, який націлений на вивчення зв’язків між середземноморською дієтою і її користю для дітей з ожирінням, впливу на зміни кишкової мікробіоти, й попередженням розвитку серцево-судинних захворювань. Та представила стендову доповідь результатів дослідження «First results from the ongoing Med4Youth European study: comparing Mediterranean diet with a Low-Fat Diet for adolescents with obesity» («Перші результати поточного європейського дослідження Med4Youth: порівняння середземноморської дієти з дієтою з низьким вмістом жиру для підлітків із ожирінням»).

Постерна доповідь ас.Шульгай А-М.А. проекту Med4Youth.

Одним із важливих моментів конференції стала можливість поспілкуватися з експертами та колегами-професіоналами в цій галузі. Зокрема, Україну представляли Анна-Марія Шульгай (Тернопільський національний медичний університет), професор Наталія Зелінська (заслужений лікар України, голова ВГО «Асоціація дитячих ендокринологів України») та Євгенія Глоба (провідний науковий співробітник Українського науково-практичного центру ендокринної хірургії, трансплантації ендокринних органів і тканин МОЗ України).

Інтерактивні сесії та соціальні заходи стали платформою для плідних дискусій, обміну знаннями та можливої співпраці. Різноманітне походження та досвід учасників збагатили досвід спілкування, пропонуючи нові перспективи та ідеї. Багато колег з різних країн висловлювали підтримку України.
Організатори наголосили, що символічно обрали місце проведення конгресу у місті Гаага, що є містом миру та справедливості.

З колегами з Італії дитячим ендокринологом Chiara Sartori (посередині) та Maddalena Petraroli (зліва).
Зустріч у рамках конгресу групи молодих дитячих ендокринологів-науковців з різних країн світу YES Group ESPE.

Щира вдячність адміністрації Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського та Університету Парми, зокрема Prof. Maria Elisabeth Street та Prof. Paola Palanza, за підтримку та можливість презентувати результати наукових досліджень на міжнародному конгресі.