Меню Закрити

Відбулося заключне засідання робочої групи з реалізації проєкту «SAFEMED+»

Завершальна звітна дисемінаційна зустріч представників університетів-партнерів, які є учасниками міжнародного грантового проєкту «SAFEMED+» програми Еразмус+ КА2 СВНЕ, відбулася 12-14 жовтня 2023 року в Тбілісі (Грузія). Тернопільський національний медичний університет представляли координатори проєкту «SAFEMED+» Наталія Лісничук і Тетяна Ковальчук, а також члени робочої групи проекту Наталія Бількевич та Надія Пасяка.

Тетяна Ковальчук, Наталія Лісничук, Ія Аваліані, Наталія Бількевич та Надія Пасяка під час робочої зустрічі в Тбіліській медичній академії імені Петре Шотадзе.

Перший день роботи консорціуму проєкту відбувався на базі Тбіліської медичної академії імені Петра Шотадзе. Засідання організовані в гібридному форматі, що дало змогу значній частині учасників, які не мали змоги бути присутніми на заході, приєднатися до нього онлайн.

Учасники робочої зустрічі перед початком роботи.

Ректор Тбіліської медичної академії Ірене Шотадзе вітає учасників фінального зібрання.

З вітальним словом виступили представники Міністерства охорони здоров’я Грузії та ректори усіх університетів-учасників проєкту. Ректор Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського, професор Михайло Корда у своєму виступі підкреслив значний внесок проекту «SAFEMED+»у розвиток матеріальної бази ТНМУ, методичної бази проведення об’єктивного структурованого клінічного іспиту (ОСКІ) та навчання викладацького колективу, що дало змогу провести зміни у навчальні плани та наблизити симуляційне навчання й методику проведення ОСКІ в нашому університеті до світових стандартів.

Перед учасниками засідання виступає ректор Тернопільського національного медичного університету імені І. Горбачевського, професор Михайло Корда.

Під час засідань було заслухано та затверджено звіти представників кожного університету-партнера щодо отриманих результатів та їх впровадження у навчальний процес, якісних і кількісних показників впливу проєкту на рівні університету, проведених та запланованих дисемінаційних заходів.

Традиційно кожен університет-учасник «SAFEMED+» презентував свої досягнення у рамках проекту та ділився новинами стосовно заходів, проведених після попередньої зустрічі у Вільнюсі у травні цього року. Потрібно зазначити, що, незважаючи на літній період, діяльність у рамках проекту не припинялася, зокрема,  представники ТНМУ продовжували навчання викладацького складу університету міжнародним стандартам проведення ОСКІ, працювали над фінальною версією друкованих матеріалів проєкту.

Наталія Бількевич презентує  основні результати імплементації розробок проекту SAFEMED+ в ТНМУ.

Представники кожного вишу також прозвітували про впровадження напрацьованих здобутків в навчальний процес, отриманих під час реалізації проєкту.

Учасники заходу заслухали звіт фінансового департаменту університету-бенефіціара Тбіліської медичної академії імені Петре Шотадзе щодо належного використання коштів ЄС, виділених на реалізацію проекту, університетами-учасниками.

Тернопільський національний медичний університет завдяки грантовим коштам «SAFEMED+» зміг придбати новітнє симуляційне обладнання, комп’ютерне обладнання та програмне забезпечення, що є дуже важливим в умовах війни. Це свідчить про те, що українські виші шукають всіляких можливостей для повноцінної роботи і розвитку.

Головний координатор проекту SAFEMED+ – професор Ія Аваліані представила друковану англомовну версію посібника з організації ОСКІ «Роль ОСКІ та Клінічної Лінії в опануванні клінічними компетентностями студентами-медиками», створеного учасниками консорціуму. Ця книга ввібрала у себе провідний досвід європейських країн з проведення ОСКІ, у той же час її написання дало надзвичайно цінний досвід учасникам проекту з України, Вірменії та Грузії стосовно практичної імплементації здобутих у проєкті теоретичних знань.

Головний координатор проєкту проф. Ія Аваліані та колектив співавторів презентують видану книгу.

Книга буде перекладена усіма мовами країн-учасниць проекту «SAFEMED+» та стане дуже корисним джерелом інформації для працівників вищих медичних закладів цих країн при проведенні даного іспиту. Крім даного посібника, учасники проєкту аналізували якість створених членами консорціуму інших методичних матеріалів для студентів, зокрема, постерів, які будуть застосовуватись у навчальному процесі.

Учасники зустрічі ознайомилися з роботою і оснащенням навчальних баз Тбіліської медичної академії імені Петре Шотадзе та мали можливість поспілкуватися з викладачами і студентами.

Наступні дні працювали на базі Тбіліського державного медичного університету. Учасники проєкту ознайомилися з потужностями та роботою симуляційного центру університету.

Знайомство з можливостями Центру клінічних навичок Тбіліського державного медичного університету.

Директор Центру Ірма Манджавідзе розповідає про особливості роботи та проведення ОСКІ в Тбіліському державному медичному університеті.

У рамках робочої сесії «Сталість та дисемінація проєкту SAFEMED+» обговорювали шляхи дисемінації результатів та планів на майбутнє.  При цьому  усі присутні наголошували, що одним з найбільш вагомих результатів  «SAFEMED+» є створення команди однодумців, які планують подальшу співпрацю з метою вдосконалення симуляційного навчання у своїх університетах та поширення набутого досвіду й знань на інші медичні освітні заклади своїх країн. Потреба бути на зв’язку буде забезпечена шляхом створення сайту «SAFEMED+» на порталі програми Erasmus+ та шляхом проведення щорічних онлайн-конференцій.

Аналіз ефективності роботи проєкту. Доповідь координатора проєкту Ааккія Сепашвілі.

Отже, робота не припиняється! У  кожному університеті, в тому числі й ТНМУ, попереду ще багато планів стосовно імплементації результатів проєкту та подальшої співпраці з членами команди «SAFEMED+».

Офлайн-формат зустрічей членів консорціуму, який став можливим на завершення епідемії COVID-19, оптимізував нетворкінг та дав можливість ознайомитися з культурами країн, що почергово брали учасників засідань консорціуму, і це стало ще одним, не менш важливим, ніж інші, позитивним результатом проєкту.  Дякуємо приймаючій стороні за гостинний прийом та можливість ближчого знайомства  з чудовою країною – Грузією, та за  всебічну підтримку.

TO BE CONTINUED…