Меню Закрити

Координатори проекту «SAFEMED+» у ТНМУ взяти участь у тренінговій програмі в Університеті Катанії (Італія)

Упродовж 5 днів у період – 11 – 15 вересня 2023 року – Університет Катанії (Італія) відчинив свої двері для координаторів і учасників проекту «SAFEMED+» («Simulation in Undergraduate MEDical Education for Improvement of SAFEty and Quality of Patient Care») програми «Erasмus+ КА2», щоб дати можливість взяти участь у тренінговій програмі. Участь у цих тренінгах взяли координатори проекту «SAFEMED+» у ТНМУ Наталія Лісничук і Тетяна Ковальчук. Своїх представників надіслали також університети з Грузії та Вірменії.

В листопаді 2020 року Тернопільський національний медичний університет імені І.Горбачевського розпочав реалізацією проекту від програми Erasmus+ «Симуляційне навчання на додипломному етапі медичної освіти для підвищення безпеки та якості обслуговування пацієнтів» («Simulation in Undergraduate MEDical Education for Improvement of SAFEty and Quality of Patient Care, SAFEMED+).

У рамках проекту «SAFEMED+» ТНМУ співпрацює разом з 7 партнерами з Грузії, Іспанії, Литви, Італії, Вірменії та України. Члени консорціуму працюють над розробкою механізмів покращення якості медичної освіти через модернізацію та впровадження програми базових клінічних навичок відповідно до стандартів Всесвітньої федерації медичної освіти та ВООЗ.

Основними завданнями проєкту є вдосконалення навчальної програми, навчально-методичних матеріалів та інструментів з вивчення клінічних навичок у відповідності зі світовими стандартами; покращення матеріально-технічного оснащення центрів з освоєння практичних навичок для вдосконалення навчальних дисциплін університетів у галузі безпеки пацієнтів; удосконалення освітніх можливостей ВНЗ країн-учасниць.

Організаторами програми індивідуальних тренінгів були координатори проекту «SAFEMED+» в університеті Катанії професор Фердінандо Ніколетті (Prof. Ferdinando Nicoletti) та професор Катя Мангано (Prof. Katia Mangano).

Учасники тренінгової програми з України, Вірменії та Грузії з ректором та представниками адміністрації Університету Катанії.

Тренінгову програму розпочато.

Успіхів і продуктивної роботи учасникам тренінгу побажав ректор Університету Катанії – професор Франческо Пріоло Priolo (Prof. Francesco Priolo, Rector of the University of Catania).

Також учасників тренінгової програми привітали представники адміністрації Університету Катанії:

– професор П’єтро Кастеліно, президент Медичної школи Університету Катанії (Prof. Pietro Castellino, Presidente of the school of Medicine);

– професор Марія Анжела Сортіно, директор департаменту біологічних і біотехнологічних наук Університету Катанії (Prof. Maria Angela Sortino: Director of the Department of Biomedical and Biotechnological Sciences);

– професор Алесандро Капелані, директор департаменту загальної хірургії і медико-хірургічних спеціальностей Університету Катанії (Prof. Alessandro Cappellani: Director of the Department of General Surgery and medical-surgical specialties);

– д-р Гаетано Сірна, генеральний директор Поліклініки Катанії (Dott. Gaetano Sirna: General Director of the Policlinico of Catania);

– д-р Антоніо Лаццара, директор з санітарно-гігієнічних питань Поліклініки Катанії (Dott Antonio Lazzara: Sanitary Director of the Policlinico of Catania);

– професор Даніела Пуццо, президент магістерського курсу з медицини і хірургії, зовнішній консультант проекту «SAFEMED+» (Prof. Daniela Puzzo President of the degree course in Medicine and Surgery, External Consultatnt of the project) представила презентацію щодо впровадження Clinical Line в навчальну програму студентів-медиків та їхне обов’язкове міжнародне кваліфікаційне стажування на 6 році навчання.

Головний координатор проекту, професор Ія Аваліані (Prof. Ia Avaliani) коротко охарактеризувала результати етапів виконання проекту та високо оцінила роботу команди SAFEMED+ в університеті Катанії

Під час робочого візиту до Університету Катанії представники партнерських університетів ознайомилися з університетською клінікою та афілійованою до університету клінікою Сан Марко.

Особливість роботи університетської клініки полягає в розподілі на спеціалізовані блоки та чіткій логістиці для пацієнтів, що значно спрощує і оптимізовує усі процеси.

Наприклад, кардіоблок складається з кімнат амбулаторного прийому, звідки пацієнти відразу потрапляють до діагностичного відділення. Відповідно не треба затрачати час і зусилля на пошук потрібного спеціаліста чи кабінет УЗД. Окрім того, якщо потрібна госпіталізація, відразу є стаціонарне відділення, інтервенційна кардіологія, роботизовані операційні та відділення інтенсивної терапії. Всі вони мають декілька поверхів, сполучені коридорами та ліфтами для швидкого пересування персоналу та пацієнтів.

Надзвичайно плідною була робоча зустріч з представниками міжнародного відділу Університету Катанії. Ми мали можливість розповісти про наш університет, про розроблені напрямки на шляху інтернаціоналізації ТНМУ, про наші нові проекти. У свою чергу колеги з міжнародного відділу Університету Катанії поділилися своїми напрацюваннями та планами щодо розширення напрямків міжнародної співпраці.

Сподіваємося, що ця зустріч та знайомство з колегами-міжнародниками з Університету Катанії стане першим кроком до налагодження активної міжнародної співпраці між нашими університетами

Ми щиро вдячні Каті Мангано (Katia Mangano), Паоло Фагоне  (Paolo Fagone) та всім колегам з Університету Катанії за неймовірну організацію тренінгу, гостинність і щире ставлення.