Меню Закрити

Делегація ТНМУ взяла участь у ХІХ-ій щорічній конференції RECOOP HST Асоціації «Bridges in Life»

11-12 квітня 2024 року у Братиславі (Словаччина) відбулася ХІХ-та щорічна конференція RECOOP HST Асоціації «Bridges in Life».

Цьогоріч захід зібрав понад 120 учасників з Угорщини, Хорватії, Сербії, Польщі, Румунії, Чехії, Словаччини, України та США. Тернопільський національний медичний університету імені І.Горбачевського представили ректор – професор Михайло Корда, керівник відділу менеджменту наукових досліджень – професор Оксана Шевчук, директор інституту медсестринства – доцент Світлана Даньчак, завідувач кафедри акушерства та гінекології ФПО – професор Алла Бойчук, доценти кафедри педіатрії №2 Катерина Козак та кафедри терапії та сімейної медицини факультету післядипломної освіти Оксана Коцюба.

Молоде покоління дослідників та науковців ТНМУ представляли аспірантки Світлана Палій і Вікторія Іванків, а також студентки медичного факультету Тетяна Подільська, Валерія Благуляк, Софія Берегуляк та Анна-Марія Коваль.

Програма конференції була насиченою та інтенсивною завдяки злагодженій роботі учасників та організації усіх процесів Dr. Sandor G. Vari – президент RECOOP HST Association, людина, яка з нуля завдяки своєму баченню та постійній невтомній праці створила спочатку консорціум, а потім власне асоціацію і завдяки підтримці Cedars Sinai Medical Center (USA) зуміла зібрати разом науковців з різних куточків Європи та Америки. Dr. Vari – активний прихильник України та меценат, який постійно підтримує українських науковців.

На конференції було представлено низку доповідей та постерів на основі досліджень, які проводились на базі лабораторії та клінічних баз нашого університету. Тематика доповідей стосувалася COVID-19, постковідного синдрому та його проявів, генетичних аспектів та взаємозв’язків у дорослих, вагітних та пацієнтів дитячого віку, а також перепліталась з проблемами сьогодення та обстеженнями військових щодо постстресових розладів (ПТСР).

Про результати досліджень щодо порушення коагуляції у вагітних жінок після перенесеного COVID-19 доповідала професор Алла Бойчук на секції «Reproductive and Child/Young Adult Health». У розділі «Metabolic Disorders» професор Оксана Шевчук доповіла про результати дослідження адипогенезу при post-COVID-19. Щодо генетичних досліджень та зв’язків з перенесеним COVID-19 у пацієнтів дитячого віку доповідала доцент Катерина Катерина у секції «Infections and Immunology & Translational Medical», а у дорослих – доц. Оксана Коцюба на секції, присвяченій «Cardiovascular Diseases».

Ціла секція була присвячена посттравматичному стресовому розладу у військових, а також важливі аспекти роботи медичного персоналу, зокрема медсестер, в теперішніх умовах, про що розповіла доцент Світлана Даньчак.

Низку доповідей та постерів представили студентки ТНМУ.

У рамках ХІХ RECOOPH ST Conference Bridges in Life відбулася 9-а RECOOP Sciences and Arts Competition 2024.

Більше фото ви можете знайти на сторінці RECOOP HST Association у Facebook https://www.facebook.com/groups/610255073584707

Висловлюємо щиру вдячність Dr. Sandor G. Vari – директору міжнародних наукових та інноваційних програм медичного центру Cedars – Sinai (Cedars – Sinai Medical Center, Los Angeles, CA, USA) і президенту RECOOP HST Association за прекрасні дні проведені у Братіславі та обмін думками, ідеями і майбутніми задумами для співпраці.

Інформацію і світлини надала Оксана Шевчук.