Меню Закрити

Учні Тернопільської школи-ліцею № 6 імені Н.Яремчука провели один день в ТНМУ

17 квітня 2024 року до ТНМУ завітали учні десятих класів Тернопільського навчально-виховного комплексу «Школа-ліцей № 6 ім. Н. Яремчука» у супроводі педагогів Ольги Купецької, Ольги Лотоцької і Петра Кравчука.

З вітальним словом до старшокласників звернувся проректор з науково-педагогічної роботи Аркадій Шульгай. Відповідальний секретар приймальної комісії Ігор Драч розповів про особливості вступної кампанії 2024 року.

Згідно з програмою профорієнтаційного візиту, ліцеїстам розповіли про особливості навчально-наукової та організаційно-виховної роботи кафедр фармацевтичного факультету та інституту морфології.

Доцент кафедри управління та економіки фармації з технологією ліків Мар’яна Демчук та асистент Анастасія Дуб розказали школярам про товари медичного призначення, які можна придбати в аптеці. Також вони показали зразки медичних приладів, які використовуються для діагностики та лікування (електронні термометри, механічні, напівавтоматичні й автоматичні тонометри, пульсоксиметри, небулайзери тощо).

Доценти Олена Покотило, Лілія Будняк та асистент Надія Маланчук підготували і провели навчальне заняття, на якому, використовуючи презентацію та експонати навчальної аптеки, розповіли про специфіку організації діяльності такого закладу охорони здоров’я, роботу з товарними запасами, особливості безрецептурного й рецептурного відпуску ліків. Окрім того, викладачі показали, як приймати рецепти, формувати замовлення та здійснювати відпуск лікарських засобів. Також школярі довідалися не тільки про особливості роботи фармацевта, але й про реальні можливості випускників фармацевтичного факультету на сучасному ринку праці.   

Доцент кафедри фармацевтичної хімії Марія Михалків розповіла про базові та вибіркові дисципліни, які викладають на кафедрі, вказавши на їхнє значення у підготовці майбутнього конкурентоспроможного фахівця в галузі фармації. Вона ознайомила ліцеїстів із правилами роботи і технікою безпеки в лабораторії, продемонструвала хімічні реакції на виявлення катіонів в розчинах з використанням різних реагентів і залучила до цього процесу всіх охочих.

Завідувачка кафедри фармакогнозії з медичною ботанікою, професор Світлана Марчишин, розповідаючи про функціональне поле діяльності цього структурного підрозділу, наголосила на тісному на нерозривному зв’язку рослинного світу й людини як частини природи. Саме це, як зазначила вона, зумовлює відродження й активне використання фітотерапії як системи специфічних методів лікування та профілактики різних захворювань із використанням препаратів рослинного походження. Демонструючи окремі зразки гербарного фонду, професор звернула увагу школярів на корисні й шкідливі рослини, розповіла про лікувальні властивості барбарису, беладони, блекоти, дурману й чистотілу, про правила заготівлі лікарської рослинної сировини, а також запропонувала ліцеїстам розглянути препарати з коренеплоду моркви.

Завідувачка кафедри гістології та ембріології професор Зоя Небесна та асистент Наталія Огінська запросили гостей оглянути лекційні аудиторії і навчальні кімнати. Ліцеїсти відвідали морфологічний сектор міжкафедральної навчально-дослідної лабораторії, де ознайомилися із сучасним медичним обладнанням, дізналися про правила роботи зі світлооптичним та електронним мікроскопами. Також викладачі розповіли учням про навчальні дисципліни, які викладаються на кафедрі.

Ігор Юрик, доцент кафедри патологічної анатомії з секційним курсом та судовою медициною, підготував і провів екскурсію кафедральним музеєм макропрепаратів, де розказав школярам про представлені експонати, про навчальні дисципліни, які викладаються на кафедрі, та їх значення у практичній діяльності  майбутнього лікаря.

Доценти Ігор Боймиструк, Ірина Кіт, Юрій Гаврищук та асистент Ольга Герман, викладачі кафедри анатомії людини, сконцентрували увагу майбутніх абітурієнтів на організації навчально-виховного процесу, який здійснюється на кафедрі із широким використанням новітніх технологій, розповіли про форми поточного й підсумкового контролю знань здобувачів вищої освіти. Учні побували у кафедральному музеї, де мали змогу оглянути експонати та одержали вичерпні відповіді на запитання, що стосувалися як окремих зразків, так і анатомічної науки і її ролі в процесі підготовки успішного лікаря-практика.

Учнів супроводжували ментори: Христина Білозецька, Марія Семерез, Ольга Шаповалова, Анна Шкробот (ММ-607) та Любов Редько (СС-207).

Ігор Гаврищак.