Меню Закрити

Зустріч гарантів освітньо-професійних і освітньо-наукової програми спеціальності «Медсестринство» зі співробітниками Лебединського фахового медичного коледжу імені професора М.Ситенка

З метою проведення профорієнтаційної роботи та розвитку співпраці відбулася Zoom-зустріч між співробітниками Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського і Лебединського фахового медичного коледжу імені професора М. Ситенка.

В зустрічі взяли участь гарант ОНП «Медсестринство», декан факультету іноземних студентів, професор Марія Марущак, гарант ОПП «Сестринська справа» другого (магістерського) рівня, директор ННІ медсестринства, доцент Світлана Даньчак, гарант ОПП «Сестринська справа» першого (бакалаврського) рівня, доцент Юлія Данилевич і заступник директора ННІ медсестринства, доцент Людмила Мазур.

Лебединський фаховий медичний коледж імені професора М.Ситенка презентували директор коледжу Жанна Смолова, заступник директора коледжу з навчальної роботи Алєся Бойченко і методист Надія Волошина.

Марія Марущак розповіла про особливості навчання в аспірантурі за цією спеціальністю, інтегрованість ОНП у міжнародний простір, сформовані наукові школи з медсестринства в ТНМУ, очікування та перспективи програми, а також про здобутки теперішніх аспірантів та випускників. Марія Марущак зазначила, що створення сильного наукового локусу в галузі медсестринства є пріоритетом для професії. Незважаючи на те, що в усьому світі менше 1% сучасних медсестер мають ступінь доктора філософії, ці люди користуються великим професійним попитом, оскільки потреба в медсестрах науковцях, викладачах і лідерах зростає. Колеги з Лебединського фахового медичного коледжу підтвердили необхідність розвитку науки в напрямку медсестринства і запропонували можливі напрямки співпраці.

Світлана Даньчак звернула увагу на ключове значення якісної медичної освіти для представників медичної галузі, особливо медичних сестер і братів. Вона поділилася досвідом навчання здобувачів вищої освіти на другому (магістерському) рівні вищої освіти в ННІ медсестринства та підкреслила необхідність розвитку відповідних компетенцій у майбутніх фахівців. Практичні навички, якими має володіти магістр медсестринства, потребують перегляду підходів до підготовки фахівців у цій галузі. Важливо також підтримувати постійну комунікацію зі студентською молоддю та іншими зацікавленими особами.

Жанна Смолова розповіла про основні напрямки роботи коледжу та зазначила, що основний акцент у навчанні студентів здійснюється на якісне оволодіння ними практичними навичками. З цією метою на базі коледжу створено симуляційний центр, який активно розвивається. Презентовано відеофільм про діяльність симуляційного центру під час проведення практичних занять та складання іспитів. Зазначила, що викладачі коледжу навчаються за дистанційною формою в ННІ медсестринства ТНМУ для здобуття диплома магістра.

Юлія Данилевич представила освітню програму «Сестринська справа» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти. Наголошено на індивідуальній освітній траєкторії для здобувачів з можливістю вибору елективних дисципліни, що дозволяє студентам вивчати спеціалізовані медичні практики та розвивати свої практичні навички. Також було акцентовано увагу на особливостях цьогорічного вступу до ТНМУ на основі диплому молодшого спеціаліста, а також зокрема наголошено на можливості навчатися на освітній програмі «Сестринська справа» дистанційно, що дає можливість поєднувати навчання з практичною діяльністю.

Крім того, Юлія Данилевич висвітлила питання післядипломної освіти для медичних сестер, що надає медичним сестрам і братам можливість глибше вивчати конкретні аспекти медичної практики, розвивати спеціалізовані навички та отримувати актуальні знання про нові методи лікування та діагностики. Це допомагає підвищити рівень професійної компетентності, покращити якість надання медичних послуг населенню і розширити кар’єрні можливості медичних сестер і братів. Надано інформацію про плани проведення курсів, тренінгів та майстер-класів, які заплановано на 2024 рік у рамках отриманої ліцензії післядипломної освіти для медичних сестер з вищою освітою.

Загалом, під час дискусій було зазначено, що освіта медичних сестер і братів не обмежується лише отриманням диплому молодшого спеціаліста, молодшого бакалавра, бакалавра чи магістра медсестринства, а повинна продовжуватися на третьому, освітньо-науковому рівні вищої освіти з метою забезпечення наукового континууму у сфері медсестринства.

За результатами зустрічі окреслено потенційні напрямки співпраці, а саме:

  • Зустріч співробітників ТНМУ із студентами випускних курсів коледжу з метою проведення профорієнтаційної роботи;
  • Проведення спільних наукових досліджень;
  • Проведення гостьових лекцій викладачами університету для студентів і викладачів коледжу в онлайн-форматі.

Інформацію надала Людмила Мазур.