Меню Закрити

Професор ТНМУ взяла участь в міжнародному конгресі з фармакоекономіки та дослідження результатів лікування

Завідувачка кафедри фармакології з клінічною фармакологією Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського Олександра Олещук 18-20 квітня 2024 року взяла участь у роботі 12th Adriatic and 8th Croatian Congress on Pharmacoeconomics and Outcomes Research (м. Ловран, Хорватія).

Щорічний «12-й Адріатичний та 8-й Хорватський конгрес з фармакоекономіки та дослідження результатів лікування» став орієнтиром у галузі фармакоекономіки та оцінки медичних технологій у Європейському регіоні і є чудовою площадкою для обміну результатами досліджень та сприяння розвитку фармакоекономіки, для спілкування та взаємодії, участі в обговоренні суперечливих та складні питання системи охорони здоров’я.

Президент конгресу проф. Дінко Вітезік (Хорватія) та проф. Олександра Олещук.

Професор Олещук О.М. прослухала виступи провідних експертів галузі з таких актуальних тем організації системи охорони здоров’я в державі, як «Доступ до інновацій, цінності та рівності в прийнятті рішень у сфері охорони здоров’я», «Готовність до впровадження нових змін у законодавстві ЄС», «Реальні дані та інформаційні системи», «Проблеми національної політики доступу до пацієнтів», «Альтернативні механізми ціноутворення як можливість ширшого доступу до засобів передової терапії», «Розробка та успішне впровадження медичних технологій після рішення про відшкодування вартості ліків».

На запрошення професора Золтана Кало (Угорщина) Олександра  Олещук взяла участь у воркшопі «Evidence based policy decisions to tackle infectious disease in lower income European countries» як експерт з оцінки медичних технологій в Україні.  

В останні роки зросла важливість інфекційних захворювань, особливо через пандемію COVID та проблем, пов’язаних із стійкістю до антимікробних препаратів. У першій частині воркшопу було представлено оновлену інформацію про два європейські проекти, що фінансуються Ініціативою інноваційних лікарських засобів, VITAL (Вакцини та інфекційні захворювання у старіючого населення) і ValueDx (Значення діагностики для боротьби зі стійкістю до антимікробних препаратів шляхом оптимізації використання антибіотиків). Друга частина воркшопу базувалася на прикладі стратегії вакцинації проти грипу для літніх пацієнтів у країнах Центральної та Східної Європи. Встановлено перешкоди для прийняття рішень у галузі охорони здоров’я на основі фактичних даних щодо розширення та оптимізації програм сезонної вакцинації проти грипу включають низьку довіру до епідеміологічних даних, зібраних на місцевому рівні, та обмежену релевантність іноземних даних через різний стан здоров’я населення. Недостатня якість доступних даних про клінічний тягар може призвести до недостатнього використання економічних доказів у сфері охорони здоров’я при прийнятті рішень щодо політики охорони здоров’я. Розглядалися виявлені бар’єри, пов’язані з економічним моделюванням оптимізованих програм сезонної вакцинації проти грипу в європейських країнах з низьким рівнем доходу, а також проведено пошук прагматичних рішень та рекомендацій щодо того, як покращити доказову базу рішень щодо політики охорони здоров’я.

Участь у цьому конгресі це також можливість надати правдиву інформацію світовій медичній спільності про реальну ситуацію в Україні в умовах війни з Росією, обговорення проблем системи охорони здоров’я та потреб в ліках, медичних виробах та обладнанні у воєнний час.

Інформацію і світлини надала Олександра Олещук.