Меню Закрити

Великодня атмосфера в бібліотеці ТНМУ

Писанка – це неповторне багатство… яке треба берегти як безцінний скарб і пишатися ним перед усім світом (О. Довженко).

Одним з давніх, радісних і найсвітліших свят для кожного християнина є Воскресіння Христове. Великдень символізує любов до життя, спасіння, уособлює примирення і прощення. Це свято нагадує нам про милосердя, страждання, біль та інші людські цінності. Сьогодні в умовах війни Великдень – це не лише весна, з цим святом пов’язані надії кожного українця на нашу Перемогу та відродження України. Сьогодні ми не можемо вже уявити Великдень без традиційної паски та крашанок, які так старанно розмальовуємо.

Протягом багатьох століть великоднє яйце – писанка виконувала роль атрибутів магічних дійств та обрядів. Вона символізувала вияв загальної любові, дарувалася друзям, родичам, близьким людям на знак побажання добробуту, удачі, радості. Адже писанка несе в собі високий заряд енергетики. Її писали лише в доброму настрої та з добрими побажаннями, щоб подарувати іншим на щастя, на здоров’я, на багатство, вкладаючи в це душу. Мудрі люди кажуть: «У світі доти існуватиме любов, доки люди писатимуть писанки».

Писанка – символ Сонця, життя, його безсмертя, любові і краси, весняного відродження, добра, щастя, радості. ЇЇ можна не тільки розмалювати, але й вишити на клаптику тканини. Чудовий подарунок до Великодня, який можна виготовити самотужки.

У бібліотеці медичного університету вже панує Великодній настрій. Читальна зала перетворились на острівець надії, світла і тепла: тут ви можете побачити виставку-інсталяцію  вишитих рукотворів «Писанка Перемоги». Ці вироби поєднали в собі два українських традиційних мистецтва – писанкарства та вишивки, зокрема вишивка хрестиком. Вкладаючи не тільки фантазію, але душу й серце, створили цю красу працівниці нашої книгозбірні. Вишивали з метою допомоги нашим захисникам для участі у проекті «Бандеролька перемоги», започаткованому Благодійним фондом «Промінь сонця». Спільними зусиллями з іншими учасниками проекту вдалося зібрати чимало донатів за кордоном.

Сподіваємося, що виставка подарує нашим відвідувачам багато позитивних емоцій, відчуття радості і душевного тепла. Нехай це величне свято наповнить ваші серця світлими почуттями віри, надії, любові, дарує щастя, добро та перемогу! Ласкаво просимо! Приємного перегляду!