Меню Закрити

Запрошуємо на 1-й семінар з формування національного консенсусу щодо відкритої науки проєкту Open4UA

Онлайн, 30.04.2024 р., 15:00-17:00 за Києвом, робоча мова – українська

Цей захід є першим із серії шести онлайнових семінарів проєкту Open4UA, які відбуватимуться щопівроку і покликані стати платформою для формування всеукраїнської мережі експертів та ентузіастів відкритої науки та сприяння прогресу в цьому напрямку. Семінари є важливим каналом поширення результатів проєкту й отримання зворотного зв’язку від української академічної спільноти та інших стейкхолдерів для спільного формування бачення розвитку відкритої науки в Україні.

В межах першого семінару команда Open4UA представить рекомендації щодо реформ в українській сфері науки та освіти, розроблені консорціумом проєкту на основі вивченння найкращих практик ЄС. Також в межах семінару обговоримо нову методику атестації наукових установ та закладів вищої освіти в частині провадження ними наукової (науково-технічної) діяльності, нещодавно запропоновану МОН до громадського обговорення. Команда Open4UA брала участь у розробленні методики і хоче сприяти ефективному її обговоренню у якнайширших академічних колах.

Семінар відбудеться онлайн на платформі Zoom. До участі у заході запрошуються представники української академічної спільноти, органів державної влади, місцевого самоврядувнаня та усі зацікавлені (потрібна реєстрація). Також буде організована пряма трансляція семінару на Facebook.

Основна мета проєкту Open4UA («Відкрита наука для української системи вищої освіти») – сприяння зростанню знаннєвої економіки України шляхом реформування системи вищої освіти. Цього буде досягнуто через надання пріоритету відкритій науці на різних рівнях (від національного до індивідуального), що відображено в цілях проєкту:

  1. сприяння національній реформі у сфері відкритої науки для модернізації системи вищої освіти та євроінтеграції шляхом підтримки змін до законодавства на основі організованого національного консенсусу;
  2. впровадження існуючих передових підходів та розроблення рекомендацій і механізмів для реформування оцінювання наукової діяльності для пріоритезації відкритої науки на національному рівні під час державної атестації ЗВО та оцінювання наукових проєктів;
  3. сприяння інституційній реформі у сфері відкритої науки та вдосконалення оцінювання науки у ЗВО шляхом розроблення та пілотування відповідного інструментарію.