Меню Закрити

Делегація ТНМУ взяла участь у координаційній зустрічі українських та американських університетів-партнерів напрямку «Громадське здоров’я»

12-13 квітня 2024 року в Ужгороді відбулася координаційна зустріч українських та американських університетів-партнерів напрямку «Громадське здоров’я». Від України у зустрічі взяли участь представники трьох обраних українських університетів (Національний університет «Києво-Могилянська академія», Тернопільський національний медичний університет імені І.Горбачевського та Сумський державний університет), представники Всеукраїнської асоціації фахівців з громадського здоров’я. Фасилітаторами виступали представники Коледжу громадського здоров’я Університету Темпл, США та Школи громадського здоров’я Дорнсайф Університету Дрексель, США. Зустріч відбулася в рамках проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я» задля формування спроможних кадрів у сфері громадського здоров’я та партнерства між університетами.

Тернопільський національний медичний університет імені І.Горбачевського представили проректор закладу вищої освіти з науково-педагогічної роботи – професор Аркадій Шульгай, т.в.о. зав. кафедри громадського здоров’я та управління охороною здоров’я – професор Наталія Теренда, доцент кафедри громадського здоров’я та управління охороною здоров’я Людмила Трущенкова.

Основною метою проекту USAID Розбудова стійкої системи громадського здоров’я є підвищення спроможності Уряду України виконувати основні функції громадського здоров’я на національному, регіональному та місцевому рівнях.

Одним з ключових елементів у цьому напрямі є кваліфіковані та компетентні кадри громадського здоров’я.

З метою розбудови потенціалу розвитку національних кадрових ресурсів Проєкт розпочинає субактивність зі співпраці закладів освіти України та США щодо підготовки нового покоління фахівців громадського здоров’я, які володіють доказовими знаннями та навичками.

Ця зустріч є першим кроком у налагодженні тісної координації і співпраці між українськими та американськими університетами. Представники зацікавлених сторін визначили основні напрями діяльності в межах партнерства.

Висловлюємо щиру подяку проекту USAID та представникам американських університетів доктор філософії, доцент кафедри управління та політик у сфері охорони здоров’я Вільяму Ааронсону (Університет Темпл) та заступниці декану факультету практики громадського здоров’я, клінічному професору із політики та управління в сфері охорони здоров’я Дженніфер Колкер (Університет Дрексель) за підтримку українських науковців щодо формування майбутніх фахівців громадського здоров’я, а також окремо Вільяму Ааронсону за його особисту позицію, щире ставлення до України у час військових випробувань.

Інформацію і світлини надала Наталія Теренда.