Меню Закрити

Професор ТНМУ взяла участь у тренінгу «Основи ефективного лідерства та менеджменту»

Професор кафедри громадського здоров’я та управління охороною здоров’я Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського Наталія Теренда 8-12 квітня 2024 року взяла участь у тренінгу «Основи ефективного лідерства та менеджменту» (м. Ужгород).

Тренінг впроваджений проєктом USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я» та спрямований на лідерів громадського здоров’я з метою посилення та розширення їхньої компетентності і навичок управління. Цей курс є першим у серії освітніх програм, які спрямовані на розвиток нової генерації лідерів громадського здоров’я. Конкурсний відбір відбувся за «Програмою лідерства для громадського здоров’я», ініційованого Міністерством охорони здоров’я за підтримки ВООЗ. Курс впроваджено за підтримки Всеукраїнської асоціації фахівців з громадського здоров’я.

В українській системі громадського здоров’я вже давно спостерігається брак кваліфікованого персоналу. Ця проблема стала надзвичайно очевидною під час пандемії COVID-19 і ще більше загострилася з початком повномасштабної війни російської федерації проти України. Водночас залишаються актуальними й традиційні виклики для розвитку кадрових ресурсів громадського здоров’я, а саме: досі існує упередження щодо меншого престижу професії та рівня оплати праці у галузі громадського здоров’я порівняно з іншими медичними або суміжними галузями, що відповідним чином впливає на рівень зайнятості та можливості працевлаштування. Крім того, поточне реформування системи громадського здоров’я вимагає від медичних працівників набуття нових знань і навичок.

Вільям Ааронсон, доктор філософії, доцент кафедри управління та політик у галузі охорони здоров’я, Коледж громадського здоров’я Університету Темпл, США.

Дженніфер Колкер, заступниця декана факультету практики громадського здоров’я, клінічний професор з політики та управління в галузі охорони здоров’я, Школа громадського здоров’я Дорнсайф Університету Дрексель, США.

Наталі Левкович, виконавча директорка Федерації охорони здоров’я Філадельфії, США.

Леслі Ліберман, магістр соціальної роботи, старша директорка з навчання та організаційного розвитку, Федерація охорони здоров’я Філадельфії, США.

Професор Теренда Н.О. прослухала виступи провідних експертів галузі та освоїла такі принципи:

  • управління та лідерство у сфері громадського здоров’я;
  • травма-інформоване лідерство;
  • управління людськими ресурсами;
  • управління якістю;
  • фінансовий менеджмент;
  • стратегічне управління та планування програм;
  • управління громадським здоров’я в громаді.

Впродовж всього курсу проведено розгляд низки кейсів, щоб сприяти обговоренню та кращому засвоєнню матеріалу.

Інформацію і світлини надала Наталія Теренда.