Меню Закрити

Фахове стажування доцентки ТНМУ у рамках програми «ERASMUS+ KA171 Project Teaching Staff Mobility»

З 15 до 19 квітня 2024 року доцентка кафедри медичної фізики діагностичного та лікувального обладнання ТНМУ Оксана Багрій-Завяць стажувалася за програмою «Erasmus+ KA171 Project Teaching Staff mobility» в Університеті Сантьяго де Компостела (Іспанія).

З куратором програми академічної мобільності Ісабель Барейро.

Оксана Багрій-Заяць стажувалася на фізичному факультеті під керівництвом професора кафедри фізики елементарних частинок, керівника лабораторії радіаційної фізики Фаустіно Гомеса Родрігеза, який в рамках дослідницького проекту, що фінансується Інститутом охорони здоров’я Карлоса III, створив першу первинну модель поглиненої дози іонізуючого випромінювання у воді з використанням портативного калориметра. Ця нова методика вимірювання максимальної точності є однією з найсучасніших калібрувальних лабораторій у Європі та гарантує найвищу точність вимірювання дози іонізуючого випрмінювання. Наразі десяток лікарень в Іспанії вже відкалібровано за допомогою цієї нової системи, а також британський центр протонної терапії у співпраці з компанією IBA-Dosimetry. Dart (Detection and Radiation Technologies) – детектор, який вимірює в режимі реального часу застосовуючи технологію рідинної іонізаційної камери з точністю до міліметра дозу радіотерапевтичного випромінювання, надану пацієнту.

З завідувачем кафедри психіатрії, радіології, громадського здоров’я, медсестринства та медицини Мігель Ангель Помбар Камеан на базі Університетської лікарні Сантьяго де Компостела.

У супроводі завідувача кафедри психіатрії, радіології, громадського здоров’я, медсестринства та медициниМігеля Ангеля Помбара Камеана Оксана Багрій-Заяць відвідала радіотерапевтичне відділення університетської лікарні Сантьяго де Компостела, де мала можливість ознайомитися з роботою відділу радіотерапії (цифровим лінійним прискорювачем Varian TrueBeam) та брахітерапії (Ir-192) і поспостерігати за наданням медичних послуг населенню.

Оксана Багрій-Заяць з технічним директором Дієго Мігелем Гонсалесем Кастаньо та колективом лабораторії радіаційної фізики Університету Сантьяго де Компостела.

Оксана Багрій-Заяць також ознайомилася з організацією роботи наукових досліджень в лабораторії радіаційної фізики, яка є науковим підрозділом Університету Сантьяго де Компостела, де надають послуги з підтримки науково-дослідних робіт та ініціатив з передачі технологій, пов’язаних із виявленням і застосуванням іонізуючого випромінювання. Платформа має бункер площею 60 м², в якому розміщено гамма-опромінювач (Cobalt 60) і лінійний прискорювач (Varian TrueBeam). Основні напрямки діяльності – послуги калібрування (відкалібровано приблизно половину всіх приладів радіотерапії в Іспанії), опромінення та ветеринарної радіотерапії для будь-якого користувача в державному чи приватному секторах. Окрім медичного сектору, в лабораторії проводять випробування радіаційної стійкості обладнання та приладів в аерокосмічному секторі.

З технічним спеціалістом лабораторії радіаційної фізики Мартою Ферія Гората.

Працівники лабораторії радіаційної фізики технічний директор Дієго Мігель Гонсалес Кастаньо та спеціаліст технічного сектору Марта Ферія Гората продемонстрували програмне забезпечення, яке дає можливість покращити розуміння предмету студентами, ознайомили з бункером лінійного прискорювача Clinac, в якому проводять експериментальні роботи та наукові дослідження.

Після прочитаної лекції в аудиторії фізичного факультету.

Упродовж програми мобільності студентам магістрам фізичного факультету спеціальності радіаційна фізика та студентам факультету оптики та оптометрії було прочитано лекції з предмету «Медична фізика та дозиметрія» на теми «Медичні прилади на основі дії іонізуючого випромінювання», «Лазери у медицині», «Оптичні прилади», а також проведено практичні заняття зі студентами в межах теми «Дозиметрія іонізуючого випромінювання». Студенти вільно володіють англійською мовою, грунтовно застосовують методи математичної фізики під час занять, активно зацікавилися темами лекцій та брали участь в обговоренні матеріалу.

Під час практичного заняття.

Алонсо III де Фонсека, Сади Пасо де Фонсека, будівля Університету Сантьяго де Компостела, яка датується XVI століттям.

Неоціненний досвід, набутий за час мобільності стане добрим супутником у навчанні студентів Тернопільського національного медичного університету імені І. Горбачевського, дасть поштовх для нових ідей з покращення методики проведення занять.

Висловлюю щиру подяку адміністрації та відділу міжнародних зав’язків Тернопільського національного медичного університету, а також куратору мобільності «Erasmus+ KA171 Teaching Staff mobility» Ізабель Баррейро та професору кафедри ядерної фізики Фаустіно Гомес Родрігез за надану можливість бути учасником програми.

Доцентка кафедри медичної фізики діагностичного та лікувального обладнання Оксана Багрій-Заяць.