Меню Закрити

Студенти ТНМУ склали ОСКІ

З 26 березня по 23 квітня 2024 року студенти 3, 4 та 5 курсів складали об’єктивний структурований клінічний іспит (ОСКІ). Всього іспит складало 765 українських студентів та 82 іноземних студентів. Успішне складання цього іспиту є дуже важливим для студентів, оскільки це є допуском до сесії. Результати цьогорічного іспиту продемонстрували високий рівень фахової підготовки студентів.

Підходи до підготовки та проведення ОСКІ в університеті в цілому відповідають вимогами у країнах Європи, США та Канади. За допомогою ОСКІ оцінюються саме ті компетентності, які неможливо оцінити за допомогою тестів, але, які є важливими для практичної діяльності лікаря.

На іспиті створені всі умови, які максимально наближені до реальних, для того, щоб студенти якнайкраще могли продемонструвати комунікативні навички, вміння виконувати медичні маніпуляції, робити фізикальне обстеження (базові практичні та ускладнені (мануальні) навички), інтерпретацію патологічних змін (симптомів і синдромів), когнітивні навички тощо. Саме такий підхід є не тільки елементом оцінки знань і вмінь студентів, але й елементом навчання і трансформації теоретичних знань і практичних навичок у фахові професійні компетентності.

Для ефективної організації роботи та створення належних умов на станції були задіяні стандартизовані пацієнти для розпитування хворого, манекени для демонстрації технічних навичок щодо фізикального обстеження, набір результатів лабораторно-інструментальних тестів для їх інтерпретації, постановки діагнозу та вибору лікувальної тактики. Проте значна частина станцій є комплексними, коли на одній станції оцінюють навички різного типу, особливо це характерно для 4 та 5 курсів.

Суттєвою відмінністю від європейських інституцій та інновацією нашого університету є використання електронних чек-листів та спеціально розробленого програмного забезпечення, що дає можливість автоматично підраховувати результати, підвищити об’єктивність оцінювання, пришвидшити опрацювання результатів та зекономити ресурси.

Іспит передбачає створення рівних умов для всіх студентів, тому для студентів які навчаються дистанційно було розроблено та організовано складання іспиту у вигляді віртуальної симуляції клінічних кейсів. Така методика проведення іспиту запроваджена завдяки участі університету у проєкті SAFEMED+ «Симуляційне навчання на додипломному етапі медичної освіти для підвищення безпеки та якості обслуговування пацієнтів» програми Erasmus+ КA2 CBHE  за участі партнерів з Грузії, Вірменії, Італії, Іспанії, Литви. Такою можливістю скористалося 24 студенти 3-го курсу, 16 студентів 4-го курсу та 38 студентів 5-го курсу.

Безпека студентів та викладачів є пріоритетним аспектом освітнього процесу нашого закладу. Цього року деяким студентам та викладачам довелося спуститися в сховище, де були розгорнуті аналогічні станції, та продовжити проведення іспиту там.

Організація іспиту є нелегким завдання та передбачає злагоджену роботу та відповідальне ставлення цілої команди різнопланових фахівців, до якої, окрім викладачів, які розробляють методичну базу станцій та проводять оцінювання студентів, входять координатори ОСКІ, куратори курсів, технічні секретарі, працівники міжкафедрального навчально-тренінгового центру, та люди які забезпечують технічну організацію структури іспиту.

Інформація надана робочою групою з організації та проведення ОСКІ в ТНМУ Наталія Петренко, Наталія Галіяш, Надія Пасяка.

Світлини авторок.