Меню Закрити

У ТНМУ відбулася зустріч представників університетів-партнерів в рамках проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я»

Орієнтаційна нарада представників університетів-партнерів в рамках проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я» напрямку «Психічне здоров’я та психосоціальні послуги» з напрацювання подальших активностей відбулася 29 квітня 2024 року в адміністративному корпусі Тернопільського національного медичного університету.

Перед офіційним відкриттям заходу відбулася зустріч ректора ТНМУ, професора Михайла Корди з президенткою Національної психологічної асоціації Валерією Палій, представниками ПАКТ – національною координаторкою з психічного здоров’я Іриною Семенко, керівником напрямку академічних партнерств Яною Чапайло та старшою радницею з питань психічного здоров’я Христиною Колесник. Під час неї всі сторони обговорили основні напрямки співпраці та можливі перспективи впровадження в навчальний процес нових освітніх компонентів з метою формування у студентів розуміння основ ментального здоров’я. Мова йшла і про стажування викладачів навчально-наукового інституту медсестринства для отримання базових знань і практичних навичок зі збереження психічного здоров’я. Михайло Корда розповів про те, що Тернопільський національний медичний університет отримав ліцензію на провадження післядипломної освіти в галузі медсестринства, який допоможе розробити навчальний курс на післядипломному рівні, щоб дати можливість всім медсестрам-практикам поглибити свої знання з психології та бути адаптованими до роботи в умовах війни.

Метою вищезгаданого проєкту є підвищення спроможності уряду України виконувати основні функції громадського здоров’я на національному, обласному та місцевому рівнях. В умовах повномасштабної війни в Україні потреба в послугах зі збереження психічного здоров’я різко зросла. Більшість людей потребують послуг низької інтенсивності, і всі фахівці, які безпосередньо працюють з людьми, повинні мати фундаментальні знання про психічне здоров’я.

Саме тому надзвичайно важливим є розвиток програм для навчання кваліфікованих та компетентних фахівців з надання психосоціальних послуг. З метою посилення кадрового потенціалу проєкт «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я» започатковує програму зі співпраці вищих навчальних закладів України та США для підготовки нового покоління медичних та немедичних фахівців, які володіють знаннями та навичками зі збереження психічного здоров’я.

12-13 квітня 2024 року відбулася перша зустріч з метою налагодження координації та співпраці між українськими та американськими вишами. Орієнтаційна зустріч стала продовженням знайомства, посилення координації та слугуватиме майданчиком для здійснення подальших кроків у партнерстві.

Відкрив захід ректор ТНМУ, професор Михайло Корда. На зустрічі були присутні:

  • організатори проекту – президентка Національної психологічної асоціації Валерія Палій, представники ПАКТ – національна координаторка з психічного здоров’я Ірина Семенко, керівниця напрямку академічних партнерств Яна Чапайло та старша радниця з питань психічного здоров’я Христина Колесник;
  • представники університету – проректор з навчально-наукової роботи, професор Аркадій Шульгай, директор ННІ медсестринства Світлана Даньчак, заступник директора ННІ медсестринства з навчально-виховної роботи Віта Славопас, завідувач кафедри психіатрії, наркології та медичної психології, професор Олена Венгер, асистент кафедри вищої медсестринської освіти, догляду за хворими та клінічної імунології Оксана Прокопчук;
  • представники українських університетів партнерів;
  • партнери з Філадельфії, з якими був організований телеміст.

Під час зустрічі відбулося знайомство з представниками команд українських університетів, які будуть залучені до партнерства, напрацювання подальших запланованих активностей у академічному партнерстві з напрямку «Психічне здоров’я та психосоціальні послуги», обговорення можливостей та наступних кроків в рамках програми академічного партнерства.

Інформацію надала Віта Славопас.

Світлини Яніни Чайківської, Світлани Даньчак і автора.