Меню Закрити

Кафедра дитячих хвороб з дитячою хірургією взяла участь у заходів до Всесвітнього тижня первинних імунодефіцитів

Щороку з 22 до 29 квітня в світі відзначають Тиждень первинних імунодефіцитів, який дає можливість підвищити обізнаність громадськості та медичної спільноти про первинні імунодефіцити та підтримати тих, хто з ними живе. Викладачі кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією та студенти ТНМУ взяли участь у заходах, приурочених до цих дат.

Для підвищення обізнаності студентів та медичних працівників було проведено конференцію. З доповіддю про поширеність первинних імунодефіцитів, в тому числі в Тернопільській області, проблеми діагностики виступила проф. Оксана Боярчук.

Проф. Оксана Боярчук представляє доповідь

Доц. Тетяна Гаріян виступила з доповіддю: «Алгоритми діагностики первинних імунодефіцитів у дітей», представивши можливості діагностики лікарем першого контакту та лікарем імунологом дефектів антитілоутворення, комбінованих імунодефіцитів, дефектів фагоцитозу, недостатності комплементу, дефектів імунної регуляції та автозапальних захворювань.

Доцент Тетяна Гаріян під час доповіді

Окрім того, свої доповіді представили студенти 15 групи 5-го курсу: Юлія Леонт’єва про ознаки первинних імунодефіцитів та Назарій Слюсар про діагностику комбінованих імунодефіцитів із синдромальними рисами.

Юлія Леонт’єва представляє доповідь

Студент Назарій Слюсар під час доповіді

Викладачі та студенти під час конференції

Окрім того, викладачі кафедри взяли участь у Міждисциплінарній весняній фаховій школі з імунології, яка відбулася в рамках Всесвітнього тижня з первинних імунодефіцитів в м. Чернівці. Такі школи проводяться останні два роки і участь у них можуть взяти молоді і досвідчені лікарі різних спеціальностей, представивши клінічний випадок діагностованого первинного імунодефіциту, або підозри на імунодефіцит. Школи проходять інтерактивно, з великою залученістю слухачів і викликають зацікавленість у лікарів.

Представники кафедри доц. Тетяна Гаріян, проф. Оксана Боярчук, доц. Світлана Никитюк С.О. з організаторами та учасниками конференції

Організатори та учасники конференції

У рамках конференції відбувся круглий стіл «Маршрут пацієнта при позитивному неонатальному скринінгу», який був ініційований Всеукраїнською асоціацією дитячої імунології за участі представників НСЗУ, ДЕЦ і МОЗ України, лідерів думок, дитячих і дорослих імунологів, генетиків, гематологів. Проф. Оксана Боярчук представила доповідь про види тяжкого комбінованого імунодефіциту, на який також проводиться неонатальний скринінг та етапи його підтвердження при позитивному скринінгу.

Проф. Валентина Чоп’як та учасники Круглого столу

Виступ проф. Оксани Боярчук на Круглому столі

Окрім того, під час кейс марафону в рамках конференції розглядались клінічні випадки, обговорювались проблеми діагностики та менеджменту первинних імунодефіцитів.

Окрім того, в рамках Всесвітнього тижня первинних імунодефіцитів студенти 408 групи медичного факультету активно поширювали інформацію серед вагітних та жінок дітородного віку про неонатальний скринінг в Україні та тяжкий комбінований імунодефіцит, який можна запідозрити за допомогою скринінгу і вчасно діагностувати.   

Студенти 408 групи поширюють інформацію про неонатальний скринінг

Інформацію і світлини надали Тетяна Гаріян, Оксана Боярчук