Банан – комора краси та здоров’я

У ньому природа зібрала вітаміни С, A, B1, B2, B3, B6, B9, E, PP. Це справжня комора краси та здоров’я. Насправді цей екзотичний плід вважають ягодою. Хоча вже упродовж кількох років банан добре прижився на прилавках наших крамниць і нікого не дивує. Він не просто надзвичайно смачний, а ще й лікувальний. У багатьох африканських країнах народна медицина визнає банан саме як лікувальний фрукт. Причому, лікувальними вважають усі частини банана. Але ми можемо користуватися лише самими плодами й шкіркою. І ось які корисні речовини можуть нам допомогти бути здоровими, красивими, спокійними, привабливими й успішними.

Калій. Він зміцнює серцевий м’яз. Тому банани корисні для мозку, за серцевих і всіх супутніх захворювань: набряків, гіпертонії, цукрового діабету, хвороб нирок, печінки й травного тракту. Скандинавські вчені досліджували зв’язок між вживанням бананів і підвищеним тиском, що дало їм привід стверджувати: щоденне їх вживання звільняє гіпертоніків від потреби постійно приймати ліки. Але цього мікроелемента в одному банані міститься велика кількість. Тому достатньо двох бананів денно, щоб потреба організму в ньому була поповнена.

Магній. Сприяє підтриманню правильного ритму серцевого м’яза й знижує показник згортання крові. Він потрібен у разі судом і спазмів м’язів, втрати апетиту. Натрій. Чинить сечогінну дію й рекомендують гіпертонікам. Залізо. Це профілактика низького рівня гемоглобіну. Натрій, фосфор, кальцій. Сприяють формуванню й росту м’язових тканин, нормалізують водний баланс в організмі.

Вітаміни допомагають протистояти дратівливості й стресу, підвищують працездатність, борються з безсонням, корисні для здоров’я волосся й позбавляють від прищів, підтримують стан нашої шкіри, надаючи їй еластичності, позитивно впливають на настрій та самопочуття.

Каротин долає процеси старіння, запобігає серцево-судинним захворюванням і розвитку раку, подовжує молодість та оберігає від хвороб серця й судин.

Банани також корисні за діареї, артриту, подагри, дизентерії, туберкульозу, порушень функції нирок і сечовидільної системи. Банан втамує почуття голоду й допоможе від закрепів. Це унікальний засіб для травного тракту. Банан добре сприяє одужанню за геморою, ентероколіту, закрепів, виразки дванадцятипалої кишки, проносів та інших порушень у системі травлення, відновлює печінку за багатьох її захворювань та є цілющим у разі утрудненого відтоку жовчі. А сприяє таким його чудовим властивостям волокниста структура.

Завдяки високому вмістові клітковини, банани є гарним проносним засобом. Регулярне й помірне їх вживання сприяє плавному та легкому виведенню фекальних мас з організму. Тому гастроентерологи рекомендують хворим на хронічний гастрит у разі загострень вживати лише банани, вилучаючи з раціону інші фрукти. Як проносний засіб у разі закрепів вони замінять таблетовану сену. До них не розвивається звикання, а літнім людям від них подвійна користь – і для серця, й для кишківника.

Однак слід брати до уваги певні особливості цієї солодкої ягоди. По-перше, банан має бути не терпким, а справді солодким, а отже – стиглим. Терпкості бананам надає дубильна кислота, яка якраз і свідчить про їх недозрілість. Найчастіше на наші прилавки надходять саме такі плоди, оброблені різними хімікатами для збереження їх у дорозі. Дубильна кислота сприяє посиленню функції стискання й тому може спричинити затримку випорожнення, а відтак призвести до закрепу.

По-друге, треба зважати на індивідуальні особливості організму. Наприклад, у людей похилого віку закрепи часто пов’язані зі зменшенням нормального тонусу як кишківника, так і сфінктерів. Харчові волокна допомагають усунути цю проблему, але перенасичення ними немолодого організму може призвести до неконтрольованих випорожнень, і тоді кількість рослинної їжі має бути обмежена.

По-третє, банан не є легкозасвоюваним продуктом, а отже, перевантажувати кишківник зайвий раз теж не варто. Одного-трьох бананів на день для профілактики порушень випорожнення чи як допоміжний засіб у разі закрепів буде достатньо. Але за спастичних закрепів, які, як правило, супроводжуються не лише спазмами, а й здуттям, банани з раціону слід вилучити. У цьому разі можна харчуватися лише теплою їжею – холодна «навантажує» травний тракт, що може додатково погіршити стан. Не варто захоплюватися бананами вагітним жінкам – надто, коли є закрепи. Банани здатні провокувати здуття й у майбутньої мами, й у плода.

Вранішній десерт для чоловіків

Щоранку кожен чоловік, що шанується, має з’їдати один банан. Такий корисний десерт важливий за високих розумових навантажень і недосипляння. І не лише. Ці солодощі вважають чоловічою лікувальною ягодою, бо охочі до неї не мають труднощів у статевому житті. Елементи, що входять до складу бананів, позитивно діють на чоловічу ерекцію. Регулярне ж їх вживання впливає на якість сперми. Банан є досить потужним афродизіаком завдяки серотоніну – речовині, що будить бажання й пристрасть.

Завдяки регулярному вживанню бананів (не рідше двічі-тричі на тиждень) потенція відновлюється. Відбувається це за рахунок вмісту в них речовини триптофану, який також регулює роботу клітин головного мозку та чинить великий вплив на нервову систему організму.

Корисний банан і тим чоловікам, які хочуть покинути курити. Подолати залежність від нікотину допомагає калій. Курцям корисні властивості бананової м’якоті допоможуть зменшити спазми м’язів бронхів та легенів.

Вечірній десерт для жінок

Так, жінкам банани потрібні не менше, ніж чоловікам. Вони впливають і на жіночу сексуальність. Але головне їхнє призначення – допомогти полегшити біль у період передменструального синдрому, а також зменшити кровотечу під час самої менструації. Саме жінкам дуже потрібні вітаміни групи В, позаяк велика їх частина втрачається в «критичні дні». Один-два банани, з’їдені вчасно, цілком можуть допомогти пом’якшити неприємний стан передменструального синдрому чи й цілком його уникнути.

До того ж вітаміни групи В роблять жінку спокійною й врівноваженою, дають глибокий та здоровий сон, чисту шкіру й міцне волосся. А це те, чого жінки особливо потребують..

Увага! Банани протипоказані в разі варикозу, тромбофлебіту й інфаркту, а також астматикам – через великий вміст калію. Хворим на цукровий діабет слід вибирати трохи недостиглі плоди чи вживати їх у вареному вигляді. М’якоть і сік також не рекомендують за підвищеної кислотності шлунка.

Слід зважати на те, що банани підвищують в’язкість крові та впливають на швидкість її згортання.

Лариса ЛУКАЩУК