Надайте перевагу зелені, яка традиційна для наших широт

Найкорисніші легкі у засвоєнні вітаміни ростуть у нас на грядках, а перша зелень має найбільш цілющий ефект.

Медики та дієтологи радять надавати перевагу зелені, яка традиційна для наших широт – кропу, петрушці, листовому салату, цибулі, адже вона звична для нашого організму й, відповідно, здатна подарувати йому більше необхідних речовин, ніж екзотичні плоди.

Позбутися запаху допоможе петрушка

Петрушка – незамінне джерело цінних вітамінів. Вона містить вітаміни А, С, К, В1, В2, РР, Е, а вітаміну С у ній уп’ятеро більше, ніж у лимонах. Невеликий пучок петрушки здатний задовольнити добову потребу організму в мінеральних солях калію, магнію, фосфору. 50 грамів петрушки з легкістю поповнять організм потрібною кількістю вітаміну С і каротину. Петрушка корисна при захворюваннях нирок, гастриті та виразковій хворобі, а також будь-яких запальних процесах і послабленні зору. Крім того, зелень петрушки має ще одну корисну властивість – вона чудово відбілює зуби й зміцнює ясна.

Петрушка – прекрасний природний засіб, що освіжає дихання. Можна сміливо з’їсти часник, а потім, пожувавши листя петрушки, позбутися запаху.

Під час зовнішнього застосування петрушка сприяє заживленню ран, опіків і виразок, діє як дезінфікувальний засіб. Листя прикладають до місць укусів комарів, бджіл.

Петрушка допомагає при набряках, у тому числі й набряках нижніх повік. Коріння і зелень необхідно пропустити через м’ясорубку, залити окропом у пропорції 1:2 і настоювати у теплі 8-10 годин. Потім процідити, відтиснути та додати сік одного лимона. Вживати по третині склянки тричі на день до їжі протягом 3-5 днів (але не під час вагітності). Приймати настоянку петрушки з витиснутим лимоном бажано не натщесерце, щоб не подразнювати слизову шлунка.

Петрушка також допоможе від прищів та вугревої висипки. Петрушку пропустити через соковижималку. Протирати обличчя, попередньо очищене від косметики, соком петрушки двічі-тричі на день не менше 2-3 тижнів.

Петрушку використовують для загального очищення організму від солей. Для цього її разом з корінням вимити, зелень дрібно нарізати, коріння натерти. Склянку петрушки покласти у каструлю, залити двома склянками окропу й дати настоятися. Пити 10 днів, потім зробити перерву на два дні та пити ще 10 днів. Так очищають і судини, і суглоби, і печінку.

Кріп регулює роботу шлунка

Кріп, крім виняткових смакових властивостей, має багато корисних для здоров’я властивостей. У його зелені міститься вітамін С, каротин, вітамін В, нікотинова й фолієва кислоти, а також багато цінних мікроелементів: солі кальцію, калій, залізо, фосфор. Такий чудовий склад допомагає кропу ефективно регулювати роботу шлунково-кишкового тракту, знижувати тиск і позитивно впливати на серцеву діяльність. Він полегшує симптоми циститу і ниркових захворювань. Кріп застосовують як сечогінний та жовчогінний засіб, а також засіб для посилення секреції молока в матерів, які годують грудьми. Зелень кропу також миттєво полегшує головний біль і допомагає впоратися із безсонням.

Листовий салат також багатий на вітаміни

Листовий салат також багатий на вітаміни С, В1, В2, Р, К, Е, мікроелементи й органічні кислоти, які покращують травлення, пришвидшують обмін речовин, зміцнюють стінки судин, запобігають відкладенню солей, нормалізують кров’яний тиск і знижують рівень холестерину. Крім того, салат заспокійливо діє на нервову систему й значно покращує сон.

Цибуля зміцнює імунну систему

Говорячи про зелень, неможливо не згадати про ароматне пір’я зеленої цибулі. Завдяки вмісту вітамінів групи В, С, Е, йоду, органічних кислот і мінеральних солей цибуля зміцнює імунну систему, сприяє зниженню рівня цукру та холестерину в крові, нормалізує артеріальний тиск і має жовчогінну дію.

Зелені часник і цибуля значно багатші не лише запашними речовинами, але й фітонцидами (так, як і корінці) та містять багато мінеральних солей. У пір’ї цибулі, наприклад, особливо багато цінних солей калію, а в часнику – фтору. Тому якщо вам не хочеться пахнути свіжою цибулею, а отримати дозу корисних мікроелементів бажано, сміливо смажте, запікайте, відварюйте цибулю і часник: корисні мікроелементи не зникнуть.

Лілія БАСК