Меню Закрити

У ТНМУ буде створено лабораторію клінічних навичок в рамках Україно-швейцарського проєкту «Розвиток медичної освіти»

Тернопільський національний медичний університет імені І.Горбачевського є учасником Україно-швейцарського проєкту «Розвиток медичної освіти». Нещодавно координатори цієї програми організували в Києві семінар «Лабораторії клінічних навичок і курікула в медичній освіті», в якому взяли участь представники ТНМУ. Під час заходу було обговорено мету і завдання створення лабораторій клінічних навичок у пілотних закладах вищої освіти. Таку лабораторію буде започатковано і в Тернопільському медуніверситеті.

Створення подібних симуляційних підрозділів передбачає розробку документації на основі освітніх програм за фахами «загальна практика – сімейна медицина» та «медсестринство», придбання потрібного симуляційного та медичного обладнання для приведення освітнього процесу у відповідність до найкращих світових практик.

Координатори Україно-швейцарського проєкту «Розвиток медичної освіти» ставлять за мету покращити систему охорони здоров’я шляхом удосконалення медичної освіти. Особливу увагу вони приділяють підвищенню рівня компетенцій включно з відпрацюванням навичок майбутніми сімейними лікарями і сімейними медсестрами (іншими словами – надавачами медичної допомоги на первинній ланці). У рамках проєктної діяльності передбачена підтримка пілотних закладів вищої освіти щодо створення центрів для опанування клінічних навичок студентами, інтернами, що дасть можливість у роботі з пацієнтами надавати якісні послуги. Устаткування і облаштування таких симуляційних робочих місць сімейних лікарів і медсестер будуть максимально наближені до реальних умов.

Зі свого боку україно-швейцарський проєкт надасть вишам основне обладнання, яке допоможе відпрацювати більшість практичних навичок, що виконуються лікарем або медичною сестрою сімейної медицини. Перелік необхідного підготували практикуючі сімейні лікарі і медичні сестри, фахівці Академії сімейної медицини України і україно-швейцарського проєкту. Обладнання включає як типовий інструментарій амбулаторії, так і манекени для відпрацювання базових маніпуляцій. Закупівля необхідного відбулася у вересні 2020 року, а його постачання в пілотні ЗВО передбачається у грудні 2020 – березні 2021 року.

Для створення лабораторії клінічних навичок ТНМУ отримає функціональну кушетку (Family Practice Table), мобільний стіл для інструментів, термометри (електронний, інфрачервоний), тонометри (електронний та механічний) з манжетами 4-х розмірів, кардіологічні стетофонендоскопи, отоскопи, груші для пневматичної отоскопії (insufflator bulb), змінні воронки різних розмірів, шрици Жане для промивання вуха, лопатки для видалення сірки, ваги дитяча і доросла, медичні вимірювальні стрічки, ростомір, молотки неврологічні, набір камертонів (64, 128, 256, 512), кутомір, негатоскоп, таблицю Рабкіна, таблицю для перевірки гостроти зору та програму на смартфоні мішок Амбу для дорослих, мішок Амбу для дітей, мішок Амбу для новонароджених, а також глюкометр, ланцет, електрокардіограф 12-канальний, пульсоксиметри портативні, пікфлоуметр. Окрім того, для відпрацювання практичних навичок вищого рівня нашому університету нададуть набори для тимпаноцентезу; апарат УЗД; лампу Вуда; назофарингіальні повітропроводи всіх розмірів; набір для інкубації; iGel всіх розмірів; тренажери для відпрацювання навичок проведення ін’єкцій: підшкірних, внутрішньошкірних, внутрішньомязових, внутрішньовенних; тренажер інтубації (можливо це в 2х попередніх) з ларингоскопами, клинками; тренажер серцево-судинної реанімації дорослого; тренажер серцево-судинної реанімації дитини до 1 року; тренажер серцево-судинної реанімації дітей 5-7 років; тренажер для відпрацювання дефібриляції з дефибрилятором; дефибрилятор-монітор; систему генерації ритмів; симулятор огляду молочної залози; симулятор-торс пологів; симулятор пологів; гінекологічне обстеження; удосконалений симулятор пологів; повноростовий манікен пацієнта.

З боку команди проєкту також буде надана допомога в налагодженні процесів організації лабораторії, формуванні тренінгів (складання переліку необхідного обладнання, плану тренінгу, його таймінг, взаємодія зі слухачами, процес оцінювання), підготовки інструкторсько-викладацького персоналу та іншого.

Нагадаємо, що 28 серпня 2020 року ТНМУ отримав технічну підтримку від україно-швейцарського проекту для ефективнішого забезпечення дистанційного навчання, зокрема було надано ноутбуки, монітори, телевізори, веб-камери, мультимедійна акустика, штативи, мікрофони, подовжувачі, програмне забезпечення.

Угоду про співробітництво в рамках Українсько-швейцарського проекту «Розвиток медичної освіти» наш університет підписав 27 березня 2019 року у Києві під час засідання наглядової ради цього проєкту і першої спільної зустрічі його учасників проекту. ТНМУ отримав право на реалізацію проєктних завдань у двох напрямках – загальна практика та сімейна медицина і навчання медсестер.

«Розвиток медичної освіти» започаткований Швейцарським інститутом тропічної медицини та громадського здоров’я за підтримки Швейцарської агенції з розвитку та співробітництва. Основним його завданням є допомога університетам у впровадженні освітніх інновацій в рамках реформи медичної освіти МОЗ України.

Проект спрямований на медичні університети, де здобувають освіту майбутні лікарі загальної практики та сімейної медицини, а також керівники закладів, у яких надається первинна медична допомога. Також проект розрахований на медичні освітні інституції для медсестер – училищ, коледжів, факультетів, інститутів медсестринства.

Прес-скретар ТНМУ Яніна Чайківська.