Меню Закрити

У ТНМУ відбувся Online Bar Camp for Ukrainian Higher Education Managers

6 травня 2022 року відбувся Online Bar Camp for Ukrainian Higher Education Managers, організований спільно університетом Мюнстера та Ганноверським університетом імені Лейбніца (Німеччина) в рамках the THEA Ukraine Project (FHH Münster) в кооперації з MoI (Management of internationalization) Ukraine Projects (LUH), в якому взяли участь професорка Шевчук Оксана Олегівна, керівник наукового відділу та доцентка Гусак Софія Романівна, виконуюча обов’язки керівника центру вдосконалення педагогічної та фахової майстерності викладачів.

Захід влаштований для університетських освітніх менеджерів, які зацікавлені в активному спілкуванні та обміні інформацією за актуальними темами інтернаціоналізації та управління вищою освітою.

The Bar Camp – це такий формат інтерактивного обміну, коли після короткої вступної частини далі все залежить від ініціативи самих учасників: їм пропонується внести власні пропозиції щодо тем для обговорення у групах. Після того всі учасники можуть вільно вибирати, які тематичні сесії вони хотіли б відвідати.

THEA Ukraine (https://en.fh-muenster.de/WWWeiterbildungen/thea-ukraine-startseite.php) – це програма професійного розвитку для адміністраторів вищої освіти України у сфері інтернаціоналізації в управлінні вищою освітою та наукою, що поєднує елементи навчання та надає консультативну підтримку в сфері проектного менеджменту. Окрім цього програма має на меті сприяти плідній співпраці між німецькими та українськими вченими та адміністраторами та створити професійні регіональні мережі в Україні.

MoI (Management of internationalisation) Ukraine Project «Управління інтернаціоналізацією та німецько-українське академічне співробітництво» розроблено Міжнародним офісом при Leibniz Universität Hannover (LUH) в рамках програми DAAD. Ця програма «Підтримка інтернаціоналізації українських університетів – пропозиції підвищення кваліфікації для університетських адміністраторів українських університетів з управління освітою та наукою (2019-2021)» розроблена та адаптована до потреб німецько-українського академічного співробітництва. І зараз уже друга когорта менеджерів проходить навчання.

Інтерактивний формат онлайн-події, робота в малих група та групова дискусія якнайкраще сприяла досягненню поставлених цілей, обговоренню наукової діяльності в Україні в часі війни, обміну досвіду між менеджерами вищої освіти та пошуком рішень, як працювати в умовах кризи, не втратити науковий та кадровий потенціал.

Великий інтерес та жваву дискусію  викликала доповідь Оксани Зойменіх, співзасновниці Української академічної міжнародної мережі UKRAINET (https://ukrainet.eu/) та Німецько-українського академічного товариства (DUAG) на тему «Наукова дипломатія в часі кризи».

Було розкрито поняття наукової дипломатії, представлено напрацювання Української академічної міжнародної мережі UKRAINET, актуальні пропозиції для підтримки науковців України, грантові пропозиції та можливості стажування для молодих науковців, наукові онлайн-платформи.

Головними завданнями міжнародної мережі UKRAINET є налагодження академічної співпраці з Україною, покращення знання про Україну за кордоном і навпаки, підтримка кар’єрного розвитку членів мережі та молодих вчених в Україні,  популяризація українських вчених на міжнародній науковій арені та підтримка реформ в українській науці.

Під час цього заходу ми відчули велику підтримку  німецьких колег і бажання допомогти науковій спільноті України у ці важкі часи, які ми переживаємо.

Також в рамках заходу було презентовано програми підтримки для українських науковців, освітні та наукові програми, створені для українців в Україні та за кордоном, які надають можливості професійного розвитку та інтернаціоналізації науки.

Детальніше тут:

https://en.fh-muenster.de/WWWeiterbildungen-int/downloads/Bar_Camp_Presentation_Seumenicht.pdf

Інформацію надали Шевчук О.О., Гусак С.Р.