Меню Закрити

У ТНМУ відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Медико-соціальні проблеми дитячого віку»

20-21 жовтня 2022 року в Тернопільському національному медичному університеті ім. І.Горбачевського відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю «Медико-соціальні проблеми дитячого віку». Захід організовано кафедрою дитячих хвороб з дитячою хірургією.

В конференції взяли участь провідні фахівці з України та Португалії. Під час засідань заслухано й обговорено 26 наукових доповідей.

З вітальним словом до учасників конференції від імені ректора ТНМУ, професора Михайла Корди звернувся проректор з наукової роботи, професор Іван Кліщ.  Іван Миколайович звернув увагу на актуальність запропонованої тематики конференції, соціальну складову вакцинації, важливість її проведення, наголосив, що питання розладів харчування і первинних імунодефіцитів мають особливо важливе значення в сучасних умовах існування складнощів надання медичної допомоги дитячому населенню під час війни.

Відкриваючи І засідання «Розлади харчування у дітей» з привітанням і побажанням успіху до учасників наукового зібрання звернулася професор Оксана Боярчук – завідувач кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського. Вона представила доповідь на тему «Порушення харчування у дитини: білково-енергетична недостатність, FTT, ARFID… що криється за зрозумілими і не зовсім зрозумілими термінами?«, де розкрила нові підходи до етіології, класифікації, критеріїв діагностики білково-енергетичної недостатності у дітей, навела сучасні критерії FTT, ARFID синдромів у дітей.

Учасники конференції з цікавістю заслухали доповідь професора кафедри педіатрії №1 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, м.Київ  Наталії Балацької «Білково-енергетична недостатність пов’язана з хворобою», де доповідач розповіла про частоту виявлення білково-енергетичної недостатності при різній патології у дітей, розкрила патогенез хронічної білково-енергетичної недостатності, навела критерії REFЕЕDING-синдрому, привела цікаві власні клінічні спостереження.

Зацікавленість у слухачів мала доповідь доцента кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського Лесі Добровольської  на тему «Дефіцитні стани пов’язані з муковісцидозом у дітей». Доповідач зупинилась на питаннях клініки, діагностики муковісцидозу, навела результати проведеної роботи по виявленню вмісту вітамінів А, Е, Д у крові дітей з даною патологією, надала рекомендації по харчуванню, щоденні дози прийому вітамінів для корекції їх дефіциту.

Значний інтерес викликала доповідь проф. Jorge Amil Dias, São João University Hospital Center, Porto, Portugal на тему «Гастроінтестінальні захворювання у дітей, що впливають на стан харчування: діагностика та лікування», де були висвітлені основні причини, клініка і діагностика хронічної діареї у дітей. Професор Dias передав слова підтримки учасникам конференції та всьому українському народу у цей складний для України час та висловив побажання швидшої перемоги.

Про порушення харчової поведінки у дітей розповіла у своїй доповіді доцент кафедри психіатрії, наркології та медичної психології Тернопільського національного медичного університету ім.І.Горбачевського Олена Смашна.

Зацікавила присутніх доповідь доцента кафедри педіатрії №1 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, м.Київ Анастасії Горобець «Диференційований підхід до нутрітивної корекції при розладах харчової поведінки у дітей».

Цікавою була доповідьдоцентів кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського Олександри Шульгай і Павла Гощинського «Синдром Рапунцель у дітей: огляд літератури та особистий досвід», де був наведений власний клінічний випадок пацієнта з даною патологією.

З зацікавленням слухачі конференції прослухали доповідь доцента кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського Тетяни Гаріян на тему «BLW харчування: повернення до витоків чи інноваційна стратегія».

ІІ засідання конференції на тему  «Вроджені помилки імунітету» розпочалось з доповіді завідувача кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського професора Оксани Боярчук «Результати пілотного проєкту з неонатального скринінгу ТКІД у Тернопільській області».

Доповідач ознайомила учасників конференції з історією неонатального скринінгу, рідкісними станами, які викликають серйозні проблеми зі здоров’ям та не визначаються стандартними клінічними обстеженнями. Встановлено, що неонатальний скринінг ТКІД (тяжкий комбінований імунодефіцит) з використанням TREC чи TREC/KREC методу визначення Т- і В-лімфопенії дає можливість вчасно виявити ТКІД та інші первинні імунодефіцити. Було представлено результати першого пілотного проекту в Україні з неонатального скринінгу ТКІД, окреслено його користь для медицини і суспільства та виклики.

Завідувач лабораторії генетичних досліджень ДУ «Інститут спадкової патології Національної академії медичних наук України»,м.Львів доктор біологічних наук Галина Макух представила доповідь «Можливості та перспективи генетичної діагностики в Україні».

З цікавою доповіддю на тему «Виклики неонатального скринінгу, пов’язані з тривожністю батьків: шляхи подолання» виступила доцент кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського Наталія Ярема

Учасники конференції з цікавістю заслухали доповідь завідувача кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського професора Оксани Боярчук на тему «Діагностика та можливості лікування вроджених помилок імунітету: клінічні випадки». У своїй доповіді Оксана Романівна навела класифікацію,навела клінічні випадки, зосередила увагу доповідачів на можливостях діагностики і лікування основних вроджених помилок імунітету.

Актуальною та цікавою була доповідь завідувача кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології НМАПО,м.Київ професора Алли Волохи «Гіпер Іge синдром: аспекти диференційної діагностики з алергією».

Зацікавила присутніх доповідь завідувача кафедри педіатрії, імунології, інфекційних та рідкісних захворювань, ННІ Європейська медична школа, Міжнародний Європейський університет Анастасії Бондаренко на тему  «Спадковий ангіоневротичний набряк: можливості діагностики в Україні».

Другий день конференції  розпочався з секції «СТАНДАРТИ НАДАННЯ ДОПОМОГИ ДИТЯЧОМУ НАСЕЛЕННЮ». Першою з цікавою доповіддю виступила доцент кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського Олександра Шульгай, де розповіла присутнім стандарти ведення найбільш поширених станів у дітей віком до 5 років (у контексті інтегрованого ведення хвороб дитячого віку).

Доцент кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського Наталія Щербатюк представила доповідь  «Позалікарняна пневмонія у дітей в контексті стандарту якості надання медичної допомоги», де були висвітлені сучасні аспекти класифікації, діагностики, нові підходи до лікування пневмонії у дітей.

Ольга Федорців, професор кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського у своїй доповіді ознайомила слухачів з оновленими стандартами надання допомоги дітям з бронхіальною астмою.

Зацікавила присутніх доповідь Софії Левенець, доцента кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського «Грибкова алергія у дітей».

 Друге засідання секції «ВАКЦИНАЦІЯ У ДІТЕЙ» розпочала своєю доповіддю лікар-імунолог Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру Ярина Романишин, яка розповіла присутнім про вакцинацію дітей з ревматичними захворюваннями.

Професор кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського Ольга Федорців виступила з цікавою доповіддю «Вакцинкеровані інфекції в умовах війни: виклики і реалії».

Актуальною та цікавою була доповідь Ігоря Савчака з Західноукраїнського спеціалізованого медичного центру, м.Львів на тему екстренної вакцинопрофілактики правця і сказу у дітей.

Зацікавленість виявила у слухачів доповідь про вакцинацію у мандрівників доцента кафедри педіатрії, імунології, інфекційних та рідкісних захворювань медичної школи Європейського міжнародного університету Юрія Степановського.

Доцент кафедри педіатрії №2 Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського Іванна Горішна виступила з доповіддю на тему «Педіатричні аспекти вакцинації проти Сovid-19 в Україні».

З цікавою доповіддю про окремі питання вакцинації вагітних і матерів-годувальниць виступила доцент кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського Любов Волянська.

Значний інтерес у присутніх викликала доповідь доцента кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського Світлани Никитюк «Сучасні вакцини: види, склад, переваги і недоліки, перспективи на майбутнє».

З основними проблемами під час вакцинації дітей у своїй доповіді ознайомила присутніх асистент кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського Емілія Бурбела.

Учасники заходу подякували господарям конференції за конструктивний діалог, адже обмін досвідом та живе спілкування – це запорука надійного, успішного партнерства.

Інформація надана кафедрою дитячих хвороб з дитячою хірургією. Світлини організаторів заходу.