Меню Закрити

Аспірантка ТНМУ стажувалася в Університеті Сантьяго де Компостела у рамках програми Erasmus+

Аспірантка кафедри фармакології з клінічною фармакологією Світлана Палій у рамках програми Erasmus+ КА107 проходила фахове стажування в Університеті Сантьяго де Компостела (Сантьяго де Компостела, Іспанія) з березня 2022 по квітень 2023 року.

Палій С.М. стажувалася у науковій кардіоваскулярній групі (Cardiovascular Area) під керівництвом професора Езекєля Альвареса Кастро на базі СiMUS (Науково-дослідний центр молекулярної медицини та хронічних захворювань).

Основною метою стажування було розробити та апробувати метод «organ-on-a-chip» для дослідження ендотеліальної дисфункції і встановити молекулярні механізми розвитку ендотеліальної дисфункції.

За час стажування Світлана ознайомилася з новим експериментальним методом – аналіз функції ендотеліальних клітин в умовах потоку в мікрофлюїдній системі.

Разом зі своїми наставниками розробила план дослідницького проекту для аналізу ендотеліальної дисфункції в рідинній моделі in vitro: встановила конкретні експериментальні умови (умови напруги потоку/зсуву, умови для клітин HUVEC, концентрації стимулів) та почала застосовувати більш реалістичну модель для аналізу функцій ендотелію. Зрозуміла вимоги до виготовлення та дизайну мікрофлюїдних чіпів. Розробила та апробувала метод «орган на чіпі» для дослідження ендотеліальної дисфункції.

Світлана здобула навички роботи з первинними ендотеліальними клітинами пупкової вени людини (HUVECs). Навчилась підтримувати їх в живильному середовищі, перещеплювати відповідно до коефіцієнту їхнього множення, підготовлювати клітини HUVEC до експериментів, а також культивувати їх у 3D-системах в умовах потоку (organ-on-a-chip). Неодноразово проводила дослідження ендотеліальних клітин в мікрофлюїдних каналах динамічної та статичної моделей відповідно до попередньо розробленого плану.

Під наглядом техніків Pilar Gueiro Lopez: навчилась готувати розчини необхідні для експериментів та Lucia Alvarino Sanjurio: зрозуміла принцип дії проточного цитометра та навчилась працювати із різними видами мікроскопів, а саме: Leica DMI6000B fully automated inverted researcher microscope, Confocal Microscope – Leica Microsystem  та імунофлюорисцентними мікроскопами Olympus. Отримані зображення опрацьовувала у програмах «LAS X», «Aivia Community 11.0.1» та «ImageJ». 

Розробила експериментальну модель для аналізу впливу прозапальних стимулів на ендотеліальні клітини в біоміметичному контексті та отримала результати, які будуть представлені на 2nd WORKSHOP ON ENDOTHILIUM – FROM PHYSIOLOGY TO DISEASE MECHANISMS який відбудеться 9 червня 2023 року у Сантіаго де Компостела, Іспанія.

11-12 червня 2022 року разом з командою презентувала постер на 1му CiMUS Симпозіумі «From bench to human translational research» на тему «Vessel-on-a-chip: advanced in vitro model for endothelial function analysis».

13-14 січня 2023 року відбувалась кардіологічна конференція CardioCHUS 2023 на якій команда Світлани Палій презентувала результати та успіхи яких, вдалось досягнути протягом 2022 року.

19 січня разом із командою BFlow проводили лекцію «BFlow, example of translating an idea from the lab to the needs of the pharmaceutical industry». Лекція проводилась у театрі CiMUS, опісля відбувався майстер-клас з роботи мікрофлюїдних органів.

Разом з командами науковців USC та ТНМУ опублікували оглядову статтю «Vessels-on-a-Chip: A Powerful Tool for Investigating Endothelial COVID-19 Fingerprints».

За час стажування відвідала велику кількість лекцій та майстер-класів за підтримки USC (Університет Сантьяго де Компостела). Презентації нових розробок дали змогу зрозуміти, як ті чи інші «новинки» працюють та яких результатів можна досягнути використовуючи їх у своїй роботі.

За рік плідної праці та великої підтримки наставників (Шевчук О.О та Езекєля Альвареса) вдалось розробити ідею та втілити її в життя.


Завдяки програмі Erasmus+ КА107 перебуваючи в Сантьяго-де-Коспостела, познайомилась з студентами та науковцями, знайшла багато друзів, відвідала декілька міст Іспанії та надзвичайно красиві локації.  Цей період дав змогу пізнати традиції Галісії та моїх друзів з різних куточків світу.

Досвід, здобутий під час мобільності дозволить розширити та впровадити нові сучасні методи молекулярної біології у наукових дослідженнях Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського, дасть поштовх для нових наукових ідей та вихід наукових результатів на якісно новий рівень.

Стажування створило нові можливості для співпраці між Університетами Сантьяго де Компостела та Тернопільським національним медичним університетом імені І.Горбачевського.

Щира подяка адміністрації та відділу міжнародних зв’язків Тернопільського національного медичного університету, а також куратору мобільності «Erasmus+ KA107» Ізабель Баррейро та професору Езекєлю Альваресу Кастро за можливість бути учасником програми та здобутий досвід.

Аспірантка кафедри фармакології з клінічною фармакологією Світланою Палій.