Меню Закрити

Чергове засідання консорціуму з реалізації проєкту SAFEMED+ відбулось у Вільнюсі (Литва): підбиваємо підсумки

Чергова зустріч членів міжнародного консорціуму з реалізації проєкту SAFEMED+ програми Erasmus+ КА2 CBHE «Симуляційне навчання на додипломному етапі медичної освіти для підвищення безпеки та якості обслуговування пацієнтів» відбулася у Вільнюсі 30-31 травня 2023 року.

Як раніше повідомлялось, участь у цьому проєкті беруть представники з Університету Сантьяго де Компостела (Іспанія), Вільнюського університету (Литва), Університету Катанії (Італія), Тбіліської медичної академії та Тбіліського державного медичного університету (Грузії), двох медичних університетів  Вірменії, Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського (Україна), Буковинського державного медичного університету (Україна).

ТНМУ представили заступник ректора з міжнародних зв’язків, координатор проєкту SAFEMED+ Наталія Лісничук, інституційний координатор програм Erasmus+, координатор проєкту SAFEMED+ Тетяна Ковальчук та член робочої групи з організації та впровадження ОСКІ в ТНМУ Наталія Бількевич.

Учасники зустрічі в рамках SAFEMED+. Вільнюс, 30-31.05.2023 р. (зліва направо: Наталія Лісничук, Тетяна Ковальчук, Наталія Бількевич)

Міжнародна команда SAFEMED+.

Упродовж трьох років наш університет є активним учасником проєкту SAFEMED+, і хоча цей час припав на період пандемії та війни в Україні, в рамках проєкту було проведено велику роботу: коштами цього гранту ЄС покращено наповнення навчальної бази симуляційного центру ТНМУ, що значно розширило можливості студентів для опрацювання практичних навичок; базуючись на кращому європейському досвіді, вдосконалено методику проведення об’єктивного структурованого клінічного іспиту (ОСКІ) в нашому університеті; робочі програми з симуляційного навчання сьогодні практично відповідають кращим зразкам країн Європи.

Плідна робота учасників проєкту на основних напрямках його діяльності добігає кінця, тому основними питаннями, що розглядались на зустрічі, була презентація кожним університетом-учасником своїх досягнень у рамках проєкту, а також  обговорення шляхів оприлюднення і поширення його результатів. Зокрема, здійснили фінальне обговорення попередньої версії посібника з організації ОСКІ та інших друкованих матеріалів.

Одним з важливих завдань проєкту було створення низки постерів з основних clinical skills, які можуть і будуть використані для навчання студентів як на базі центру симуляційного навчання університету, так і на базах профільних кафедр.

Нами було представлено 5 постерів:

Було надзвичайно приємно, коли всі учасники робочого зібрання одноголосно визнали наші постери одними з найкращих.

Окрім того, знайшла своє продовження тема організації ОСКІ з застосуванням комп’ютерно симульованих кейсів (CCS-ОSCE), у впровадженні яких зацікавлені усі університети, що беруть участь у проєкті, оскільки такий формат дає можливість підвищити достовірність результатів іспиту, перевірити клінічне мислення студентів  та зробити іспит більш адаптивним до мінливих сучасних реалій.

Зустріч розпочалась саме у той час, коли у більшості університетів-учасників проєкту відбувались іспити, у тому числі й ОСКІ, тому кожному було що розповісти про свої досягнення. Зазначимо, що ТНМУ в цьому плані є одним з найкращих, оскільки, не дивлячись на пандемію та війну у нашій країні, вдалось значно збільшити потужності симуляційного центру та організувати  практичну роботу студентів у ньому, збільшивши вдвічі кількість годин роботи студентів та ввести ці заняття у навчальні програми профільних кафедр, а також створити цілий модуль симуляційного тренінгу для студентів випускного курсу медичного факультету. Крім того, протягом роботи у проекті, постійно імплементували досвід європейських країн в методологію ОСКІ в ТНМУ, чому сприяла постійна участь у проєкті членів робочої групи з організації та впровадження цього іспиту в нашому університеті. Як результат, було вдосконалено методологічні підходи до проведення ОСКІ, створено методологічну базу для проведення іспиту  як частини ЄДКІ для студентів – випускників ТНМУ та успішно проведено цей іспит  на шостому курсі саме у новому форматі.

Наталія Бількевич доповідає про досягнення ТНМУ у проєкті.

Протягом двох днів  значна частина відведеного часу була присвячена тренінгу зі створення комп’ютерно симульованих кейсів для CCS-ОSCE, який проводили колеги з університету Сантьяго-де-Компостелла (Іспанія) Віктор Арче та Хосе Костойя. В університетах Іспанії CCS-ОSCE показав свій великий потенціал в умовах  дистанційної роботи студентів під час всесвітньої пандемії і на даний час включений до складу ОСКІ як частини загальнонаціонального кваліфікаційного іспиту. Для медичних ЗВО  України формат іспиту CCS-ОSCE може бути застосований у разі продовження  дистанційної роботи студентів, крім того, є оптимальним для оцінювання клінічного мислення студентів під час практичного іспиту.

Учасники тренінгу під час роботи на базі медичного факультету Вільнюського університету.

У першій студентській аудиторії медичного факультету Вільнюського університету, що в минулому слугувала анатомічним театром. Ці стіни дихають історією.

В музеї медичного факультету Університету.

Офлайн-зустрічі учасників проєкту є дуже результативними  щодо обміну досвідом та спільної роботи над реалізацією його цілей. За час спільних зустрічей усі учасники зблизились, знайшли багато точок дотику та немов стали однією великою «сім’єю SAFEMED+», яка планує продовження спільної роботи й обміну досвідом навіть після його закінчення.  

Подорож у Вільнюс дала змогу побувати у визначних місцях міста й доторкнутись до історії Литви. Не можемо не відзначити  дружнє ставлення литовців, яке ми відчували на вулицях Вільнюса,  де  українські прапори можна зустріти мало не на кожній вуличці його центральної частини.  

Під час екскурсії у замку Вільнюса, який одночасно слугує історичним музеєм. Біля стенду українських воєнних відзнак.

Вигляд на Вільнюс з найвищої точки міста – башти Гедемінаса.