Меню Закрити

Тренінги від CADUS для студентів ТНМУ

17 листопада 2023 року ТНМУ відвідали представники Берлінського офісу благодійної організації з надання першої медичної допомоги CADUS. Менеджер CADUS Луї Кеннеді (Louis Kennedy) та медичний координатор тренінгів Ед Янг (Ed Young) зустрілися з ректором ТНМУ Михайлом Кордою, обговорили питання тренінгової діяльності у ТНМУ і домовилися про подальшу співпрацю.

Міжнародна неурядова неприбуткова громадська організація CADUS функціонує упродовж дев’яти років. Її головний офіс розташований у Берліні.

В Україні CADUS розпочала діяльність на початку березня 2022 року. Досвід перших благодійних місій, співпраця з волонтерськими організаціями та медичними закладами засвідчили потребу спеціального навчання з надання першої медичної допомоги в надзвичайних ситуаціях – при вогнепальних пораненнях, травмах, опіках тощо. Якщо спочатку це були ситуативні заняття, то згодом вони переросли в повноцінну професійну програму підготовки, що включає 8 навчальних курсів і охоплює широкий спектр медичних послуг – від лікування травм до рятувальних заходів у надзвичайних ситуаціях. Сьогодні навчальні курси завершили більше 1500 осіб – мешканців Києва, Львова, Запоріжжя, Краматорська, Миколаєва та ін.

ТНМУ уклав угоду про співпрацю CADUS на початку вересня 2023 року.

13 листопада на базі центру симуляційного навчання ТНМУ представники CADUS провели тренінг «Початкове лікування травми» (Initial Trauma Management) для співробітників кафедри екстреної та симуляційної медицини, фахівців центру симуляційного навчання й інших зацікавлених осіб. Він був спрямований на опанування основ лікування травм і базувався на настановах тактичної допомоги пораненим в умовах бойових дій. Учасники тренінгу дізналися, як надавати самодопомогу та допомогу при травмах, використовуючи засоби, що входять до стандартного набору індивідуальної аптечки IFAK, навчилися швидко оцінювати стан потерпілого з травмою, використовувати турнікет, застосувати кровоспинні та гемостатичні пов’язки й тампонувати рани, опанували основні методи відкриття дихальних шляхів, безпечного підйому і переміщення постраждалих тощо.

14 листопада представниками CADUS було проведено тренінг «Вибухові травми» (Blast Injuries), мета якого — надати учасникам базові знання про механізми вибухових травм, типи вибухових ушкоджень та можливості їх лікування, сформувати навички, необхідні для ефективного розпізнавання, оцінювання та лікування вибухових травм.

          Усі учасники тренінгів від CADUS відзначили високу компетентність інструкторів, належне матеріально-технічне забезпечення, якість проведених занять з мінімумом теорії та максимумом відпрацювання навичок та практичних сценаріїв, що відповідає сучасним настановам з тактичної медицини та долікарської допомоги при травмі.

У ході зустрічі сторони домовились про проведення ще 5 тренінгів для студентів ТНМУ – майбутніх лікарів та парамедиків, які заплановано на грудень 2023 – січень 2024 років:

•         Початкове лікування травми (Initial Trauma Management)

•         Механічна вентиляція (Mechanical Ventilation)

•         Медичний педагогічний курс (Medical Educator)

•         Вибухові травми (Blast Injuries)

•         Випадки з великою кількістю постраждалих та медичне сортування (Mass Casualty Management).

Кожен з них триватиме 2 дні. Для участі в тренінгах будуть сформовані групи чисельністю від 25 до 30 осіб. Передбачається, що навчанням буде охоплено 150 студентів. Тренери CADUS – досвідчені фахівці-парамедики з США, Британії, Іспанії. Особливий акцент буде зроблено на специфіці надання домедичної допомоги в умовах бойових дій. Навчання відбувається на базі центру симуляційного навчання ТНМУ.

Крім цього, представники CADUS запропонували визначитися з тематикою майбутніх курсів, що цікавлять ТНМУ. Для цього в університеті буде проведено анкетування учасників навчального процесу, за результатами якого CADUS зможе розробити й запропонувати нові теми для тренінгів. 

Інформацію надав Ігор Гаврищак. Світлини Миколи Василечка.