Меню Закрити

Пілотування ОСКІ з віртуальною симуляцією клінічних кейсів в ТНМУ як імплементація результатів проєкту SAFEMED+

4 та 8 грудня 2023 року у Тернопільському національному медичному університеті імені І.Горбачевського студенти 4 та 5 курсів факультету іноземних студентів вперше складали ОСКІ з віртуальною симуляцією клінічних кейсів (computer-based case simulation OSCE). Цей підхід був напрацьований в результаті участі наших викладачів у проєкті SAFEMED+ «Симуляційне навчання на додипломному етапі медичної освіти для підвищення безпеки та якості обслуговування пацієнтів» програми Erasmus+ КA2 CBHE.

Під час іспиту студенти послідовно проходили 12 станцій з внутрішньої медицини (3 станції), педіатрії (3 станції), акушерства та гінекології (2 станції), хірургії (2 станції), анестезіології та інфекційних хвороб на 5 курсі та з внутрішньої медицини (3 станції), педіатрії (3 станції), хірургії (2 станції), неврології (2 станції), урології та психіатрії на 4 курсі.  Для проведення іспиту було використано платформу Moodle.

Для проведення іспиту були спеціально розроблені завдання у вигляді віртуальних кейсів. Кожен кейс включав 5-8 запитань відповідно до клінічної ситуації. На проходження однієї станції студенти мали 8 хвилин.

Підготовка віртуальних кейсів є нелегким завданням, яке вимагає творчого підходу, доброго знання Moodle, розуміння, які саме компоненти професійних компетентностей студентів можна перевірити. Тож з метою підготовки якісних сценаріїв викладачі пройшли навчання на курсах підвищення педагогічної майстерності «Новітні підходи в організації та проведенні ОСКІ. Застосування комп’ютерних технологій на станціях ОСКІ».

Робоча група з організації та проведення ОСКІ у складі провідного фахівця міжкафедрального навчально-тренінгового центру Надії Пасяки, доценток ТНМУ Наталії Галіяш, Наталії Петренко та Наталії Бількевич разом з деканом факультету іноземних студентів, проф. Марією Марущак та заступником декана, доц. Антоном Гантімуровим забезпечили всю підготовчу роботу та провели організаційні зустрічі зі студентами, щоб пояснити особливості складання цього іспиту, а також відповісти на усі їхні запитання.

Для студентів це був новий досвід, оскільки запитання до кейсу мали інший формат ніж зазвичай, і давали можливість продемонструвати свої знання в оцінці додаткових методів обстеження, розробці плану лікування, складанні плану розпитування тощо. Запропоноване в кінці іспиту опитування продемонструвало гарне сприйняття студентами такого формату іспиту.

Враховуючи, що організація та проведення ОСКІ – це є трудоємкий, часоємкий та ресурсний процес, досвід проведення ОСКІ з віртуальною симуляцією клінічних кейсів є важливий. Це може дати змогу перевести певні станції, зокрема ті, які стосуються перевірки таких складових клінічної компетентності студентів, як клінічне мислення, вміння застосувати діагностичний алгоритм, призначити лікування, орієнтуватися в етичних/юридичних питаннях, у віртуальний формат.

Щиро вдячні усім викладачам, які долучились до створення кейсів, Антону Чернецькому за технічну допомогу. Особлива подяка Акакію Сепашвілі з Tbilisi Medical Academy, який поділився досвідом організації computer-based case simulation OSCE для своїх студентів. Висловлюємо вдячність партнерам з проєкту SAFEMED+ за плідну співпрацю, а адміністрації нашого університету – за постійну підтримку наших ініціатив.   

Інформація надана робочою групою з організації та проведення ОСКІ в ТНМУ.

Світлини авторок.