Меню Закрити

Центр ментального здоров’я в ТНМУ розширює свою діяльність

Центр ментального здоров’я в Тернопільському національному медичному університеті розпочав свою діяльність 5 квітня 2024 року. Тут психологічну підтримку і допомогу надають кваліфіковані фахівці кафедри психіатрії, наркології та медичної психології, які завершили навчання за вузькоспеціалізованими психотерапевтичними напрямками, мають стажування і практичний досвід з підтримки ментального здоров’я. Викладачі, студенти, військовослужбовці, ветерани війни, тимчасово переміщені особи і загалом всі бажаючі мають можливість отримати професійну психологічну допомогу, покращити своє ментальне самопочуття під час ароматерапії, арттерапії, музикотерапії.

В ТНМУ упродовж п’яти років успішно діяв центр психологічного консультування, фахівці якого опікувалися психічним здоров’ям студентів і викладачів за їхніми запитами (зверненнями). Вони неодноразово допомагали покращити психічне самопочуття жителям Тернополя під час пандемії та на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Психологічна травматизація українців у зв’язку з військовою агресією має загальнонаціональний масштаб, тому виникла потреба у розширенні спектру надання послуг зі збереження ментального здоров’я. З метою надавати допомогу якомога більшій кількості людей, організації групових занять в Тернопільському національному медичному університеті було створено центр ментального здоров’я, керівником якого стала завідувач кафедри психіатрії, наркології та медичної психології, професор Олена Венгер. Сьогодні вона детальніше розповіла про те, що вдалося реалізувати упродовж декількох місяців роботи центру та плани на майбутнє.

– Розкажіть, будь ласка, про головну мету створення центру ментального здоров’я в нашому університеті.

– Наш центр розпочав роботу на волонтерських засадах в квітні цього року. Його робота загалом спрямована на підтримку та покращення ментального здоров’я студентів, працівників університету, внутрішньо переміщених осіб, військовослужбовців та їхніх сімей. Ми надаємо психологічну допомогу і консультації, організовуємо тренінги і семінари з питань ментального здоров’я, втілюємо в життя програми психологічної підтримки та реабілітації. Також одним з завдань центру є поширення інформації про ментальне здоров’я. Центр співпрацює з громадськими організаціями та іншими установами для покращення умов ментального здоров’я в суспільстві.

– Наскільки актуальним є діяльність такого центру в умовах повномасштабної війни?

– Діяльність центру ментального здоров’я в ТНМУ є надзвичайно актуальною сьогодні з огляду на декілька важливих чинників. Насамперед допомоги потребують внутрішньо переміщені особи, які через війну змушені були покинути свої домівки, втратили близьких. Це призвело до значного зростання рівня стресу, тривоги і психічних розладів. Інша категорія – це військовослужбовці та їхні сім’ї. Психологічна допомога є критично важливою для військових, які зазнали травм на полі бою, а також для їхніх сімей, які стикаються з емоційними і психологічними викликами.

Ми також спостерігаємо загальне зростання рівня депресій, тривоги та посттравматичного стресового розладу (ПТСР). Війна завжди призводить до соціально-економічної кризи. Остання провокує економічну нестабільність, втрату роботи та інші соціально-економічні фактори. Все це негативно впливає на психічне здоров’я населення.

В Україні також є недостатня кількість кваліфікованих фахівців, через що багато людей не мають доступу до якісної психологічної допомоги. Центр ментального здоров’я в ТНМУ може частково закрити цю прогалину своєю діяльністю. У центрі працюють мультидисциплінарні команди, які складаються з психіатрів, клінічних психологів та психотерапевтів. Вони надають психологічну, психіатричну, реабілітаційну та консультативну допомогу.

– Які методики для поліпшення ментального здоровя використовуються в центрі?

– У центрі ментального здоров’я використовуються різні методики для покращення ментального здоров’я. Наприклад, когнітивно-поведінкова терапія допомагає клієнтам ідентифікувати і змінювати негативні думки та поведінкові шаблони, які спричиняють або підтримують психічні розлади. Ця методика є дієвою для лікування депресії, тривожних розладів, ПТСР, обсесивно-компульсивного розладу тощо. Також наші фахівці використовують експозиційну терапію, яка передбачає систематичне та контрольоване підведення пацієнта до об’єктів або ситуацій, що викликають страх, з метою зниження чутливості до них. Вона ефективна, якщо в людини є фобії, ПТСР та обсесивно-компульсивний розлад. У нас відбуваються заняття з групової терапії, під час якої учасники діляться своїм досвідом і підтримують один одного під керівництвом терапевта, що сприяє відчуттю спільноти і зменшенню ізоляції. Цей метод добре діє в разі депресії, тривожних розладів. Він дієвий  у процесі реабілітації військових і внутрішньо переміщених осіб.

Також в центрі ментального здоров’я практикуємо травмотерапію, яка спрямована на обробку і зцілення травматичних спогадів і емоцій. Ще одна методика – це майндфулнес і медитація. Ці практики допомагають знижувати рівень стресу, підвищувати емоційну регуляцію і покращувати загальний стан ментального здоров’я.

  • Хто найчастіше звертається за допомогою до центру ментального здоров’я?

    – Як правило це студенти і викладачі нашого університету, внутрішньо переміщені особи, військові з їхніми родинами, різні категорії дітей з батьками та інші верстви населення, які дбають про своє ментальне здоров’я. Є ситуації, коли люди просто бачать вивіску і заходять до нас, розпитують про діяльність і залишаються на групові заняття. Спектр запитів, з якими звертаються до нас дуже широкий – від незначних реагувань тривожністю та короткочасних емоційних проявів до психологічних проблем та клінічно обумовленим психічних порушень.

    – Які заходи вдалося організувати за цей короткий час?

    – Фахівці центру ментального здоров’я організували три  майндфулнес групових заняття для студентів, військових та викладачів. Також двічі відбулися заходи «Лабораторія ресурсу. Практикум відновлення для попередження емоційного вигорання» для викладачів. Окрім того, ми організували захід з нагоди Дня захисту дітей. Працівники центру були спікерами на туристичному  форумі «Terno Tourism 2024. Внутрішній туризм як засіб емоційного відновлення: відпочинок, реабілітація, інклюзія та безбар’єрність», а також під час програми підвищення кваліфікації «Благодійна та волонтерська діяльність в умовах невизначеності». Ми зустрічалися з працівниками Карітасу щодо співпраці для надання психологічної допомоги вразливим категоріям населення. Фахівці центру організували зустріч «Дружня бесіда з психологом» для внутрішньопереміщених осіб.

    – Що у планах діяльності центру цього року?

    – Розширення спектру діяльності, співпраця з іншими кафедрами університету та налагодження синергічної діяльності з громадськими організаціями. Наприклад, кафедра медичної реабілітації звернулася з ініціативою робити сеанси голкотерапії в центрі ментального здоров’я. Викладачі кафедри фізичної терапії, ерготерапії та фізичного виховання готові робити розслабляючі масажі, заняття з йоги і танцювальної терапії. Ми раді всім, хто буде долучатися до роботи центру, щоб наші відвідувачі мали можливість широкого вибору і могли обрати той метод підтримки ментального здоров’я, який їм найкраще підходить.

    Спілкувалася прессекретар Яніна Чайківська.