«Ви пройшли славний шлях від невеликої лікувальної установи до одного з найпотужніших і провідних закладів психоневрологічного профілю України»

Обласна психоневрологічна лікарня відзначила 65-річчя з часу заснування

У жовтні 1958 року в Тернопільській обласній психоневрологічній лікарні прийняли першого пацієнта, а нещодавно цей найпотужніший медичний заклад краю відзначив свій ювілей. 65 років – це солідний вік для лікарні, яка весь цей період невпинно розбудовувалася, розвивалася й зараз має не лише досягнення та добру репутацію, а й славні традиції.

Урочиста академія та святковий концерт творчого колективу працівників лікарні з нагоди славної дати відбувся у стінах медичного закладу.

Ректор ТНМУ, член-кореспондент НАМН України, професор Михайло КОРДА подякував за активну співпрацю лікарні та нашого університету, зауваживши, що нині це одна з найкращих моделей співробітництва навчального закладу та установи практичної охорони здоров’я

З часу свого заснування Тернопільська обласна психоневрологічна лікарня досягнула високого рівня надання високоспеціалізованої медичної допомоги. Тут щорічно на стаціонарному лікуванні перебуває понад 17 тисяч пацієнтів. Наразі клініка є прикладом організації грамотного менеджменту з впровадження сучасної моделі надання своєчасної та якісної медичної допомоги пацієнтам у комфортних умовах.

Унікальність і запорука успіху Тернопільської обласної психоневрологічної лікарні – це блискучий професійний менеджмент генерального директора, науковця, заслуженого лікаря України Володимира Шкробота, який є ідейним натхненником, грамотним організатором і мудрим наставником для працівників, колег та всієї медичної спільноти.

«Вдячні Богу та Збройним силам України, відчуваємо підтримку держави, органів місцевого самоврядування, меценатів, науковців і всіх небайдужих людей. У ці буремні для України часи медики стоять на сторожі найціннішого – здоров’я та життя людини. Сумлінно й якісно виконують свій професійний обов’язок – надання вчасної та високоякісної допомоги краянам, внутрішньо переміщеним особам, військовим». Ці слова стали рефреном святкової імпрези.

Генеральний директор обласної психоневрологічної лікарні, заслужений лікар України Володимир ШКРОБОТ вручає грамоту завідувачу рентгенологічного відділення Ярославові КАЧАНОВСЬКОМУ

Привітати винуватців урочистостей прибули колеги, науковці Тернопільського національного медичного університету ім. Івана Горбачевського, друзі та вдячні пацієнти. Разом вшановували лікарів, медсестер, молодших медпрацівників і працівників адміністративно-господарського корпусу, дарували квіти та музичні дарунки, віншували на добро, щастя й славне життя у визволеній від російського окупанта Україні. Працівники отримали подарунки та відзнаки.

Прийшли привітати учасників свята представники влади. Заступник начальника Тернопільської ОВА Віктор Устенко у своєму вітальному слові, зокрема, подякував медичним працівникам за самовіддану працю та високий професіоналізм: «Прийміть найщиріші привітання й подячність за віддане служіння українському народу та його інтересам».

«У медицині головне вчасно та правильно встановити діагноз. Сьогодні ми могли переконатися, що коли є сучасне медичне обладнання, діагноз можна встановити з високою точністю. Багато також залежить від професійності лікаря», – зазначив у своєму вітальному слові перший заступник голови Тернопільської обласної ради Володимир Болєщук, наголосивши, що медики лікарні йдуть в ногу з часом, застосовують високі технології та допомагають одужати нашим військовим, у часи, коли відстоюємо незалежність української нації.

«65 років діяльності лікарні – це ціла епоха, адже зросло не одне покоління лікарів, які створили цей заклад та розвивали його. На вашому рахунку десятки тисяч успішно пролікованих пацієнтів. У вас є хороша матеріально-технічна база, якісне сучасне обладнання та колектив високопрофесійних фахівців, які лікують широкий спектр хвороб, а відтак продовжують людям життя», – мовив на урочистостях міський голова Тернополя Сергій Надал.

Радо зустріли присутні делегацію Тернопільського національного медичного університету імені Івана Горбачевського. Ректор ТНМУ, член-кореспондент НАМН України, заслужений діяч науки та техніки України, професор Михайло Корда привітав працівників лікарні від імені багатотисячної спільноти нашого університету з прекрасною датою: «65 років – це вже історія. Ви пройшли славний шлях від невеликої лікувальної установи до одного з найпотужніших і провідних закладів психоневрологічного профілю України. Нині ви відомі в Україні, всі знають, що наша психоневрологічна – найкраща серед профільних, а, можливо, й усіх лікарень країни. Зрозуміло, що нелегким і тривалим був шлях колективу до нинішнього ювілею у відрізок 65 років. За цей час змінилося кілька поколінь співробітників, багато з них тут працювали все своє професійне життя – від закінчення училища чи інституту та аж до виходу на пенсію. Але всі досягнення, які є у вас нині – це здобуток, надбання великого колективу, тих людей, що трудилися тут упродовж багатьох років». Михайло Корда зауважив, що працівникам закладу дуже пощастило з керівником, бо коли мова заходить про психоневрологічну лікарню, то вона завжди асоціюється з персоною її головного лікаря. Його ентузіазм, працездатність, жертовність, відданість справі та внесок у розвиток психоневрологічної лікарні просто захоплюють. Володимир Шкробот зі своєю командою завжди у пошуку, віднаходить передові інновації за кордоном і втілює їх в умовах психоневрологічної лікарні. Зрозуміло, що в нинішніх реаліях це непросто, бо потребує затрати великих ресурсів, допомоги влади, доброчинників, меценатів, але колективу лікарні це вдається, тож можемо нині спостерігати результат цієї праці.

Ректор також подякував за активну співпрацю лікарні та Тернопільського національного медичного університету, зауваживши, що нині це одна з найкращих моделей співробітництва навчального закладу та установи практичної охорони здоров’я. У лікарні розміщені чотири кафедри ТНМУ – неврології та психіатрії, а віднедавна також реабілітації та нейрохірургії. Без перебільшення, таких умов, які створили тут для навчання студентів, немає в жодному навчальному медичному закладі України, адже вчені мають можливість на цих клінічних базах впроваджувати наукові інновації, власні розробки, втілювати сучасні передові технології.

До слова, наші кафедри засновані також 1958 року на теренах психоневрологічної лікарні, отож наразі й у них свято.

«Дорогі друзі! Перед вами великі плани та амбітні цілі, які необхідно осягнути, але я цілковито впевнений, що з таким колективом ви обов’язково прийдете до своєї мети. Зрозуміло, що це непросто, бо сьогодення ставить високі вимоги, динаміка часу вимагає швидких інноваційних дій, конкурентноспроможних кроків, але вірю, що вам вдасться подолати всі перешкоди та досягнути мети, аби й надалі залишатися потужним медичним закладом серед багатьох інших лікарень України», – зазначив Михайло Корда в своїй промові та побажав працівникам лікарні міцного здоров’я, втілення всіх планів і мрій, сили та невичерпної любові до своєї праці, а також опіки Всевишнього в усіх починаннях.

Ще одна приємна подія відбулася того дня в обласній психоневрологічній лікарні. Після тотальної реконструкції відкрили оновлене нейрохірургічне відділення. Тепер тут ще комфортніші умови для пацієнтів, є сучасне обладнання, що дає змогу якісніше надавати медичні послуги. Вже цього місяця в оновленому відділенні приймуть перших пацієнтів. Нейрохірурги надаватимуть хірургічну допомогу пацієнтам з інсультом, хворим з патологіями хребта та військовим після поранень. Загалом відділення розраховане на 20 ліжко-місць. Усі палати обладнанні функціональними ліжками, де є монітор спостереження. А ще – тривожна кнопка, навіть у вбиральнях. У разі необхідності пацієнт зможе викликати медперсонал, розповів завідувач відділення Олексій Леонтьєв, подбали у відділенні й про безбар’єрний доступ. Головна ж родзинка цього підрозділу – апарат КТ, який придбали завдяки спільному проєкту Міністерства охорони здоров’я та Світового банку. Таких в Україні лише чотири. Всі послуги для військових і цивільних людей фінансує Національна служба здоров’я України.

Усі 65 років своєї натхненної праці медики Тернопільської обласної психоневрологічної лікарні були сповнені турботою про пацієнтів, про тих, хто інколи й втратив надію. Так було колись, так є й нині. Здоров’я всім працівникам цього медичного закладу, наснаги, оптимізму та енергії на многая-многая літ!

Лариса ЛУКАЩУК

Світлини Миколи ВАСИЛЕЧКА