Дванадцять світлих і мужніх облич, закарбованих на сторінках літопису ТНМУ

Дев’ятеро студентів і троє працівників нашого університету стали героями настінного календаря від ТНМУ на 2024 рік. Втім, рік тут має не основне значення. Справжня суть цього видання – залишити пам’ять на майбутнє, вшанувати людей, які працюють і навчаються поруч з нами та які вмить залишили все, відмовилися від відносно спокійного життя в тилу, аби захищати Україну від страшної московитської навали.

Керівниця Центру виховної роботи та культурного розвитку Марта РУДЕНКО ознайомлює з виданням

Як слушно мовить Андрій Галаван, провідний фахівець відділу інформаційних технологій ТНМУ: «Носити форму українського воїна зараз – величезна честь і відповідальність. Потрібно завжди бути готовим захищати свою Батьківщину, битися з її ворогами. Відповідальність за захист своєї країни потрібно нести гідно». На світлинах календаря також доцент кафедри фармакології з клінічною фармакологією Андрій Чорномидз, аспірант кафедри оперативної хірургії та клінічної анатомії Олексій Процайло, студенти медичного факультету Світлана Березна, Ольга Олішевська, Вадим Дальський та Віталій Скрупський, студенти навчально-наукового інституту медсестринства Вероніка Лапчак, Максим Фролов та Антон Корнішук, студент стоматологічного факультету Ярослав Кувіла, студент фармацевтичного факультету Михайло Плюта. Дванадцять світлих, мужніх і гарних облич, завдяки календарю закарбованих на славних сторінках літопису Тернопільського національного медичного університету ім. Івана Горбачевського.

Настінне видання дуже зацікавило й студентів

Зініціював створення цього пам’ятного календаря ректор ТНМУ, професор Михайло Корда. За втілення проєкту взялася керівниця Центру виховної роботи та культурного розвитку Марта Руденко. Як зауважує Марта Ігорівна, впродовж останніх років їй уже доводилося бачити кілька календарів зі світлинами військових, тож який вигляд матиме наше видання, уява підказала відразу. Спочатку вона зібрала дані в деканатах тих студентів, викладачів і працівників, які або воювали й уже демобілізувалися, або ж і нині перебувають на фронті. З кожним окремо знаходила зв’язок через соцмережі. Хтось одразу з натхненням відгукнувся на пропозицію, комусь потрібен був час обдумати, хтось відмовився з певних причин. «Найгіршими для мене були моменти, коли я надсилала повідомлення, кілька днів минало – а воно досі непрочитане, – зізнається Марта Руденко. – Дуже страшно було від того, бо лізли в голову різні думки. Та, врешті-решт, всі вийшли на зв’язок». Разом зі своїми світлинами герої календаря також надсилали кілька речень-звернень – тих слів, які б вони хотіли сказати всім цивільним людям або ж конкретно студентам нашого університету.

Після збору усього необхідного матеріалу до роботи взялося видавництво ТНМУ «Укрмедкнига». Готові календарі миттю розлетілися університетом. Спочатку їх роздали кожній кафедрі, втім, багато викладачів хотіли мати такий календар особисто – як пам’ятку для теперішніх і майбутніх студентів, які матимуть ким пишатися та з кого брати приклад. «Цінуйте своє життя та здоров’я, цінуйте кожен день і кожну мить! – звертається до них на сторінках календаря студент ННІ медсестринства Антон Корнішук. – І навчайтеся, готуйтеся, допомагайте військовим, бо лише так можна наблизити нашу Перемогу!». «Для Перемоги у війні потрібно, щоб кожен виконував своє бойове завдання, – наголошує доцент кафедри фармакології з клінічною фармакологією Андрій Чорномидз. – Для когось це захист Батьківщини у лавах Збройних сил України, для когось – допомога військовим та забезпечення надійного тилу. Для студентів-медиків навчання повинно стати бойовим завданням заради пам’яті про сотні загиблих військових медиків, надалі – заради відновлення нашої країни».

Мар’яна ЮХНО-ЛУЧКА

Світлини Миколи ВАСИЛЕЧКА