Кандидатів з нагородження відзнакою за професіоналізм і милосердя – орденом Святого Пантелеймона цьогоріч визначатимуть у трьох номінаціях

Конкурсний сезон з нагородження відзнакою за професіоналізм і милосердя – орденом Святого Пантелеймона розпочали. Голова Поважної ради відзнаки Василь Князевич на початку нинішнього тижня в онлайн-форматі мав зустріч з членами регіональної ради Тернопільської області.

Уже 145 осіб з часу заснування медичного Оскара удостоїлися ордена Св. Пантелеймона, серед яких і семеро іноземних громадян. Є також 18 лавреатів медалі Св. Пантелеймона, яку вручають молодим медичним працівникам. Незабаром, як зазначив Василь Князевич, приймуть кодекс честі для нагороджених відзнакою за професіоналізм і милосердя.

Членам регіональної ради Тернопільської області пан Василь також детально розповів, за якими номінаціями цьогоріч проводитимуть відбір кандидатів на здобуття ордена Св. Пантелеймона. Визначили три категорії. Для цивільних і військових медиків номінації носять назву «За самовіддане служіння українському народу, мужність і стійкість у боротьбі за здоров’я українців, за свободу та незалежність України у війні з російським агресором». Відбором номінантів у цих конкурсних царинах займаються регіональні ради.

Але вперше нинішнього року почали свою діяльність і закордонні ради відзнаки за професіоналізм і милосердя – ордена Святого Пантелеймона. Наразі вже працюють десять таких структур. Є намір на різних континентах цьогоріч створити двадцять закордонних рад, а в подальшому організувати їх якнайбільше в різних країнах світу. Ці ради визначатимуть кандидатів серед іноземних громадян та організацій/установ у номінації «За вагомий внесок у боротьбі українського народу за свободу та незалежність».

Торік уперше взялися організовувати Пантелеймонівські заходи, на яких урочисто представляли номінантів на медичний Оскар. Цього року такі урочистості теж відбуватимуться, до того ж не лише в Україні, а й за кордоном. Щоправда, як зауважив Василь Князевич, за межами нашої держави Пантелеймонівські заходи матимуть подячний характер, адже під час їх проведення дякуватимуть громадянам певної країни за підтримку України.

Голова регіональної ради відзнаки за професіоналізм і милосердя – ордена Святого Пантелеймона Тернопільської області, ректор Тернопільського національного медичного університету імені Івана Горбачевського, професор Михайла Корда під час онлайн-зустрічі, зокрема, підкреслив, що бути нагородженим таким орденом почесно не лише для медиків, мати його лавреатів престижно й для краю. Зокрема, торік регіональна рада висунула на здобуття високої медичної нагороди в двох номінаціях військового медика Володимира Лісовського та в.о. завідувача відділення інтервенційної радіології, кардіології та реперфузійної терапії Тернопільської обласної лікарні Богдана Маслія. Обидва вони удостоїлися медичного Оскара. «Ми братимемо посильну участь у всіх подальших заходах та активностях, що пов’язані з відбором номінантів і нагородженням відзнакою за професіоналізм і милосердя – орденом Святого Пантелеймона», – зазначив Михайло Корда.

Принагідно зауважити, що кандидатури на конкурсний відбір на удостоєння ордена Святого Пантелеймона можуть подавати асоціації медичних працівників, громадські організації, що працюють у сфері охорони здоров’я, лікувально-профілактичні установи різних форм власності, наукові медичні установи.

Кандидатів спочатку відбирає регіональна, потім – національна експертні ради, а завершує Поважна рада, до складу якої ввійшли відомі в країні академіки, релігійні діячі, політики.

Урочиста церемонія нагородження медичним Оскаром цьогоріч відбудеться 27 липня – у День Святого великомученика й цілителя Пантелеймона та в День медичного працівника.

Микола ВІЛЬШАНЕНКО