Нагородили переможців конкурсу «Студент 2023 року ТНМУ»

Під час чергового планового засідання вченої ради Тернопільського національного медичного університету імені Івана Горбачевського ректор ТНМУ, професор Михайло Корда вручив відзнаки найкращим студентам нашого вишу за їхні досягнення в навчанні, науці, творчості, спорті, волонтерській та громадській діяльностях упродовж 2023 року.

Нагадаємо, що проєкт «Найкращий студент року» втілюють у ТНМУ вже тривалий час і він став традиційним. Наприкінці кожного календарного року відбувається конкурс на здобуття перемоги у шести номінаціях. У відборі можуть брати участь студенти денної форми навчання 1-6 курсів, які мають високі показники у навчанні, займаються науково-дослідною роботою, беруть активну участь у житті університету загалом. Для участі потрібно подати до Центру виховної роботи та культурного розвитку ТНМУ заповнену анкету та копії документів, що засвідчують успіхи студента (дипломів, відзнак, грамот, подяк, наукових статей, патентів). Переможців визначає спеціальна конкурсна комісія.

Переможці конкурсу «Найкращий студент 2023 року» разом з ректором ТНМУ, професором Михайлом КОРДОЮ й керівницею Центру виховної роботи та культурного розвитку Мартою РУДЕНКО

Отож, переможці конкурсу «Студент 2023 року ТНМУ».

У номінації «За відмінні успіхи в навчанні» перемогу здобула студентка 6 курсу медичного факультету Наталія Гнатьо, яка має найвищий середній бал за 2023 рік. На запитання, що передусім потрібно для того, аби отримувати такі успішні результати, Наталя відповідає коротко та звично: «Нічого більше, крім того, що вчитися». Студентка зізнається, що не раз заради навчання їй доводиться жертвувати сном і часом, менше приділяти увагу рідним і друзям. Усе має свою ціну, та, як вона переконалася, й винагороду в майбутньому. Найскладніше Наталі було навчатися не на першому, всупереч розповсюдженому твердженню багатьох студентів, а на п’ятому курсі. «Найважчою тоді була літня сесія: п’ять усних екзаменів, безліч тестів. Та дякувати Богу, все вдалося. Насправді без Божої допомоги, що надає мені натхнення й наполегливості, та підтримки рідних хтозна чи цього досягла б», – підсумовує Наталія Гнатьо.

У номінації «За вагомі досягнення в науковій роботі» (премія імені Івана Горбачевського) найкращою стала студентка 6 курсу медичного факультету Тетяна Подільська, яка нині очолює Студентське наукове товариство ТНМУ. У Тетяни просто величезний список наукових досягнень за минулий рік! Це зокрема:

– стаття «Gestational diabetus mellitus and its complications, role of desynchronosis in pathogenesis (a review)» у журналі «Патологія» (WEB OF SCIENCE) – автори М.Р. Хара, І.В. Корда, Т.І. Подільська;

– 4 th International Medical Students Conference IMEDSCOP 2023, міжнародний рівень, 23 березня 2023 р.;

– Х Міжнародний медико-фармацевтичний конгрес студентів і молодих вчених, міжнародний рівень, 4-7 квітня 2023 р.;

– 84-ий Всеукраїнський науковий медичний конгрес студентів і молодих вчених, 13-14 квітня 2023 р., дипломи ІІ і ІІІ ступеня;

– Всеукраїнський конкурс наукових робіт, 15 травня 2023 р., диплом ІІІ ступеня;

– XXVII Конгрес студентів і молодих учених, 10-12 квітня, диплом І ступеня (секція «Акушерство та гінекологія»), диплом І ступеня (секція «Експериментальна медицина»), диплом І ступеня (секція «Педіатрія»), диплом І ступеня (секція «Хірургія»), диплом ІІ ступеня (секція «Кардіологія, ревматологія»), диплом ІІІ ступеня (секція «Педіатрія»);

– 83 Lviv Young Scientists International Conference, міжнародний рівень, 14-15 листопада 2023 р., дипломи ІІ і ІІІ ступеня;

– стажування у Польщі за польсько-американською програмою «Study Tours to Poland», 6-16 жовтня 2023 р.

Тетяна зауважує, що отримати для неї відзнаку в цій номінації – надзвичайно цінно, адже наш університет і, власне, її наукова діяльність у ньому посідають дуже вагому частину її життя. «Багато труднощів було пройдено та подолано, але це лише спонукало мене змінювати підхід, шукати рішення й зростати, – зауважує вона. – Дуже вдячна всім, хто сприяв моєму розвиткові в науці, й усім причетним до здобуття моєї перемоги».

Студентка 6 курсу медичного факультету Яна Чайка виборола перемогу в номінації «За вагомі досягнення в розвитку культури». Вона, зокрема, здійснювала патріотично-культурну роботу з молоддю у військово-патріотичному таборі «Подільсько-Волинська Січ», що відбувся протягом літа 2023 року. Навчала також володіти сучасною зброєю, а саме елементам збирання та розбирання зброї, стрільбі по цілі, навичкам тактичної та цивільної медичної допомоги, проходженню смуг перешкод, орієнтуванню на місцевості. Навчала дітей історії українського народу, демонструвала історичні фільми та проводила гру з історичними персоналіями. Яна організувала турнір пам’яті Героя Тараса Бучка з мініфутболу 6х6 серед гравців 35+ з проведенням збору коштів на квадрокоптер для 66-го батальйону 103-ї бригади ТрО. Як учасниця ГО «Інститут досліджень національної спадщини» успішно організувала та провела низку заходів, серед яких вшанування 300-річчя з дня народження Григорія Сковороди.

Яна наголошує, що ця нагорода для неї – це насамперед показник того, що кожне наше зусилля є поміченим. «Тобто все, що ми робимо, але лише зі щирим серцем і натхненно, ніколи не минає даремно, це завжди бачать і цінують, – переконана вона. – Що потрібно, аби отримати нагороду? Насамперед не думати про неї. Просто робити те, що любиш, допомагати іншим – і твої старання так чи інакше обов’язково помітять».

У номінації «За активну волонтерську діяльність» відзначили студента 4 курсу медичного факультету Назарія Крулика. Він – організатор проєктів «Миколай про тебе не забуде» для родин, які перебувають у важких життєвих обставинах, та сімей внутрішньо переміщених осіб, «Я – донор» задля популяризації донорського руху серед студентів ТНМУ та «Скринька милосердя» для допомоги пацієнтам гематологічного відділення дитячої лікарні.

Назарій вважає, що ця нагорода – для кожного, хто долучався до доброчинних справ, які він безпосередньо організовував. «Надзвичайно приємно отримувати такі відзнаки, – зізнається хлопець, – адже це дає стимул працювати й надалі та ще більше волонтерити. Це надихає насправді». На запитання, чому він обирає волонтерство, Назарій відповідає, що, на його погляд, будь-який лікар, будь-який медичний працівник має, крім своєї основної роботи – позбуватися захворювань, повинен ще й допомагати людям: «Наша професія надзвичайно благородна, тож ми маємо завжди допомагати різними добрими справами тим, кому це потрібно».

Найкращою в номінації «За вагомі досягнення у спорті» стала студентка першого курсу медичного факультету Ольга Татарин, яка посіла друге місце в багатоборстві та третє місце у фіналах на вільних вправах на розряд майстра спорту зі спортивної гімнастики на відкритому чемпіонаті Тернопільської області, 4 місце на відкритому чемпіонаті України (м. Кропивницький), торік отримала розряд майстра спорту України. Ольга каже, що ця нагорода є для неї дуже важливою, адже спорту вона присвятила більшу частину свого життя: «Отримати таку відзнаку не в межах спортивних заходів, а саме в медичному університеті – для мене дуже цінно». Ольга Татарин вважає, що це вагомий показник високої якості нашого університету, оскільки, крім навчання, кожен тут може знайти собі захоплення, улюблене заняття, займатися додатково, всебічно розвиватися та вдосконалюватися. Вона радить усім студентам якнайширше використовувати можливості, що їх надає ТНМУ.

«Насамперед треба розуміти: якщо робиш щось не від серця, якщо працюєш для того, щоб отримати грамоту чи якусь винагороду, – це не та діяльність, якою тобі треба займатися», – мовить студентка 1 курсу спеціальності «Громадське здоров’я» Світлана Березна, яка перемогла в номінації «За активну громадянську позицію». На нагородження вона прибула з фронту, наступного дня знову повернулася туди. Світлана Березна – інструкторка курсів з тактичної медицини для військовослужбовців і різноманітних служб України. Евакуйовувала цивільних осіб та поранених військових на Лиманському, Херсонському, Куп’янському та Бахмутському напрямках. Відкриває збори на витратні матеріали для навчання та комплектувальні для бойових медиків, авто, БпЛА. Закінчила торік курс ATLS в Uniformed Services University, є сертифікованою інструкторкою від NAEMT, Всеукраїнської ради реанімації. За час своєї діяльності підготувала майже 40 тисяч військовослужбовців з різним рівнем знань домедичної допомоги.

Світлана зізнається, що звістка про нагороду застала її зненацька, була неочікуваною та дуже приємною, адже завжди тішить, коли власні старання відзначають інші, це має значення для кожного. Освіта, яку вона здобуває в ТНМУ, не перша, тож, маючи вже вагомий досвід, Світлана Березна звертається до студентів: «Вчіться дуже багато та якісно. Вже той факт, ким ви є, в якому напрямку рухаєтеся, який фах для себе обрали, – це вже великий внесок у нашу Перемогу, яку ми всі спільно творимо».

Мар’яна ЮХНО-ЛУЧКА

Світлина Миколи ВАСИЛЕЧКА