Непримітний, але корисний топінамбур

Сонячний корінь, дикий соняшник, єрусалимський артишок, земляна груша, як лише не називають цей коренеплід, який насправді носить назву топінамбур. Хімічний склад цього продукту воістину унікальний, у ньому міститься безліч потрібних і корисних речовин, які володіють потужними цілющими властивостями. Користь топінамбура для здоров’я очевидна й дуже значна.

Топінамбур відрізняється від інших овочів підвищеним вмістом білка та великою кількістю природного аналога інсуліну – інуліну, який легко засвоюється організмом. Гідроліз цієї речовини призводить до утворення фруктози, нешкідливої для діабетиків. Тому введення в раціон бульб топінамбура сприятливо впливає на обмін речовин за цукрового діабету.

Інулін корисний не лише хворим на діабет, він чинить позитивну дію на організм будь-якої людини. Інулін під час потрапляння в травний тракт під дією соляної кислоти та ферментів розщеплюється на окремі ланцюжки молекул фруктози, які згодом проникають у кров. Нерозщеплена частина інуліну швидко виходить з організму, зв’язуючи собою непотрібні організмові речовини, як-от: радіонукліди, важкі метали, жирні кислоти, кристали холестерину, токсини й жирні кислоти.

Топінамбур багатий на клітковину, пектин, збагачений органічними кислотами, незамінними амінокислотами й мікроелементами. Особливо високий у ньому вміст кремнію та калію. Солі калію, як відомо, підтримують серцевий м’яз. Завдяки великій кількості кремнію, топінамбур зміцнює серцево-судинну систему людини. Вітамінів С, В1 і В2 (потрібні для підтримання нервової системи, хорошого стану шкіри, волосся) в топінамбурі більше, ніж у буряку та моркві, втричі.

Звичайній людині, щоб задовольнити добову потребу у вітаміні С, достатньо буде з’їсти 200 г бульб, а в кремнії – всього 50 г коренеплоду. Біологічно активні речовини повною мірою проявляють себе лише у сирому продукті, їсти топінамбур бажано разом зі шкіркою, адже саме під нею сконцентрований кремній.

Харчова цінність топінамбура на 100 г така: 2,1 г білків, 0,1 г жирів, 12,8 г вуглеводів. При цьому топінамбур містить клітковину, органічні кислоти, воду, моно- й дисахариди, крохмаль, золу.

Введення в раціон топінамбура сприятливо впливає на всю систему травлення, запобігає розвитку багатьох захворювань. Речовини, що містяться в цій бульбі, сприяють відтоку жовчі із жовчного міхура й печінки. Органічні кислоти нейтралізують агресивні вільні радикали та недоокиснені продукти обміну. При цьому нормалізуються фізіологічні лужні реакції, потрібні для повноцінного ферментування їжі.

Топінамбур підвищує стійкість до бактеріальних і вірусних інфекцій травних органів, а також до різних паразитів (лямблії, опісторхіси, токсоплазми тощо). Він нормалізує кишкову мікрофлору, а отже, допомагає позбутися дисбактеріозу.

При цьому калорійність продукту – лише 61 ккал на 100 г продукту, що дає підстави вживати топінамбур у звичайному та дієтичному харчуванні.

Топінамбур протипоказаний за індивідуальної непереносності.

Цілющі напої

Свіжовичавлений сік. У разі діабету топінамбур можна використовувати у вигляді соку. Для цього потрібно добре вимити бульби й очистити їх, далі пропустити через соковичавлювач чи подрібнити й відтиснути.

Пити завжди потрібно тільки свіжий сік, розведений водою 1:1. Приймати тричі на день по пів склянки. Курс лікування – 14 днів. Після цього зробити перерву (10 днів). Потім знову повторити курс. Цей чудовий сік добре знижує вміст цукру в крові. Він також володіє великою кількістю корисних властивостей, наприклад, регулює кислотність шлункового соку.

Настій. Лікувати діабет за допомогою топінамбура можна, використовуючи такий рецепт. Бульби топінамбура ретельно вимити й подрібнити. 4 ст. л. отриманої маси залити 1 л окропу, дати постояти 3 години. Такий настій потрібно пити, як чай протягом дня.

Талий сік. Талий сік отримують унаслідок танення попередньо замороженого свіжовичавленого соку топінамбура. Деякі вважають його особливо корисним. Адже в момент переходу в твердий стан відбуваються якісні зміни кристалічної структури напою: майже 100% молекул соку перетворюються в єдиний тип, тобто він структурується.

Потрібно поставити свіжовичавлений сік топінамбура в морозильну камеру. Після замерзання його дістають і розморожують. Сік потрібно відразу ж випити, адже через кілька годин він втратить свої набуті під час заморожування властивості.

Існує думка, що талий сік топінамбура – найпотужніший біостимулятор. Йому немає рівних за ефективністю для лікування та профілактики цукрового діабету, захворювань травного тракту, печінки, нирок. Талий сік запобігає появі злоякісних новоутворень, сприяє зменшенню серцевого болю та розсмоктуванню тромбів коронарних судин серця, зниженню рівня холестерину в крові й поліпшенню обміну речовин.

Талий сік топінамбура допомагає призупинити рясні гемороїдальні кровотечі та біль, поліпшує кровообіг нижніх кінцівок і полегшує стан ніг за варикозного розширення вен. Це корисний засіб від патологічної схильності до повноти.

Протягом дня бажано випивати від 1 до 2 склянок цього напою. Першу склянку потрібно випити, не поспішаючи, невеликими ковтками: робити це краще вранці, натщесерце, за годину до їди. Іншу порцію соку рекомендують випити протягом дня за 3-4 прийоми.

Корисні кулінарні рецепти

Топінамбур корисно їсти вареним і сирим, робити це потрібно щодня.

Те, що за цукрового діабету страви з топінамбуром приносять величезну користь, давно вже доведено науково. Примітно: якщо людина їсть топінамбур систематично, вона не лише запобігає захворюванню, а й стає здоровішою загалом, наприклад, земляна груша досить ефективно впливає на зір, поліпшуючи його.

Квашений топінамбур. Бульби очистити й промити, нарізати тонкими пластинками, укласти пластами в емальовану каструлю чи ж чисту скляну банку, залити підсоленою водою (2 ст. л. солі на 1 л води), залишити на кілька днів. Квашений топінамбур готовий. Його можна використовувати під час приготування салатів, а також, як гарнір до гарячих і холодних страв.

Квас. Із бульб топінамбура можна зробити чудовий квас, який не поступається цілющими властивостями соку.

Вимити бульби, нарізати кубиками, залити холодною перевареною водою й поставити в тепле місце. Для прискорення процесу бродіння додати трохи дріжджів. Через 2-4 доби напій буде готовий. Пити по одній склянці щодня.

Лілія ЛУКАШ