Дієтологи назвали найбільш корисний напій. Ним виявився березовий сік, і не будь-який, а той, що збирають наприкінці березня та на початку квітня.
Лікарі кажуть, що березовий сік допомагає впоратися організму з авітамінозом, депресією, втомою, слабкістю або неуважністю. Його необхідно пити протягом 2-3 тижнів по три склянки на день перед їжею. Не можна пити березовий сік тим, у кого алергія на пилок берези.
Дослідження підтверджують, що березовий сік містить велику кількість корисних речовин: залізо, кальцій, калій, органічні кислоти, мінеральні та дубильні речовини, фруктозу, глюкозу й фітонциди. Березовий сік допомагає запобігти появі каменів у сечовому міхурі, його корисно вживати за бронхіту, цинги, туберкульозу, артриту, ревматизму, радикуліту, захворюваннях печінки та шлунка, а також головному болі та венеричних захворюваннях.
Березовий сік сприятливо впливає на імунітет людини, підвищуючи його опірність до алергічних та інфекційних хвороб. Лікарі рекомендують використовувати березовий сік для протирань при сухості шкіри, екземі. Можна зробити таку маску: змішати 2 ст.л. березового соку з 1 ст.л. сметани і 1 ч.л. меду. Нанести на обличчя й змити через 15 хвилин. Завдяки цій процедурі шкіра стане матовою та свіжою.
Також березовий сік корисний для волосся. Ним потрібно промивати волосся, щоб зникла лупа, з’явився блиск. Для цього вам згодиться і настоянка з березового листя.
Березово-вівсяний напій. 1 склянку добре промитого вівса залити 1,5 л березового соку, настояти в холодильнику 10-12 годин, поставити на вогонь, довести до кипіння й варити в закритому посуді на слабкому вогні, доки не википить половина соку, потім процідити. Приймати по 100-150 мл тричі на день за 30 хв. до їди протягом місяця. Цей напій особливо рекомендують тим, хто страждає від шлункових захворювань, обтяжених хронічним гепатитом або панкреатитом.
Березово-брусничний напій. 150 г ягід брусниці промити, розім’яти дерев’яною ложкою, відтиснути сік. Вичавки залити 1 л березового соку й варити на слабкому вогні 5 хв. Відвар процідити, охолодити до кімнатної температури, розчинити в ньому 150 г меду та влити туди відтиснутий сік брусниці. Випити протягом 1-2 днів. Цей напій корисний як сечогінний засіб у разі подагри, артритів, набряків, ревматизму.
Березово-пирійний напій. 100 г сухих подрібнених коренів пирію повзучого залити 1 л березового соку, варити в закритому посуді на слабкому вогні, доки сік не випариться наполовину, перецідити. Приймати у разі сечокам’яної хвороби по 1 ст. л. щогодини.
Корисний напій і за жовчнокам’яної хвороби. У цьому разі його п’ють по 1 склян-ці тричі на день за 30 хв. до їди.
Березово-лимонний напій. Гіпотонікам допоможе березово-лимонний напій: 6 лимонів середнього розміру добре помити, видалити насіння, перекрутити на млинку для м’яса, покласти в трилітровий слоїк, залити 1 л березового соку. Настояти, щільно закривши, в холодильнику 36 годин, потім додати 500 г меду, ретельно перемішати вміст і знову поставити в холодильник на 36 годин. Приймати по 50 мл тричі на день за 30 хв. до їди.
Березово-аїрний напій. 1 ст. л. кореневищ татарника (аїру) залити 3 склянками березового соку та варити в щільно закритому посуді 15 хв., зняти з вогню, настояти, утепливши, 2 години, процідити. Приймати по півсклянки тричі на день за півгодини до їди, можна підсолодити медом. Застосовувати як протигарячковий і відхаркувальний засіб у разі кашлю.
Березовий сік можна зберігати у вигляді квасу. Щоб його приготувати, нагрівають до 35-40 градусів, додають на кожен літр три родзинки й 15 г дріжджів. Можна також додати лимонну цедру або шматочок лимона. Потім слоїк або пляшку щільно закорковують і залишають на півтори-два тижні. Виходить дуже смачний газований напій!
Є й інший рецепт: на 10 літрів соку додати 50 г дріжджів, сік 4 лимонів, 30 г цукру або меду, родзинки. Далі розлити в пляшки і зберігати 1-2 тижні в прохолодному темному місці.
Квас може бути готовий і через 5 днів, але від того, що він простоїть довше, напій не зіпсується, його можна зберігати протягом усього літа.
Лілія ЛУКАШ