Професор ТНМУ взяла участь в інформаційному заході «Інтеграція України у світовий дослідницький простір»

17 травня 2024 року «Офіс Горизонт Європа в Україні» спільно з Національним фондом досліджень України та Національним Еразмус офісом в Україні в рамках святкування Дня науки організували у Києві в гібридному форматі інформаційний захід «Інтеграція України у світовий дослідницький простір» для популяризації науки та інновацій.

У заході взяли участь представники Європейської Комісії, профільних міністерств України, Ради Президента України Фонду підтримки освіти, науки і спорту, Верховної Ради України, національних та зарубіжних національних академій наук, наукових установ, програмних комітетів, відповідальних за моніторинг виконання програми «Горизонт Європа», офісу «Горизонт Європа» в Україні, та багато інших. Професор Оксана Шевчук представляла Науковий комітет України та Тернопільський національний медичний університет.

Перший блок зустрічі був присвячений вітанням та окресленню шляхів інтеграції вітчизняної науки та інновацій у європейський та світовий дослідницький простір, особливо в умовах триваючої повномасштабної війни.

У другому блоці піднімалися надзвичайно гострі та важливі питання науки та наукової діяльності в Україні.

Третій блок був інформативним за участі Сільвії Божіновою, керівниці Європейської Комісії з досліджень та інновацій, та Кароліни Канібано з офісу ЄС при Іспанській національній дослідницькій раді (Можливості для українських наукових проєктів у межах Програми Європейського Союзу з досліджень та інновацій «Горизонт Європа»), Франкліна Кареро-Мартінес, виконавчого директора з питань глобальної стійкості та розвитку Національної академії наук США (про багатостороннє партнерство для забезпечення стійкості системи освіти і науки в Україні, IMPRESS-U), Йорга Шнайдера із Німецького дослідницького фонду (DFG), Рональда де Брюін, директора Асоціації COST, Ганса де ЙОНГЕ, директора Open Science NL з Нідерландської дослідницької ради (NWO), Марі Сундлі Твейт, президентки Science Europe та виконавчої директорки Норвезької дослідницької ради (RCN).

Останній блок програми був присвячений синергії Європейських програм – Асоціації COST, Програми EU4Health в Україні та EIT Community RIS Hub в Україні. Також обговорили грантові можливості для бізнесу в рамках Рамкової програми «Горизонт Європа».

Прокрутка до верху